Macovei contestă în instanţă raportul AEP în care se constată că a încălcat Legea finanţării partidelor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Monica Macovei anunţă că va contesta în instanţă raportul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), care constată că Monica Macovei a încălcat Legea finanţării partidelor politice la alegerile prezidenţiale din 2014.

„Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat. În campania prezidenţială, noi am mutat finanţarea electorală de la baroni la cetăţeni. Principala problemă pentru care suntem amendaţi este că nu am fi putut “demonstra” identitatea donatorilor pentru plăţile primite prin Paypal. Paypal este un instrument de plată online folosit în toată lumea, care garantează securitatea şi legalitatea tranzacţiilor. Vom contesta în instanţă Raportul AEP“, anunţă Macovei.

Europarlamentarul a explicat cum au fost făcute donaţiile pentru campania electorală de la alegerile prezidenţiale. „Identitatea donatorilor prin paypal a fost verificată în timpul campaniei astfel: am contactat oamenii care au făcut plăţile prin paypal şi i-am rugat să ne trimita copii scanate dupa CI sau alte documente de identitate sau, cel puţin, să ne trimita CNP-ul lor. Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind insoţite de fişe de donaţie asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor şi întreba dacă ei au fost donatori. Cu toate acestea, Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat pentru că în opinia lor nu putem dovedi că aceste persoane care au donat câte 50 -100 de lei sunt cetăţeni români“, mai spune Macovei.

AEP a dat publicităţii rapoartele de control al finanţării campaniei prezidenţiale de anul trecut, fiind constatată încălcarea Legii finanţării partidelor politice de către PMP, PSD, PNL, PER, Călin Popescu Tăriceanu şi Monica Macovei.

În cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat încălcarea prevederii conform căreia ”cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora - candidaţi independenţi, partide politice sau alianţe politice ori electorale”.

În plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donaţiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale.

Conform sursei citate, un alt articol de lege încălcat de Macovei priveşte faptul că la primirea donaţiei era obligatorie verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia.

Europarlamentarul a fost sancţionat cu amendă între 5.000 lei şi 25.000 lei şi cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul încălcării legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite