Parlamentarii incompatibili, arşi la buzunar. Noul statut prevede pedepse aspre pentru aleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii îşi pot pierde facilităţile în caz de incompatibilitate  FOTO Adevarul
Parlamentarii îşi pot pierde facilităţile în caz de incompatibilitate  FOTO Adevarul

Eugen Nicolicea, deputat PSD, a explicat că noul Statut ar putea aduce schimbări majore în ceea ce priveşte activitatea parlamentară. Una dintre acestea este legată de starea de incompatibilitate. Un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate va putea fi sancţionat cu pierderea dreptului de a participa la acţiunile plenului timp de şase luni.

„Legea ANI rămânând aşa cum a propus doamna Monica Macovei: conflictul de interese duce la sancţiune disciplinară, deci nu la încetarea mandatului. Şi prin urmare dacă cumva vreun coleg va fi găsit în stare de conflict de interese va fi sancţionat cu abatere disciplinară. Până acum nu exista în statut sau în regulament o astfel de sancţiune, nici nu puteam să îl sancţionez cu ceva pentru că nu exista şi iată că am introdus-o acum, este vorba de neparticiparea la şedinţe timp de maxim 180 de zile, ceea ce înseamnă că eşti lipsit de toate drepturile- diurnă, şofer, maşină şi aşa mai departe- timp de şase luni de zile. Adică, a opta parte dintr-un mandat de deputat nu mai eşti deputat", a explicat Eugen Nicolicea.

Nicolicea a explicat că o decizie de incompatibilitate va fi una cu cu efecte imediate. „Nu poate să dea cineva o hotărâre judecătorească că ţi-a încetat mandatul încetat acum trei ani", a completat el.

„Dacă există o decizie definivă şi irevocabilă că eşti incompatibil, sau dacă eşti arestat definitiv nu se mai votează dacă ţi-a încetat mandatul sau nu. Mandatul încetează prin efectul legi, iar Camera este doar anunţată de către preşedinte. Şi aici toată lumea a fost de acord. Deci iată îmbunătăţiri făcute",  a conchis Nicolicea.

Noul Statut al senatorilor şi deputaţilor a învolburat apele pe scena politică. Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur măsura prin care ar putea creşte imunitatea parlamentarilor.

„Traian Băsescu atenţionează că o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare”, se arată în comunicatul emis vineri de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

Nici Crin Antonescu, preşedintele Senatului, nu este de acord cu această măsură. „Singurele instanţe care se pronunţă sunt cele ale justiţiei, nu cele ale Parlamentului. Modificarea actualului statut a fost făcută pentru a putea adapta acest statut la constrângerile bugetare pe care le avem, pentru că acolo se limitează nişte drepturi. De ce discuţia a ajuns la acest subiect nu ştiu şi mi se pare nefericit că s-a ajuns aici. Nu trebuia umblat la aceste prevederi. Nu susţin asta, e o complicare nejustificată şi atrage o discuţie asupra Parlamentului în ochii oamenilor", a adăugat Antonescu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite