Măsurile împotriva COVID-19, subiectul primului scandal din Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila, Raed Arafat FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alexandru Rafila, Raed Arafat FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii şi social-democraţii par că nu se înţeleg deloc în privinţa măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, forma aplicării Certificatului Verde propusă de ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, fiind mărul discordiei.

Liderii coaliţiei de guvernare spun că proiectul privind implementarea obligativităţii Certificatului Verde va trece de Parlament până la finalul anului acesta, când deputaţii şi senatorii urmează să intre în vacanţă parlamentară pentru o lună. Demersul pare însă departe de a se realiza, în condiţiile în care mai sunt doar trei săptămâni de lucru, iar PSD propune un al doilea proiect pentru implementarea Certificatului, cu măsuri neagreate în coaliţie, după ce vechea iniţiativă a fost respinsă de senatori.

Contre între liderii coaliţiei

Proiectul înaintat de Alexandru Rafila coaliţiei de guvernare prevede cinci posibilităţi pentru dobândirea Certificatului, cele două opţiuni adăugate de social-democraţi fiind obţinerea documentului după prima doză de vaccin şi testarea gratuită pe perioadă nelimitată, fapt ce contravine deciziei din coaliţie privind acoperirea costurilor testării de către stat pentru o perioadă de 45 de zile.

Preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, a criticat în mai multe rânduri demersul PSD de a înainta Parlamentului un nou proiect pentru introducerea Certificatului Verde. Liderul liberal este de părere că acest lucru nu va face decât să încetinească implementarea Certificatului şi să descurajeze campania de vaccinare.

Cîţu spunea chiar că speră ca demersul social-democraţilor să nu fie vreo „strategie” pentru „a întârzia lucrurile”. În ceea ce priveşte testarea gratuită, preşedintele PNL a declarat că statul nu poate să susţină nelimitat o astfel de cheltuială. „Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, nu o să mai fie vaccinare”, menţiona liberalul. Nici liderul UDMR nu agreează această variantă. „Eu nu sunt de acord cu testarea gratuită, fiindcă statul îţi asigură vaccin gratuit”, a declarant Kelemen Hunor la TVR.

Ministrul Sănătăţii a replicat că „nimeni nu şi-a propus să acorde nelimitat aceste teste”, argumentând că a fost vorba despre un „prim draft” al proiectului. Mai mult, Alexandru Rafila l-a acuzat pe fostul premier de compromiterea campaniei de vaccinare.

„Nu înţeleg de unde atâta încrâncenare din partea unei persoane care nu a făcut nimic în ce priveşte campania de vaccinare, a compromis-o prin declaraţii şi ne acuză pe noi că facem un lucru greşit în condiţiile în care stabilim un mecanism predictibil, transparent de introducere a unui certificat care să poată fi aplicat în sectorul public şi privat, în condiţiile în care proiectul de lege depus de PNL se referea strict la personalul medical. Mi se pare o chestiune mai degrabă cu conotaţii politice, dorinţa de a pune în discuţie funcţionarea acestei coaliţii, decât o chestiune care să ţină de sănătatea publică”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ia în calcul şi renunţarea la acordarea tichetelor de masă de 100 de lei pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, într-un moment în care numărul românilor care se imunizează este în continuă scădere. Acordarea voucherelor a fost decisă în perioada guvernării PNL-USR-UDMR, scopul fiind impulsionarea campaniei de vaccinare.

Relaxarea restricţiilor, motiv de dispută

Neînţelegeri sunt şi pe tema relaxării măsurilor sanitare, măsuri criticate de fostul premier liberal.

„Astăzi vorbim de o mie de cazuri pe zi şi vedem că se relaxează. Unii din cei care ne criticau astă-vară acum sunt foarte relaxaţi”, a fost reacţia lui Florin Cîţu. Măsura a fost explicată chiar de un apropiat al liberalilor. Raed Arafat, şeful DSU, a explicat, la Digi 24, că restricţiile nu pot fi menţinute pe o perioadă lungă pentru că „impactul economic devine unul foarte serios”, arătând însă că ar trebui „să ne bucurăm de perioada aceasta cu toate precauţiile”.

Principalele hotărâri privind relaxarea măsurilor împotriva COVID-19 sunt eliminarea obligativităţii purtării măştii în spaţiile publice neaglomerate, a carantinării de noapte pentru persoanele nevaccinate şi prelungirea programului de funcţionare pentru agenţii economici până la ora 22.00. În centrele şi parcurile comerciale este permis accesul şi pentru persoanele testate, la fel şi cazarea în unităţile turistice.

Alte măsuri vizează perioada Sărbătorilor de iarnă, când activitatea restaurantelor şi a cafenelelor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii privind intervalul orar. Totodată, se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor de Revelion, fără restricţii privind numărul de persoane.

Atribuţiile din Sănătate, puse sub lupă de ministrul Sănătăţii

Tensiuni sunt şi pe tema împărţirii atribuţiilor în domeniul Sănătăţii. Alexadru Rafila este de părere că e necesară o redistribuire a atribuţiilor între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de Raed Arafat, şi Ministerul Sănătăţii. „DSU şi mecanismul care duce la luarea deciziei în momentul de faţă face ca Ministerul Sănătăţii să nu aibă, într-adevăr, un cuvânt de spus aşa cum ar trebui să aibă atunci când se ia o decizie legată de pandemie, iar lucrul ăsta trebuie foarte clar stabilit în viitor şi sunt convins că o să ajungem destul de rapid la o soluţie”, a susţinut Alexandru Rafila.

În acest context, au existat şi opinii divergente între cei doi. Testarea PCR a tuturor persoanelor care intră în România, propusă de Arafat, a fost respinsă de Alexandru Rafila, care a subliniat că trebuie găsită o soluţie care să poată fi şi aplicată. „Degeaba luăm soluţii care nu pot fi aplicate, avem câteodată acest entuziasm, propunem soluţii şi, când trecem la partea cu aplicarea, vedem că este mai dificil”, a spus ministrul.

Ce prevede noua variantă de lege privind Certificatul COVID

Schiţa proiectului de lege referitor la Certificatul COVID, înaintată de Alexandru Rafila colegilor din Coaliţie, prevede cinci opţiuni care permit obţinerea acestui document, printre care şi testarea periodică, fără o limitare de zile, şi gratuită, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

În primul rând, sunt variantele deja clasice la nivel european pentru recunoaşterea Certificatului Verde. Mai precis, persoana care îl deţine fie este vaccinată complet, fie a trecut prin boală în ultimele 180 de zile, fie a efectuat un test PCR negativ. 

Însă, pe lângă aceste posibilităţi, vor avea un asemenea certificat şi persoanele testate antigen (test rapid) în ultimele 48 de ore şi persoanele care s-au vaccinat cu o singură doză sau cu doză unică. În cazul vaccinării cu o primă doză în cadrul schemei de vaccinare, certificatul are valabilitate până când persoana trebuie să meargă să facă a doua doză.

Certificatul ar urma să fie folosit în momentul în care sunt îndeplinite unele condiţii, printre care:

- sunt trei săptămâni de creştere a infectărilor, creştere constatată de INSP. Analiza situaţiei epidemiologice se face de către Institutul Naţional de Sănătate Publică în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară;

- coeficientul de creştere trebuie să fie de cel puţin 1,5 ori la fiecare săptămână. În momentul în care această condiţie de creştere constatată timp de trei săptămâni este îndeplinită, certificatul intră în vigoare la 72 de ore (trei zile) de la această constatare.

O altă lege blocată în Parlament

Un alt proiect de lege privind certificatul COVID, care prevede măsuri mult mai dure, este la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Iniţiativa a fost depusă de Florin Cîţu pe 14 octombrie, însă a fost respinsă la Senat.

La acel moment, PSD şi AUR s-au opus introducerii certificatului verde la locul de muncă. Social-democraţii au transmis că susţin introducerea certificatului, însă cu anumite amendamente, care să pună accentul şi pe testarea oamenilor, nu doar pe vaccinare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite