Legea care le permite aleşilor incompatibili să se rotească pe funcţii a trecut de Camera Deputaţilor. Cristiana Anghel,  iniţiatorul proiectului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiana Anghel
Cristiana Anghel

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de senatoarea ALDE Cristiana Anghel care le permite aleşilor incompatibili să candideze din nou, pentru o altă funcţie decât cea în care au fost găsiţi incompatibili. Proiectul contravine legislaţiei în vigoare şi, totodată, ignoră o decizie a Curţii Constituţionale.

"Dacă a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese, pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului", se arată în proiectul modificat iniţiat de senatoarea ALDE Cristiana Anghel. 

Tot astăzi a trecut tacit şi o altă propunere legislativă a PSD, împreună cu UDMR, care reglemtează regimul incompatibilităţilor. Potrivit proiectului de lege, un primar, viceprimar sau consilier local aflat în stare de incompatibilitate, nu mai poate candida pentru niciuna din aceste 3 funcţii, timp de 3 ani. Asemenea proiectului iniţiat de Cristiana Anghel, aleşii locali incompatibili pot însa candida pentru alte funcţii publice decât cele trei, cum ar fi o funcţie de senator sau deputat. Aceeaşi regulă se aplica pentru preşedintii,  vicepreşedinţii / consilierii judeţeni, respectiv pentru deputaţi, senatori şi europarlamentari. 

Trec peste CCR

Curtea Constituţională a interpretat, în data de 3 iulie, în urma unei sesizări a deputatului ALDE Steluţa Cătăniciu (descoperită de ANI în conflict de interese), mult-discutatul articol 25 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor si demnităţilor publice, cunoscută, mai pe scurt, ca Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) .

Articolul 25 spune următoarele: „Dacă persoana ( n.r.- faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate) a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului“. De aici, s-au născut două interpretări. Prima variantă, susţinută de ANI: interdicţia se referă pentru orice funcţie eligibilă, adică aleasă. A doua variantă, susţinută de cei mai mulţi parlamentari găsiţi incompatibili, printre care şi fostul parlamentar Mircea Diaconu, în prezent europarlamentar: interdicţia se referă la acceaşi funcţie. Să luăm chiar cazul Mircea Diaconu, care a fost găsit incompatibil în funcţia de senator. Potrivit interpetării ANI, el nu avea dreptul să candideze pentru o funcţie de europarlamentar, pentru că era vorba tot despre o funcţie eligibilă. Pe de altă parte, Mircea Diaconu a susţinut că interdicţia se referă doar la funcţia de senator, („aceeaşi funcţie“) nu la altă funcţie eligibilă.

„Procedeu extrem de simplu de eludare a legii“

Curtea Cosntituţională a decis că prima interpetare este cea corectă, adică „aceeaşi funcţie“ se referă la „orice funcţie eligibilă“. Deci a dat dreptate ANI. În urmă cu două zile, Curtea a publicat motivarea decizei din urmă cu o lună. Magistraţii CCR argumentează că o interpretare a articolului 25 în sensul dorit de Mircea Diaconu ar goli legea de conţinut. „A accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea nr. 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii, aspect de neconceput într-un stat de drept“, se arată în decizia CCR.

În concluzie, „Curtea constată că  sintagma <<aceeasi funcţie>> se referă la toate func'iile eligibile prevăzute de lege si nicio autoritate nu poate ignora în'elesul constituţional astfel stabilit“.  Prin urmare, „pentru a corespunde voinţei reale avute de legiuitor“, persoana în sarcina căreia această stare a fost stabilită decade din dreptul de a mai ocupa orice altă funcţie eligibilă pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, salută decizia magistraţilor. „CCR a rezolvat o problemă legislativă, pentru că senatorii şi deputaţii au tot amânat să o facă. E mai bine că această decizie vine din partea CCR, pentru că ne-am fi putut trezi cu alte surprize din partea aleşilor. Începând de ieri, orice înseamnă incompatibil sau în conflict de interese trebuie revocat din funcţie“, spune Nicuţ.

Magistraţii constituţionalişti au avertizat că o altfel de interepetare a paragrafului ar fi putut deschide o adevărată sarabandă a rotirilor pe funcţii. „O persoană care a ocupat, spre exemplu, funcţia de consilier local sau judeţean si cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau încălcarea regimului privind conflictul de interese nu mai poate ocupa, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, nicio altă funcţie eligibilă (spre exemplu, senator, deputat, primar, consilier local etc.)“, scrie, negru pe alb, în motivarea CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite