Iohannis, în urma atacurilor din Ucraina: Responsabilitatea aparţine şi Federaţiei Ruse. Trebuie luată în considerare intensificarea sancţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis susţine menţinerea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse şi chiar intensificarea acestora dacă Federaţia Rusă nu va participa la găsirea unei soluţii care să evite pierderea de vieţi omeneşti. Declaraţia şefului statului vine în contextul atacului care a avut loc sâmbătă în Mariupol, Ucraina.

„Mă alătur reprezentanţilor Uniunii Europene şi ai Statelor Unite ale Americii în a considera atacurile asupra populaţiei civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale. Responsabilitatea aparţine nu doar separatiştilor ucraineni, ci şi Federaţiei Ruse care participă la înarmarea rebelilor şi nu îşi foloseşte influenţa pentru a detensiona conflictul“, se arată în mesajul transmis de Iohannis.

Şeful statului a vorbit chiar de intensificarea sancţiunilor luae împotriva Kremlinului. „România condamnă încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi va continua să contribuie la materializarea aspiraţiilor sale europene şi euroatlantice. În acest context, se justifică menţinerea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse, iar în lipsa participării sale credibile la găsirea unei soluţii politice care să evite pierderi de vieţi omeneşti, trebuie luată în considerare intensificarea lor“, conchide Iohannis.

Insurgenţii proruşi au atacat, sâmbătă, Mariupol, singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale, cu rachete Grad. Numărul civililor morţi se ridică la 30 , iar al răniţilor la 93, dintre care 40 foarte grav. Bombardamentele au vizat mai multe cartiere rezidenţiale. Primăria localităţii a anunţat că aproape 70 de case au fost distruse, iar o rachetă a căzut într-o piaţă.

Liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a recunoscut că separatiştii proruşi au declanşat bombardamentele, pentru a cuceri această localitate strategică şi port la Marea Azov.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a calificat atacul cu rachete de la Mariupol drept un atentat terorist. El a mai menţionat că cei vinovaţi trebuie judecaţi la Haga şi la Curtea Penală Internaţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite