Cum s-a sucit AUR în privinţa banilor pentru partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Târziu şi George Simion. FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Claudiu Târziu şi George Simion. FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Alianţa pentru Unirea Românilor a schimbat planurile în ceea ce priveşte banii primiţi de partide pentru prezenţa lor în Parlamentul României, de două ori în aceeaşi lună. După ce anterior a făcut demersuri pentru abrogarea prevederilor care stabilesc plata unor subvenţii lunare către formaţiunile politice, aleşii Alianţei vor acum să poată folosi o parte din sumă pentru ajutorarea unor spitale, lăcaşuri de cult sau instituţii sociale.

Concret, parlamentarii AUR au depus, săptămâna trecută, un proiect de lege care adaugă un singur alineat la Legea privind finanţarea partidelor politice, adică permiterea folosirii banilor pentru „investiţii în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor respective/sau destinate interesului general, anume aşezăminte culturale, medicale sau sociale”.

 Schimbarea planului vine după ce marile formaţiuni din Parlament le-au transmis celor din AUR că în niciun caz nu ar fi de acord cu eliminarea subvenţiilor pentru partide, susţin surse din conducerea PNL şi USR pentru „Adevărul”. Eliminarea subvenţiilor era cuprinsă într-un proiect de lege depus de AUR la începutul lunii martie.  

Reticenţa cheltuirii banilor de la stat

Potrivit unui raportul făcut public de Autoritatea Electorală Permanentă pentru luna ianuarie, AUR a cheltuit doar trei lei din cei 1,5 milioane care le-au intrat în conturi, cei trei lei fiind un comision bancar. De altfel, în expunerea de motive, iniţiatorii susţin că scopul iniţial al legii a fost deturnat şi compromis grav, în timp ce clasa politică a înţeles subvenţionarea drept o formă de „parazitare” pe seama finanţelor publice.

AUR subliniază şi faptul că în perioada 2008-2019 subvenţiile partidelor au crescut de la an la an, în schimb sumele pentru alocaţia de stat au crescut numai de două ori. „Este inacceptabil să vedem cum impozitele şi taxele românilor sunt utilizate pentru întreţinerea clientelei politice”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive, cerând ca banii să meargă mai bine pentru spitale, unde ar fi mult mai utili.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite