Klaus Iohannis, mesaj către proaspeţii magistraţi: Trebuie să faceţi faţă la atacurile unor politicieni asupra Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut joi un discurs în faţa absolvenţilor de la Institutul Naţional al Magistraturii, în care i-a avertizat pe tineri că trebuie să fie pregătiţi să facă faţă presiunilor şi asalturilor asupra sistemului de justiţie. Totodată, şeful statului a afirmat că cel mai important lucru obţinut de democraţia românească este independenţa justiţiei - „vă rog nu lăsaţi aceste lucruri să involueze”, a adăugat Iohannis.

„Tăria de caracter, moralitatea şi profesionalismul vă vor fi puse nu o dată la încercare. Vă spun aceste lucruri pentru că trebuie să fiţi pregătiţi să faceţi faţă presiunilor şi asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justiţie.


Vedem cu toţii, de doi ani deja, cum legi fundamentale  într-un stat de drept se modifică în funcţie de interesul unora sau altora, ajunşi vremelnic în funcţii politice importante.

Contextul actual ne arată că progresul făcut cu mari sacrificii pentru consolidarea independenţei justiţiei nu e ceva câştigat în mod definitiv, ci presupune un efort continuu din partea tuturor.

Menţinerea cursului democratic al României depinde şi de puterea dumneavoastră de a rămâne fideli misiunii pe care v-aţi asumat-o. Trebuie să nu uităm că democraţia se apără de către fiecare dintre noi, zi de zi”, a declarat preşedintele.

„Oamenii vă sunt alături şi au demonstrat-o public de-a lungul ultimilor ani, când s-au opus încercărilor de destabilizare a statului de drept. Bunul mers al României depinde în mare măsură de un sistem de justiţie independent, funcţional şi care este lăsat să-şi îndeplinească menirea.

Şi dacă ar fi să găsim un lucru, cel mai important lucru, obţinut în tânăra democraţie românească în ultimii ani, acest lucru este independenţa justiţiei. Vă rog nu lăsaţi aceste lucruri să involueze! Participaţi la evoluţia sănătoasă a României! Independenţa şi obiectivitatea în actul de justiţie nu sunt numai principii constituţionale, ci reprezintă expresia aşteptărilor întregii societăţi.

Momentul la care debutaţi în profesie se suprapune unui context în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările nu de puţine ori fiind în contradicţie cu valorile statului de drept. Această situaţie, însă, nu trebuie să vă descurajeze, deoarece astăzi vă alăturaţi unui corp profesional care şi-a însuşit valorile unei societăţi democratice şi nu ezită să acţioneze în sensul acestora”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite