Gorghiu: „Domnule Ponta, veţi pierde Puterea!“ Tăriceanu îi răspunde: „Când vorbiţi de legitimitate, este bine să vă uitaţi în oglindă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Alina Gorghiu FOTO Adevărul
Victor Ponta şi Alina Gorghiu FOTO Adevărul

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a reproşat premierului Victor Ponta umilirea îndurată de români la alegerile din 2014, neorganizarea alegerilor parţiale, în ciuda deciziilor unor instanţe de judecată, dar şi acţiunile PSD de a mutila legislaţia penală. Totodată, Gorghiu şi-a cerut scuze, în numele PNL, pentru că l-a ajutat pe Ponta să ajungă în funcţia de prim-ministru şi i-a rugat pe parlamentari să voteze moţiunea de cenzură.

„Parlamentul are ocazia să-şi recâştige onoarea. Majoritatea parlamentară nu are nimic în comun cu majoritatea românilor. Moţiunea de astăzi are o chestiune destul de concretă: dreptul de vot. Tema nu este doar importantă în sine, ci reprezentativă pentru tot ce face Victor Ponta. Domnule Ponta, acţionaţi în masă împotriva românilor. Ne dorim să punem capăt abuzurilor.. Pentru ca umilirea cetăţenilor să nu se mai întâmple. De ce nu, ne dorim ca Victor Ponta să plece. Guvernul a blocat alegerile.Îi este teamă de alegeri, proteste, de critică şi de presa liberă. Nimic diferit de manifestările unui alt dictator din lume, din trecut. Frica de adevăr vă face să ameninţaţi puţina presă care nu vă este subordonată“, a spus Gorghiu, în plenul Parlamentului.

Liderul PNL l-a criticat pe Ponta şi pentru atacurile sale la adresa Justiţiei. „Teama de români vă determină să ameninţaţi cetăţenii cu plângeri penale dacă ies să protesteze. V-aţi organizat mitinguri se ziua dvs. Cu frica de dreptate, aţi organizat o adevărată mineriadă parlamentară împotriva Justiţiei. Aţi transformat un stat de drept într-un stat nedrept. Un stat în care un ministru, prieten de al dvs., insultă milioane de români, care au o singură vină, aceea că nu sunt votanţi ai PSD“, a mai spus Gorghiu.

Liderul PNL i-a spus lui Victor Ponta că nu mai are legitimitate după ruperea USL şi după pierederea alegerilor prezidenţiale. „Veţi pierde puterea, domnule Ponta! Că este astăzi,că este curând, dar o veţi pierde. Victor Ponta nu mai are legitimitate. A fost învestit de o altă majoritate decât cea din prezent. Simt nevoia să cer scuze! A fost o greşeală nesăbuită a PNL să avem încredere în acest Guvern. Le cer scuze pentru că v-am ajutat să deveniţi ceea ce sunteţi astăzi. Cred că este cazul să vă cereţi şi dvs. scuze celor cărora le-aţi blocat dreptul de vot. Cred că le veţi refuza în continuare acest drept. Singurul dvs regret este că nu i-aţi arestat“, a mai arătat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu le-a cerut tuturor parlamentarilor, inclusiv cei din arcul guvernamental, să susţină moţiunea de cenzură a PNL. „Cât de ironic este astăzi când dezbatem o moţiune pe un drept fundamental, cei din arcul guvernării să fie opriţi de a exercita acest drept. Ştiţi că premierul este interesat de un singur drept, dreptul lui şi al fratelui lui siamez din Senat de a nu fi egali în faţa legii. Nu sunteţi mulţi în cercul lui de apropiaţi, pe care îi apără. Ştiţi şi dvs. că nu-l mai vreţi preşedinte PSD, dar că partidului îi este mai bine la Putere chiar şi cu Victor Ponta. Noi, parlamentarii, ar trebui să nu ne reprezentăm doar pe noi, ci pe românii care ne-au ales. Ar trebui să stea milioane de Gheorghe, Ion, Cristina. Vă rog ca astăzi să nu fiţi siamezii lui Victor Ponta!“, a conchis Gorghiu.

„Uitaţi-vă în oglindă“

Cel care a ţinut să-i răspundă Alinei Gorghiu a fost fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu. „Nu-mi doream să iau cuvântul, dar am fost stimulat de intervenţia doamnei Gorghiu. Este bine când vorbiţi de legitimitate, să vă uitaţi în oglindă. În 2012, aţi candidat pe lista USL. Aţi luat decizia să părăsiţi USL şi aţi uitat că cetăţenii v-au acordat votul pentru că eraţi în USL. Aţi trădat electoratul! În 2014, v-aţi prezentat la alegerile europarlamentare ca partid liberal. Apoi, a doua zi, aţi trecut în familia populară. Al doilea motiv pentru a reflecta când vorbiţi de legitimitate. Este pentru prima dată din istoria PNL când partidul este condus de un preşedinte numit, nu ales“, a spus Tăriceanu.

Premierul Victor Ponta a reiterat ideea unei încercări de a dărâma Guvernul cu ajutorul unui procuror. „Moţiunea de cenzură are ca scop critica activităţii Guvernului şi dovedirea unei alte majorităţi. Nu există o asemenea alternativă, un alt Guvern şi nicio altă majoritate. Vreau să le amintesc colegilor că în 27 aprilie 2012, USL a venit cu un alt Guvern şi a obţinut numărul necesar de voturi pentru demiterea Guvernului PDL. Asta înseamnă politică serioasă serioasă. Nu acuz Opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca un procuror să o facă în locul lor. Dacă credeţi că este un bun precedent ca un Guvern să se schimbe prin voinţa unui procuror, este foarte grav“, a mai spus şeful Guvernului.

Moţiunea, intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!", semnată de 183 de parlamentari - dintre care şi 12 de la PSRO (partidul lui Mircea Geoană) şi doi din grupul lui Daniel Fenechiu (fost PPDD), este dezbătută şi votată în Parlament. 

Cheia actualei guvernări stă în mâinile UNPR, care, cu cei 54 de parlamentari, poate decide soarta lui Victor Ponta. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat, joi, la Adevărul Live, că aleşii UNPR nu vor vota deloc moţiunea, pentru a nu fi acuzaţi ulterior de trădare. 

Cum votul este secret, frica trădării bântuie şi în PSD. Astfel, liderii social-democraţi au anunţat că parlamentarii PSD vor veni la şedinţa de plen, dar vor sta în bănci, fără a vota. Această decizie nu a fost pe placul tuturor aleşilor PSD. Senatorul PSD Şerban Nicolae a spus, la B1TV, că el va vota împotriva moţiunii, chiar dacă asta înseamnă să nu respecte decizia partidului. "Partidul ăsta înseamnă mult mai mult decât părerea mea sau a altuia. Cu orice risc, voi vota împotrivă". a spus Nicolae. Acelaşi mesaj l-a dat şi senatorul Ecaterina Andronescu, preşedintele PSD Bucureşti. "Eu voi vota împotrivă. O să-mi spun punctul de vedere şi la şedinţa grupui parlamentar care va avea loc înainte de vot", a spus Andronescu. Acestea sunt primele voci critice din PSD care se aud după ce premierul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite