PDL: „Decizia CCR a dejucat tentativa USL de a promova Constituţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL susţine că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale referitoare la pragul de prezenţă la referendum a dejucat tentativa USL de a promova o Constituţie nedemocratică cu puţin peste un milion de voturi.

„Proiectul USL pentru o nouă Constituţie instituie dictatura unei majorităţi parlamentare de moment asupra voinţei populare, schimbarea raporturilor de putere în stat şi transformarea parlamentarilor PSD, PNL, UNPR şi PC în stăpâni peste toată România. Decizia de astăzi a CC a dejucat tentativa USL de a promova o Constituţie nedemocratică cu votul a doar puţin peste un milion de români“, se arată într-un comunicat PDL emis pentru Mediafax.

Democrat-liberalii afirmă că decizia CCR doar a confirmat ceea ce partidul din opoziţie a susţinut tot timpul, iar verdictul instanţei este unul just având în vedere scopul urmărit de USL prin acest proiect de lege.

„Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale consfinţeşte faptul că USL nu poate schimba legislaţia referendumului cu mai puţin de un an înainte de desfăşurarea lui, aşa cum a susţinut tot timpul şi PDL. Scăderea pragului de validare a referendumului a făcut parte din strategia USL de promovare, chiar în cursul acestui an, a unei Constituţii profund nedemocratice“, se mai menţionează în comunicat.

În plus, PDL adagă că iniţiativa USL de a schimba pragul de prezenţă la referendum de la 50% la 30% încalcă Codul de bune practici adoptat de Comisia de la Veneţia în 2007.

 „Aşa cum am remarcat şi în corpul sesizării depuse la CC, modificarea cvorumului cu mai puţin de un an înainte de organizarea unui referendum încalcă Codul de bune practici adoptat de Comisia de la Veneţia în martie 2007, care spune foarte clar: «Aspectele fundamentale în materia dreptului referendar nu trebuie să poată fi modificate cel puţin un an înainte de referendum, sau trebuie reglementate de Constituţie ori la un nivel superior legii ordinare“, se arată în sursa citată.

Curtea Constituţională a decis miercuri că proiectul de lege iniţiat de USL privind reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30% este constituţional, dar numai după un an de la intrarea legii în vigoare.

Citeşte materiale pe aceeaşi temă:

CCR: Pragul de 30% este constituţional, dar numai din 2014

CCR: pragul la referendum rămâne, încă un an, la 50%

Mircea Toader, despre decizia CCR: „Revizuirea Constituţiei va fi aprobată peste un an“




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite