Hal de campanie electorală: cine a fost şi cine n-a fost la Grivco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rivalii la prezidenţiale au început duelul FOTO Mediafax
Rivalii la prezidenţiale au început duelul FOTO Mediafax

DUEL O nouă miză măruntă agită precampania electorală. Liderul PSD l-a acuzat pe liderul PNL că a fost prezent la Grivco, în biroul lui Dan Voiculescu, în 2009, unde a negociat funcţia de premier. În replică, Iohannis a negat şi l-a provocat pe Ponta să arate dovezi

Premierul Victor Ponta şi adversarul său în cursa pentru Cotroceni, Klaus Iohannis, au început un război al declaraţiilor în care se acuză reciproc de minciună. În timp ce Ponta susţine că edilul Sibiului ar fi fost propus pentru funcţia de premier, în 2009, la îndrumarea lui Dan Voiculescu, Iohannis susţine că liderul PSD minte şi îl provoacă să vină cu dovezi. 

Ponta a declarat, într-un interviu acordat recent ziarului „Adevărul“, că edilul Sibiului, Klaus Iohannis, propus de liberali în 2009 pentru a prelua funcţia de premier, s-a deplasat la sediul Grivco pentru a primi binecuvântarea lui Dan Voiculescu, alături de liderul PNL de atunci, Crin Antonescu.  Iohannis, prezentat în 2009 drept viitorul premier tehnocrat, independent, a fost propus atunci de liberali pentru funcţia de prim-ministru şi susţinut de PSD, UDMR şi minorităţi.

„Eu am fost în 2009 la Grivco cu domnul Iohannis, când urma să fie prim-ministru, eu eram un biet purtător de cuvânt. Mă vedeţi în anul 2014 apucându-mă să spun că de fapt nu am fost? Am fost, aşa cum am fost şi cu Crin Antonescu în 2012, să discutăm lucruri importante“, a afirmat premierul Ponta, în interviul acordat ziarului „Adevărul“.

„O minciună sfruntată“

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a comentat luni, într-o emisiune difuzată de postul B1 TV, declaraţia premierului Victor Ponta. Iohannis l-a acuzat de minciună pe contracandidatul său la alegerile prezidenţiale şi l-a somat să prezinte public dovezi care să îi susţină spusele.

„Este o minciună sfruntată, i-o spun direct în faţă. Clar a minţit (...). Victor Ponta ştie foarte bine că nu am fost niciodată la Grivco, ştie foarte bine treaba asta. Aş îndrăzni să-l provoc să aducă orice probă, oricât de mică, oricât de indirectă, care să arate că am fost eu cu el la Grivco. Sau să aducă pe cineva care a fost la Grivco şi să spună că da, Klaus Iohannis a fost acolo “, a mai spus preşedintele PNL.

Iohannis l-a menţionat şi pe Dan Voiculescu şi a precizat că între el şi patronul trustului Intact nu s-a legat vreo relaţie, iar cei doi nu au avut întâlniri confidenţiale.  „Nu a fost un politician cu care să am o relaţie de vreun fel, nici specială, nici nespecială. N-a fost nicio întâlnire confidenţială cu Voiculescu“, a insistat el. 

În 2009, când a fost propus pentru funcţia de prim-ministru, primarul Sibiului a declarat, în presă, că a discutat o astfel de variantă cu preşedintele PNL de atunci, Crin Antonescu, însă convorbirile s-au purtat la Sibiu.

„La Grivco s-a întâmplat un lucru bun“

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a susţinut ieri, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, că Iohannis minte când afirmă că nu a fost prezent la Grivco, în 2009. Cu toate acestea, Şova nu s-a numărat printre participanţii la controversata întâlnire. „Din 2009 s-a spus despre prezenţa lui la Grivco de o mie de ori. Dar unde i s-a propus să fie premier? Domnul Iohannis nici nu nimerea clădirea Parlamentului dacă nu venea la Grivco întâi. Ce s-a întâmplat acolo a fost un lucru bun, ce a făcut Băsescu a fost nelegal“, a spus el, convins.

Băsescu se contrazice

În 2009, preşedintele Traian Băsescu a refuzat propunerea PNL de a-l numi pe Klaus Iohannis în fruntea Guvernului. Într-un interviu difuzat de B1 TV, în 2009, şeful statului a motivat decizia de a-l respinge pe Iohannis.

„Iohannis nu ştie ce ştiam eu. Că Iliescu, Geoană, Voiculescu şi alţii s-a întâlnit la Grivco. El nu ştie unde i s-a hotărât soarta. La Grivco au hotărât cum va merge România în continuare. A fost aceeaşi echipă care a stabilit şi suspendarea preşedintelui. Cu domnul Năstase, cu domnul Geoană“, a spus Băsescu şi a adăugat că „Iohannis nu a participat la Grivco“. „A fost păcălit şi când a fost chemat la întâlnirea de la Parlament“, a mai spus Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele s-a contrazis,  în luna martie a acestui an, când a opinat că Iohannis ar putea câştiga alegerile prezidenţiale dacă ar candida independent. Băsescu a făcut astfel referire la episodul din 2009 când, deşi etichetat drept independent, Iohannis a fost susţinut de trei partide politice.  „A fost un moment în care nu am vrut să-i dau Guvernul lui Iohannis, momentul în care s-a dus şi-l unsese Voiculescu la Grivco. Sper că între timp a înţeles ce înseamnă să fii în tandem sau să fii creaţia politică a lui Voiculescu, pentru că acum văd că s-a reorientat. Atunci mi s-a părut un gest abominabil pe care l-a făcut Iohannis, să se ducă la Grivco să-l ungă prim-ministru Voiculescu“, a mai spus preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite