Ion Iliescu, executat de propriul partid în cel mai curat stil bolşevic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost exclus de către tovarăşii săi din toate forurile de decizie ale partidului, după o metodă care trebuie că-i aduce aminte de tinereţile sale revoluţionare: pe tăcute şi cu zâmbetul pe buze.

Prima decizie luată de Liviu Dragnea în calitate de preşedinte al PSD cu drepturi depline a fost înlăturarea lui Ion Iliescu din Biroul Permanent Naţional al PSD (BPN), for de decizie care se întâlneşte săptămânal. „Era o greşeală să-l menţinem pe domnul Iliescu în BPN. În schimb, domnul Iliescu poate participa la orice structură de conducere a acestui partid. Preşedintele de onoare nu poate sta într-o structură executivă, preşedintele de onoare este un om care a fondat partidul, care primeşte respectul partidului, dar care nu participă efectiv la structurile executive. Poate să vină oricând la orice dezbatere, la orice structură de conducere, dar cred că era necesar să-l scoatem din acest formalism. Poate participa la orice structură de conducere din acest partid. Nimeni nu poate să-l oprească, nici măcar un portar foarte inteligent de la PSD“, a explicat Dragnea, la finalul primei şedinţe a noii conduceri a PSD.

Eliminarea lui Iliescu a avut loc duminică, în cadrul Congresului PSD, când cei peste 400.000 de delegaţi au votat mai multe principii de modificare a statutului, fără însă să cunoască, în mod concret, schimbările pe care le-au agreat, involuntar, prin votul lor. În ziua Congresului, nimeni nu a pomenit nimic de eliminarea lui Ion Iliescu din forurile de conducere. Florin Iordache, preşedintele Comisiei de Statut, a citit mai multe principii de modificare ale statutului, fără nicio precizare referitoare la funcţia de preşedinte de onoare, creată special pentru Ion Iliescu în 2006.

FOTO Adevărul/Eduard Enea 

image

Iliescu, doar invitat

„Preşedintele de onoare al PSD participă cu drept de vot la lucrările organelor naţionale de conducere ale partidului“, se arată în articolul 142 din forma veche a statutului. După modificarea statutului pregătită şi făcută pe şest de către noua echipă din Kiseleff, condusă de Liviu Dragnea, fără o prezentare publică făcută în faţa delegaţilor, Ion Iliescu va putea participa la şedinţele conducerii PSD, dar numai în calitate de invitat şi fără drept de vot. „Funcţiile sunt nominalizate în BPN, iar componenţa Biroului a fost schimbată, fiind mai puţini vicepreşedinţi. Au fost scoşi şi miniştrii din BPN şi menţionat explicit că premierul şi preşedintele Consiliului Naţional participă cu drept de vot la lucrările Biroului Permanent, fără să spună nimic de funcţia de preşedinte de onoare. Iliescu a fost lăsat pe dinafară“, au declarat surse din interiorul PSD.

Cum arată noul articol modificat în statut care se referă la funcţia de preşedinte de onoare al PSD? „Nu mai face parte din Birou, dar spune că poate participa la orice şedinţă. Acesta este articolul modificat. Nu mai este polologhia aia cu o grămadă de oameni care participă la BPN“, a comentat Florin Iordache, preşedintele Comisiei de Statut.

Dragnea îl voia de tot afară

Ion Iliescu a fost votat pentru prima dată preşedinte de onoare al PSD la Congresul PSD din 2006, la propunerea preşedintelui de atunci, Mircea Geoană, contracandidatul său la funcţia de şef al PSD. Ca o recompensă pentru înfrângerea sa, dar mai mult pentru unitatea partidului, Geoană a fost de acord să înfiinţeze o funcţie onorifică pentru Iliescu. Victor Ponta l-a propus, din nou, pe Ion Iliescu drept preşedinte de onoare al PSD, la Congresul partidului din 2013, fiind reales cu unanimitate de voturi.

La scurt timp după pierderea alegerilor prezidenţiale, social-democraţii intenţionau să desfiinţeze definitiv funcţia de preşedinte de onoare al PSD, însă ambiguitatea de care dă dovadă statutul le-a încurcat planurile. „Desemnarea Preşedintelui de Onoare al PSD se face prin vot de către Congres, de regulă pentru un mandat de patru ani, dintre personalităţile recunoscute ale partidului“, se arată la articolul 141 din statut.  Iar Iliescu a fost reales preşedinte de onoare al PSD doar în urmă cu doi ani, la propunerea lui Victor Ponta, care a ţinut chiar să-i mulţumească lui Ion Iliescu la Congresul PSD de duminică. „Liviu Dragnea nu a dorit să propună realegerea lui Ion Iliescu în funcţia de preşedinte de onoare al PSD tocmai pentru că vrea să fie primul preşedinte care reuşeşte să rupă partidul de acesta. De aceea nici nu i-a mulţumit lui Ion Iliescu pe scenă“, au declarat surse apropiate de Liviu Dragnea.

Excluderea de la decizii a lui Ion Iliescu aminteşte de modul în care, în perioada bolşevică, erau eliminaţi deviaţioniştii. Fără să se anunţe nimic oficial, ei dispăreau din ierarhie, din comunicate, din nomenclatura de partid, ba chiar şi din fotografiile oficiale. Nu de puţine ori, ei dispăreau, la propriu, şi de acasă.

Sturzu, blocat să intre în sediul PSD

Iliescu nu e singura ”victimă” a lui Liviu Dragnea. Mihai Sturzu, încă preşedintele tineretului social-democrat, a fost oprit luni la intrarea în sediul PSD şi luat la întrebări de portar, care i-a interzis iniţial să pătrundă în curte pe motiv că nu ar fi membru în BPN, cu toate că, potrivit Statutului, preşedintele TSD participă cu drept de vot la şedinţele PSD. „Mi se pare revoltător. Domnul portar m-a oprit, a spus că n-am voie să vin la partid, că nu sunt membru al Biroului. Mi se pare incredibil. Sunt preşedintele TSD, prin Statut încă cu drept de vot în BPN. Orice membru PSD trebuie să intre în sediul partidului“, a spus Sturzu, cel care a cerut, la Congres, invalidarea alegerii lui Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al PSD.

image

Întrebat despre incidentul fără precedent de la poarta sediului PSD, preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a condus luni prima şedinţă a noii conduceri alese de Congres, a criticat atitudinea portarului. „Dacă aşa a fost, înseamnă că atât au înţeles cei care muncesc aici, în sediul ăsta, şi sper ca un noul secretar general să înţeleagă că se schimbă ceva în partid. Eu când am vorbit de uşi şi porţi deschise cred că au înţeles tocmai invers. Despre domnul Mihai Sturzu, numai de bine, n-am nicio problemă. Când mai pierd câte o alegere se mai enervează, trec printr-o stare de agitaţie. La nervi oamenii spun mai multe lucruri“, a adăugat Dragnea.

Citeşte şi:

Ion Iliescu, pus sub învinuire. El şi fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, acuzaţi oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite