Guvernul Cioloş atacă, din nou, pensiile speciale pentru aleşii locali la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş FOTO Mediafax
Premierul Dacian Cioloş FOTO Mediafax

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, luni, că Guvernul a sesizat, din nou, Curtea Constituţională (CCR) cu privire la legea care acordă pensii speciale pentru aleşii locali, după ce Parlamentul nu a reaspectat întocmai prima decizie ajudecătorilor constituţionalişti.

„Problema acestor pensii spciale este că nu respectă principiul contributivităţii. Cineva trebuie să suporte acest surplus. Am decis să trimitem pensiile speciale la CCR. Chiar astăzi am semnat. Nu reiese cum ar trebui finanţate. Ar continua să impacteze bugetul de stat. Sunt în jur de 400 de milioane de lei pe an, adică aproximativ jumătate de milion de lei pe an. Legea ar urma să se aplice retroactiv“, a spus premierul Dacian Cioloş într-un interviu la Radio România Actualităţi.

Legea privind acordarea de pensii speciale aleşilor locali a fost adoptată după ce 101 senatori au votat „pentru“, un senator s-a opus, iar şase senatori s-au abţinut.

Iniţiativa legislativă a ajuns pentru a doua oară la Senat, aceasta fiind adoptată prima dată la 22 decembrie. După sesizarea depusă de Guvern la Curtea Constituţională, proiectul de lege a fost declarat neconstituţional, fiind retrimis în Parlament pentru a-i fi aduse modificări.  

Comisiile reunite de administraţie publică şi juridică din Camera Deputaţilor au adoptat mai multe amendamente la acest proiect de lege pentru a încerca să corecteze punctele care au dus la declararea proiectului drept neconstituţional de CCR.  

Unul dintre amendamentele adoptate prevede că indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor din Capitală, a judeţelor şi municipiul Bucureşti.Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene care au fost şi parlamentari trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale.

Iniţiativa a fost respinsă de Camera Deputaţilor, cauza acestui fiind faptul că PSD, UNPR şi ALDE nu au reuşit să strângă suficiente voturi pentru proiect, adică 50%+1 din numărul total al deputaţilor, fiind vorba de o lege organică. Însă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a garantat că la Senat iniţiativa va trece, promisiune de care în prezent se ocupă liderul senatorilor, Mihai Fifor, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Cei doi au fost artizanii scoaterii, în repetate rânduri, a iniţiativei după ordinea de zi, în momentele în care s-a constatat că nu există o majoritate solidă pentru a fi adoptat proiectul de lege.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite