VIDEO Filmul zilei în care PSD a trecut Codul penal la mustaţă. Ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările la Codul penal, criticate intens de Opoziţie, stradă şi Comisia Europeană, au trecut de Senat cu ajutorul UDMR, iar de Camera Deputaţilor cu sprijinul decisiv al minorităţilor naţionale. PSD şi ALDE, deşi au majoritate, n-au reuşit să-şi mobilizeze aleşii aflaţi în concediu.

Proiectul de lege care prevede modificarea Codului penal a fost adoptat miercuri în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 167 de voturi „pentru", 97 de voturi „împotrivă" şi 19 abţineri. Deşi la începutul şedinţei PSD-ALDE mai aveau nevoie de şase voturi pentru ca proiectul să treacă, coaliţia a fost salvată de nouă deputaţi din grupul minorităţilor naţionale, dar şi de deputatul PMP Adrian Mocanu, exclus de partid imediat după vot. Astfel, Codul penal a fost modificat cu două voturi peste limita de care social-democraţii aveau nevoie.

Dezbaterile pentru modificarea Codului penal din Camera Deputaţilor au fost marcate de tensiune, atât în tabăra coaliţiei PSD-ALDE, cărora la începutul zilei le lipseau nouă parlamentari, cât şi în tabăra opoziţiei, care făcea apel constant la unificare şi la un vot împotrivă. Deşi votul pentru schimbarea Codului penal era programat de social-democraţi pentru data de 5 iulie, la o zi distanţă de dezbaterile din plen, miercuri, înainte de începerea şedinţei, coaliţia PSD-ALDE a decis ca votul final să aibă loc în aceeaşi zi. Astfel, după o oră de pauză, în care grupul parlamentar al social-democraţilor s-a reunit pentru o scurtă şedinţă, plenul şi-a reluat activitatea  la ora 13.00, pentru vot. În ciuda faptului că nu a participat la nicio dezbatere pe Codul penal, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-a prezentat miercuri, atât la şedinţa grupului, cât şi la votul final, pentru a se asigura că se întruneşte numărul de voturi necesare.

UDMR a predat ştefeta minorităţilor

După ce liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a anunţat în timpul dezbaterilor că maghiarii nu vor vota Codul penal dacă nu li se vor accepta amendamentele aduse, soarta modificărilor legislative a rămas în mâinile parlamentarilor din grupul minorităţilor. Deputatul USR, Tudor Benga s-a adresat acestora de la tribuna plenului cerându-le să nu uite că România a respectat dreptul minorităţilor de fiecare dată şi „să nu se vândă pentru 30 de arginţi” de la PSD. În replică, liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că „genul acesta de comportament poate convinge oamenii care nu vor să voteze acest Cod penal să o facă”. „Niciodată, dar niciodată să nu mai încercaţi să ameninţaţi grupul minorităţilor naţionale! Faptul că există grupuri mari şi mici nu înseamnă că alea mici trebuie să fie ameninţate. Printr-un astfel de comportament, faceţi ca un om ca mine, care nu a votat Codul penal, să-l voteze,” a încheiat Pambuccian.

Dacă marţi, senatorii UDMR au ajutat PSD-ALDE să întrunească cvorumul pentru adoptarea proiectului legislativ, fiind astfel acuzaţi că favorizează Puterea, miercuri aceştia au încercat să se delimiteze de PSD, întregul grup abţinându-se de la vot. Salvarea a venit în schimb de la 9 din cei 17 parlamentari ai grupului minorităţilor naţionale care au votat de partea PSD-ALDE. Acestora li s-a alăturat şi deputatul PMP Adrian Mocanu, care a fost imediat exclus de partid. Parlamentarii independenţi din grupul lui Victor Ponta au lipsit de la vot.

Dragnea şi Iohannis se bat în declaraţii

La jumătate de oră după ce Codul penal a primit votul în Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur modul de desfăşurare a şedinţei din plen şi a anunţat că va contesta proiectul la Curtea Constituţională a României (CCR). „Ceea ce s-a întâmplat în Parlament se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. PSD-ul a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru este profund dăunător. Despre conţinutul Codului penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la Curtea Constituţională acest act normativ. Este bine de ştiut că şi Codul de procedură penală la care m-am referit acum câteva zile este în pregătire pentru a fi contestat la CCR.“, a declarat şeful statului.

În replică, liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut că modificările aduse Codului penal nu au fost făcute pentu el, deşi, dacă modificările intră în vigoare, liderul PSD scapă de condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. „Eu nu vreau să plec ca prostul din această viaţă şi din această funcţie. Foarte simplu şi vă spun pe româneşte, ca la noi în Teleorman, adică vreau să duc această luptă până când sper că fiecare român, şi dumneavoastră şi oricare din această ţară să ştie că poate avea încredere în justiţie, chiar dacă nu 100%“, a spus Dragnea.

Atât PNL, cât şi USR, au anunţat la sfârşitul şedinţei din Camera Deputaţilor că vor ataca la CCR Codul penal, acesta fiind primul pas pentru a opri intrarea în vigoare a pachetului legislativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite