Inflaţie de partide pe scena politică: cine sunt temerarii care s-au dezlipit de marile formaţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei FOTO Adevărul
Monica Macovei FOTO Adevărul

Aproximativ un sfert din români, potrivit sondajelor, aşteaptă apariţia unui nou partid politic, după ce au fost dezamăgiţi de formaţiunile cu vechime. Pe fondul acestei tendinţe, tot mai mulţi politicieni dau undă verde lansării de noi partide politice.

Chiar pe 1 martie, în prima zi a primăverii, europarlamentarul Monica Macovei a decis să organizeze lansarea noului său partid, ale cărui baze le-a pus odată cu închegarea Asociaţiei M10, coagulată după alegerile prezidenţiale.

"Vino pentru a face împreună primul pas pe o a treia cale. Celelalte două căi ne-au dus în aceeaşi fundătură: corupţie şi minciună. Orice am ales, aşteptările ne-au fost înşelate. Ei nu au creat partide pentru oameni, ci au folosit oameni pentru partide.

Vom lansa un al treilea pol politic în România!", le-a transmis Macovei, pe Facebook, susţinătorilor săi.

Nu doar Macovei promite, însă, să aducă un suflu nou pe scena politică, ci şi alţi colegi de-ai săi. De pildă, deputatul Daniel Fenechiu, care a fost la PP-DD, a pus recent bazele unui nou partid: Partidul Naţional Democrat. El a arătat că va depune luni, la Tribunalul Bucureşti, cele 32.000 de semnături de susţinere, în condiţiile în care necesare sunt 25.000.

Fenechiu a spus că deputaţii care aderă la acest partid sunt cei 10 care aparţin fostului grup al PPDD, arătând că nu au niciun membru la Senat, dar există disponibilitate şi deschidere pentru refacerea grupurilor parlamentare iniţiale.

Partidul "oamenilor normali"

Deputatul independent Bogdan Diaconu (ex-PSD) a lansat, recent,propria formaţiune: Partidul România Unită. Vestea a fost comunicată de Virgil Guran, din gruparea lui Tăriceanu, care s-a transferat la partidul lui Diaconu.

„Suntem trei parlamentari în momentul de faţă: Bogdan Diaconu, eu şi Paul Dumbrăvaru“, a arătat deputatul la Antena 3, în emisiunea Danei Grecu, unde era invitat.

Iată dialogul dintre Dana Grecu şi Virgil Guran:

Dana Grecu: Este Virgil Guran aici, vicepreşedinte al Partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Virgil Guran: Nu mai sunt!

D.G.: Nu mai sunteţi!? Aţi pierdut postul?

V.G.: Nu, nu mai sunt în acel partid. (...) Am fondat un nou partid, Partidul România Unită. 

D.G.: Ce vă veni?

V.G.: Am văzut că lucrurile se întâmplă la fel în toate partidele. 

D.G.: (Râde) Am transpirat instantaneu ... .

V.G.: Am ajuns la concluzia că există două soluţii: ori plec din politică, ori ne apucăm să facem un partid care nu mai este virusat de ce s-a întâmplat până acum şi am stabilit să facem un partid.

D.G.: Şi cu cine faceţi lucrul acesta?

V.G.: Oameni normali, oameni simpli, nu personalităţi marcante. Suntem trei parlamentari în momentul de faţă: Bogdan Diaconu, eu şi Paul Dumbrăvaru.

Partidul pentru Creşterea Pensiilor

Senatorul independent Ioan Ghişe a anunţat, marţi, că a fost constituit un grup de iniţiativă pentru înfiinţarea Partidului pentru Creşterea Salariilor şi Pensiilor din România (PCSP).

El a afirmat că scopul partidului este ”creşterea, dar mai ales alinierea salariilor şi pensiilor din România la media Uniunii Europene într-un orizont de timp de 10-12 ani”.

Potrivit afirmaţiilor sale, această formaţiune politică nu va fi cantonată într-o doctrină politică, fiind "un partid - proiect".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite