Gabriel Oprea: Votul din Senat nu mă salvează. Acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiţiei, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură
0Senatorul Gabriel Oprea susţine, într-o postare pe Facebook, că votul dat luni în Senat, care blochează anchetarea morţii poliţistului Bogdan Gigină, nu-l face imun în faţa Justiţiei, deşi chiar asta se întâmplă. Fostul lider UNPR spune că procurorii îl vor putea trimite în faţa instanţei peste trei luni, când nu va mai avea imunitate. Însă Oprea uită să spună că procurorii au nevoie de probe noi. Senatorul conchide că dosarul are iz politic.
„În primul rând, acest vot nu mă face imun în faţa Justiţiei, nu mă ”salvează” de la ceva şi nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviinţarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, aşa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul îşi va urma cursul normal în Justiţie. Spun asta pentru cei care, din neştiinţă sau din interes, afirmă – în mod total greşit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanţă. Vă reamintesc faptul că procurorii au aşteptat aproape un an ca să facă acest dosar. Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis să mai treacă încă 3 luni până când va ajunge în faţa judecătorilor. Atât şi nimic mai mult“, a scris Oprea pe Facebook.
Într-adevăr, după 20 decembrie, Gabriel Oprea nu va mai avea imunitate parlamentară - cu condiţia să nu mai candideze pentru un nou mandat- , dar asta nu înseamnă că va ajunge automat în faţa judecătorilor. În primul rând, procurorii vor trebui să ceară aviz pentru începerea urmăririi penale preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că lui Gabriel Oprea i se va aplica în continuare Legea răspunderii ministeriale, întrucât faptele cercetate au fost comise în timpul mandatului de ministru de Interne.
Până acum, preşedintele Klaus Iohannsi a avizat favorabil toate solicitările Justiţiei. Problema e că, pentru a putea cere din nou începerea urmăririi penale, procurorii DNA trebuie să strângă noi probe. Fără acestea, Oprea nu poate fi urmărit penal, deci votul dat luni în Senat capătă o importanţă şi mai mare.
Tot pe Facebook, Gabriel Oprea spune, mai cu jumătate de gură, că dosarul său ar fi unul politic, cu toate că vorbim de moartea unui om. „În al doilea rând, motivul pentru care am cerut colegilor să nu încuviinţeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiţiei, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură. Cred că este menirea Senatului să atragă atenţia, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele şi că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile şi libertăţile individuale, ci şi încrederea oamenilor în instituţii, în general şi în Justiţie, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi până în acest moment nu a fost dată nicio soluţie. Potrivit art.109 alin.2 din Constituţie, Senatul nu încuviinţează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Este un drept şi nu o obligaţie! Aceasta implică o apreciere şi o responsabilitate din perspectiva legii penale şi a celei procesuale penale“, a mai adăugat Oprea.
„Aşa cum am mai spus, mă consider nevinovat. Aşa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzaţie atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în faţa judecătorilor şi sunt convins că, aşa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate şi suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuşi, pentru calomniile, injuriile şi ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs“, conchide fostul vicepremier.