Iohannis: Ar fi bine ca Cioloş să continue după alegeri, dar să spună cu ce partid. Nu voi propune premier independent. Tăriceanu: Atac brutal la democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, în opinia sa, ar fi bine ca Dacian Cioloş să continue proiectele după alegerile parlamentare, subliniind însă că, pentru acest lucru, e necesar ca de acum să îşi declare adeziunea sau măcar simpatia pentru partidul cu care doreşte să continue proiectele. Iohannis a precizat din nou că, după alegeri, nu va nominaliza premier independent.

UPDATE Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE: Vinerea trecută, am propus, în numele ALDE, partidelor şi preşedintelui României un acord politic, prin care fiecare urma să se oblige să respecte verdictul urnelor din 11 decembrie. Am făcut o referire expresă la faptul că preşedintele României are obligaţia constituţională să numească drept candidat la funcţia de prim-ministru persoana aleasă de partidul majoritar sau de coaliţia majoritară formată în viitorul Parlament. Preşedintele Iohannis a etichetat propunerea mea drept „obraznicie politică”.

Până azi, am evitat să dau o replică, pentru ca n-am ştiut dacă e doar o exprimare nefericită sau o stare de nervozitate, de moment, a preşedintelui. Azi, după ce preşedintele a declarat despre premierul Cioloş: „Recunosc că personal cred că ar face bine să continue, are proiecte bune începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia, sau adeziunea, sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, după alegerile parlamentare… Atunci când dl. Cioloş consideră că trebuie să îmi spună că a luat o decizie sau că vrea să intre în vreun fel în această campanie electorală, va şti să mă anunţe”, am înţeles că indiferent de ce vor vota românii pe 11 decembrie, preşedintele îl va nominaliza tot pe membrul de atunci al PNL, Dacian Cioloş. Doresc să subliniez că declaraţia de azi a preşedintelui României este un atac direct, brutal şi imediat la democraţie. Este limpede ca domnul preşedinte este parte a unui plan ocult împotriva poporului român şi a libertăţilor câştigate la Revoluţie. Îi atrag atenţia domnului preşedinte, cu tot respectul datorat funcţiei sale, că îşi asumă o grea responsabilitate şi consecinţele care decurg de aici acum, când, într-un total dispreţ faţă de Constituţie, s-a angajat deschis într-o campanie electorală partizană.

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Preşedintele Iohannis ne-a spus astăzi că, pentru dânsul, nu contează rezultatul algerilor din 11 decembrie. Din declaraţia sa reiese că nu contează cum vor vota românii, ci doar cu ce partid va dori Dacian Cioloş să formeze viitorul guvern. Altfel spus, ceea ce decide amicul său e mai important decât ce vor decide mai bine de 18 milioane de români. Îi reamintesc domnului preşedinte ce scrie în Constituţia României pe care a jurat cu mâna pe Biblie că o va respecta: „Suveranitatea aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere. Niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”. Aşadar, îi solicit Preşedintelui Iohannis să respecte Legea fundamentală a statului român şi să se abţină de la a se implica în competiţia electorală dintre partidele politice. Viitoarea guvernare va fi constituită aşa cum vor hotărî cetăţenii prin vot . Experimentul „Guvernul meu” a eşuat. Românii decid, prin vot, cine să conducă această ţară şi cine le poate crea un viitor mai bun.

Klaus Iohannis a declarat că premierul Dacian Ciolo trebuie, la un anumit moment, să-şi declare preferinţa sau simpatia pentru un anumit partid. „Să-şi declare preferinţa, adeziunea sau simpatia pentru partidul cu care să colaboreze în viitor, după alegeri“, a declarat Iohannis. 

„Cioloş ar putea să-şi continue proiectele dacă îşi declară intenţiile de viitor. Trebuie să declare cu cine le va continua“ a mai subliniat liderul de la Palatul Cotroceni 

De asemenea, Iohannis a precizat că după alegeri nu va mai fi nominalizat un premier independent, pentru că e nevoie de un Guvern politic. „Nu voi nominaliza persoane independent politic după alegeri. Am mai spus-o“, a punctat preşedintele României care a mai precizat:  „După alegeri vom avea un guvern politic, asta însemnând că toată lumea va reprezenta un partid, aşa funcţionează democraţia“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite