Antonescu: „Ponta ar fi un candidat redutabil la preşedinţie, nu mai bun ca mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu
Crin Antonescu

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a fost, duminică dimineaţă, invitatul emisiunii „După 20 de ani“, difuzată pe ProTv. Liderul liberal a vorbit despre atacul la premierul Victor Ponta, declanşat de cazul Papici, despre situaţia tensionată din USL, dar şi despre ultimele calcule prezidenţiale.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu

Am avut o reacţie publică pentru că e vorba despre o temă publică de maxim interes. A fost o declaraţie de principiu, în care am avut lucruri de spus. Nu a fost o declaraţie îndreptată împotriva domnului Ponta.

Cu Victor Ponta sunt angajat în proiectul comun, iar exigenţa mea trebuie să fie mai mare faţă de el. Traian Băsescu este un caz clasat. Am pus în discuţie mesajul pe care domnul Ponta l-a dat. Nimic nu ne dovedeşte că procurorul a fost schimbat la comanda politică a lui Victor Ponta.

Cred că odată ce mandatele domnului Papici au expirat, trebuia să aibă un succesor, iar succesorul trebuia selectat din timp de cei care aveau misiunea să o facă. Faptul că a fost delegat, iar la câteva zile a fost schimbat a generat o emoţie. Astfel de declaraţii trebuie să le dea procurorul general, nu premierul. Am acţionat întotdeauna pentru independenţa Justiţiei. Nu eu pot să-i spun procurorului general ce să facă, cum să facă şi când să facă. Îi spune legea.
 

Nu procurorii şi judecătorii sunt stat în stat. Ei au o limită din partea legii şi din partea cetăţenilor. Justiţia este un serviciu public pe care cetăţenii îl plătesc şi de la care aşteapătă performanţă. Am spus că e de dorit mai multă comunicare din partea procurorului general către cetăţeni.

Delegarea şi revocarea domnului Papici au fost legale, numirea succesorului a fost legală. Aceste lucruri ar fi trebuit spuse de procurorul general, nu de premier.  Premierul nu este avocatul procurorului general.

Nu vreau să pun o distanţă între mine şi prim-ministru. Reuşitele premierului sunt şi ale mele, iar eşecurile premierului sunt şi ale mele. Nu am un rol de cenzor asupra actelor premierului. Există o obligaţie de a spune şi de  a acţiona public într-un sens sau altul. 

Cu certitudine îl văd pe Ponta un candidat la preşedinţie. Evident că ar putea fi unul dintre cei mai puternici candidaţi. Este un om politic care, deşi e tânăr, este şeful celui mai mare partid din România. Este un premier care nu are un bilanţ critic şi este un om politic redutabil, a crescut accelerat. 

Este mai bun ca dumneavoastră?

Antonescu: Nu! Am încercat să fim coechipieri. Sunt lucruri pe care eu le pot face mai bine decât Victor Ponta şi invers. Logica noastră nu este asta.  Alegerile prezidenţiale ne arată, cu excepţia parţială a anului 2009, că au fost câştigate din Opoziţie, care arată un termen generic: schimbare.

Nu-mi doresc să ajung la prezidenţiale din postura de opozant. Alegerile prezidenţiale din 2014 nu mai pot fi asupra preşedintelui în funcţie. Sunt alegeri perfect deschise către viitor. Competiţia prezidenţială va trebui să fie un concurs de proiecte.

Nu intenţionez ca Traian Băsescu să fie ţintă în campania pentru alegeri, ci pe întreg anul care ne desparte. Ce cred eu despre Băsescu se cunoaşte. Nu mă gândesc la o campanie în care să vorbesc de Băsescu sau să spun: nu-l votaţi pe omul susţinut de Băsescu.

Despre Roşia Montană:

Este un eşec nu atât de grav. Este un accident. Dacă proiectul în sine va reuşi, asta nu ştiu. Gazele de şist reprezintă un subiect diferit de Roşia Montană, nu are rost să amestecăm lucrurile. Orice exploatare, orice contract de exploatere ar trebui să verifice câteva principii pe care să le asumăm cu toţii.

Despre gazele de şist şi despre orice resursă naturală vorbim, ar trebui să avem câteva criterii. Pentru gazele de şist nu avem încă datele necesare. Decizia de a vota împotriva proiectului Roşia Montană nu am luat-o în urma protestelor. Nu actualul Guvern poartă vina în privinţa proiectului Roşia Montană. Dacă BNR ar cumpăra aurul de la Roşia Montană, ar schimba mult din discuţie, dar acesta este un detaliu.

Am votat actul legislativ care a consacrat contractul cu OMV. Un act prost pentru România, de care ne-am dat seamă după mai mulţi ani. 

Reuşesc să unific toate posturile în care sunt: parlamentar şi şef de partid.

Ministerul Justiţiei a dat un aviz cu o istorie lungă, iar Ministerul Mediului nu a dat. Unul dintre motivele pentru care nu votăm proiectul este că nu ne putem substitui unor experţi. PNL nu s-a opus în Guvern. Miniştrii care nu sunt implicaţi au lăsat să treacă un proiect pe care nu cred că îl cunosc în totalitate.

Se vulgarizează foarte mult pe tema miniştrilor PNL. De 20 de ani vorbim despre ciolan şi de asta ne merge şi aşa de bine. Ciolan vorbim, ciolan avem. A pleca din Guvern este o decizie fundamentală. Că proiectul Roşia Montană trece sau nu în Parlament nu este un motiv să rupi o alinaţă.

Voi propune un pact: în primul rând transparenţă, apoi cât mai puţine clauze confidenţiale. Principiul responsabilităţii: chiar dacă se aprobă, trebuie să urmărim cum gestionăm situaţia. Principiul sustenabilităţii. Există un echilibru între protecţia mediului şi exploatare. Nu se poate fără nicio exploatare. 

În România este un singur pact de natură politică respectat: Pactul de la Snagov, pactul de orientare politică pro-vest.

Ar fi oportun un referendum pe tema resurselor naturale?

Am rezerve. E periculos să mergi cu referendumul atunci când sunt implicate chestiuni tehnice. Când vorbim de natură economică, este riscant şi irelevant să facem un referendum. Trăim într-o societate deschisă, în care opinia publică se comunică, iar protestele de stradă sunt semne de sănătate.

Nu se poate spune că PNL are ministere fără importanţă, deşi o aud zilnic. Un partid care are Transporturile, Ministerul Economiei, Ministerul de Interne, cel al Apelor şi Pădurilor este un partid slab. Nu vom invoca faptul că am guvernat slab pentru că nu am avut ministere puternice.

În scopul atragerii investitorilor străini, că investitorii români sunt, săracii, în insolvenţă, s-a păstrat cota unică de impozitare. Şansele economiei nu sunt decât în economie.

Scăderea CAS-ului este un element din programul de guvernare, pentru care cred că vom avea sprijinul colegilor din Guvern. Însă responsabilitatea celor din Guvern este strict limitată de acordul cu FMI. Sper ca, de anul viitor, în afara unui acord pe final cu FMI, să lăsăm loc puterii întregi acestui Guvern de a face politici economice în România.

Eu am făcut declaraţii, pe care nu le retrag, în momentul în care am avut nişte suspiciuni. Nu vreau să mai văd pe ecranul diverselor televiziuni stenograme. N-am cerut nicioodată să nu mai fie anchetaţi membrii PNL. Nu am fost niciodată în situaţia de a schimba eu vreun procuror şi nici nu voi fi. Acesta este riscul pe care şi l-a asumat domnul Ponta.

Nu a existat o diferenţă de intensitate între mine şi domnul Ponta în privinţa suspendării lui Traian Băsescu. Acum, domnul Băsescu doreşte să iasă din politică cu picioarele înainte. Eu îmi doresc să ies viu şi pe picioarele mele. Când am socotit că Traian Băsescu trebuie suspendat, am făcut-o. Astăzi, când Băsescu i-a dat un telefon procurorului general, mi se pare ilar. Mesajul lui Traian Băsescu a fost că doi capi de haită îşi împart Justiţia între ei. Sper că la domnul Ponta a fost o greşeală.

Voi spune „nu“ pentru o supendare, cu excepţia cazului în care procurorul general va ieşi şi va spune că Traian Băsescu va spune că preşedintele l-a sunat şi a făcut presiuni aspra sa. Pe micul şi interesantul autodenunţ al preşedintelui nu-l putem lua în seamă.

Nu USL mă va pune pe mine preşedinte, cum nici pe domnul Ponta nu l-am pus noi în şedinţă, ci cetăţenii, indirect.

Dacă, la momentul respectiv, un om din PSD, premierul să zicem, va fi cel mai bine plasat în sondaje ca intenţie de vot pentru preşedinţie, nu în alte sondaje – încredere, frumuseţe, simpatie, atunci el ar putea spune: „Bine, eu candidez la preşedinţie şi atunci postul de prim-ministru revine PNL“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite