Deputaţii moldoveni care au contribuit la recunoaşterea limbii române la Chişinău, decoraţi cu Ordinul „Steaua României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu i-a decorat cu Ordinul „Steaua României“ pe deputaţii din Republica Moldova care au contribuit la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a acestei ţări.

„Astfel, pentru remarcabila contribuţie personală la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Mare Cruce doamnei Ana Guţu, deputat, Republica Moldova, şi domnului Valeriu Munteanu, deputat, Republica Moldova, precum şi Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Mare Ofiţer doamnei Corina Fusu, deputat, Republica Moldova, domnului Boris Vieru, deputat, Republica Moldova, şi domnului Gheorghe Brega, deputat, Republica Moldova“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Decorarea a fost făcută la propunerea domnului consilier prezidenţial Bogdan Mănoiu, şef al Departamentului Afaceri Europene al Administraţiei Prezidenţiale.

Începând din 5 decembrie limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Această decizie a fost luată de către Curtea Constituţională a Republicii Moldova în urma unor sesizări depuse de către deputaţii liberali.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega.

Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă:

E oficial: Limba de stat a Republicii Moldova este limba română

Lideri de opinie despre referendumul privind limba română în Republica Moldova: „O intenţie jalnică de a cerşi voturi“

Crin Antonescu: „Sunt diferit de Traian Băsescu. Nu e greu să arunci petarde de genul «cetăţenia română pentru toţi», «noul proiect de ţară al României»“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite