Crin Antonescu: „Am semnat un acord cu UDMR”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu FOTO Adevărul
Crin Antonescu FOTO Adevărul

Invitat la emisiunea „Realitatea la raport” la Realitatea TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seară că a existat un acord semnat de el şi Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanşarea campaniei şi până alegeri „foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite.

Eu zic să fim delicaţi faţă de dl Băsescu şi să nu mai invocăm declaraţia din perioada aceea. Vreau să spun că declaraţiile făcute în perioada aceea nu sunt de luat în serios.

(Despre Relu Fenechiu) Da, sigur. S-a început un dosar pe numele lui.

Toţi conservatorii se bat pe două portofolii. (râde)

Sunt de ceva vreme într-o situaţie ingrată. Am un legământ şi o chestiune de principiu: să nu spun mai mult decât premierul.

Despre Guvernul Ponta 2:

Mâine, premierul va prezenta componenţa Guvernului său, iar, pesemne, va da explicaţiile care se cuvin acestei extinderi. Nu se va face cu cheltuieli publice suplimentare.

Ponta doreşte oameni cu o zonă de competenţă ceva mai restrânsă, dar pe care să o poată exercita direct. De exemplu, spargerea Ministerului Economiei sau al Finanţelor.

Primele şapte luni ale guvernării Ponta au fost încărcate de evenimente electorale.

Liberalii care nu se mai regăsesc în viitorul Executiv:

Eduard Hellvig se va ocupa mai mult de partid şi de activitatea sa în Parlament. Nu mai face parte din lista ministeriabililor, pentru că el a făcut opţiunea asta.

Puiu Haşotti a vorbit clar că nu vrea să se întoarcă la minister. Haşotti e un foarte bun lider de grup, chiar cred că va fi liderul de grup de la Senat al PNL, mai ales că avem 50 de senatori şi în mare parte debutanţi.

Despre protocolul semnat între Ponta şi Băsescu:

Acel text (protocolul de colaborare interinstituţională, n.r.) trebuie dat publicităţii. Premierul nu are nimic de ascuns. Eu nu l-am citit, pentru că e plicitisitor. Eu am vrut să nu fie un text între noi şi Băsescu. Nu are multe pagini, cam cum se fac prostiile astea, două-trei aşa.

Băsescu a făcut astfel încât purtătorul de cuvânt al dlui Martin Schulz (preşedintele Parlamentului European, n.r.) să poată să afle ce au semnat Ponta şi Băsescu.

Dl Băsescu nu a cerut acordul dlui Ponta în momentul în care a dat documentul în Europa. Ce? Nu era de nasul românilor? Dacă Băsescu l-a dat, şi Ponta are acordul să-l dea publicităţii.

Când am văzut scena grotească cu Băsescu care alerga de la unul la altul cu hârtiile... Eu eram la Teleorman, am fost întrebat ce conţinea acea hârtie, mi-am imaginat, pentru că se semnase cu o seară înainte.

Ponta a fost bine intenţionat. A dorit să participăm la această întâlnire (n.r. - cu Băsescu), întâlnirea a avut loc la ora 20.00, n-a sărit nimeni gardul.

Asupra mea nu s-a făcut nicio presiune în acest sens. Asupra celor doi actanţi presupun că da. Am văzut nişte vizite.... şi ale ambasadorului SUA...

Am avut o relaţie civilizată întotdeauna, am avut discuţii îndelungi înainte şi după criza din august (cu ambasadorul american, n.r.). Rămân convins că nici eu, nici Ponta nu suntem rezervaţi în privinţa relaţiei cu SUA. Mi-e greu să spun de ce a fost atât de partizan ambasadorul american.

Cred că Băsescu şi Ponta au fost sfătuiţi, li s-a recomndat să evite o criză. Lui Băsescu i s-a spus să-l desemne pe Ponta, iar lui Ponta să se facă in aşa fel incât să nu se ajungă la o suspendare.

Nimic din intalnirea cu Băsescu nu a negat cu o iotă sensul votului primit de USL.  Nimeni nu a trădat în această întâlnire. Dar nu sunt turnător, nu pot ieşi de la o intalnire informală şi să dau fuga la un ziarist prieten.

Când am afirmat că „vă garantez nimeni n-a semnat în numele USL nici act cu Băsescu”. Toţi au sărit că Antonescu minţise.


Despre prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern:

Propunerea lui Gabriel Oprea pentru vicepremier e destul de recentă şi e propunerea premierului. Înţeleg rezervele, şi eu le am pe ale mele.

Ca un om care am semnat asocierea UNPR la USL, îmi pare corect să spun: criticaţi-ne, aveţi temeiul, dar eu trebuie să-mi asum. Nu numai Victor Ponta.

Despre acordul semnat cu UDMR:

A existat un asemenea acord, angajament de guvernare în comun. De la semnare şi până la încheierea campaniei, foarte multe lucruri n-au decurs în conformitate cu spiritul celor scrise în acel acord. Pentru mine şi pentru PNL, asta înseamna dezlegarea de acest angajament.

Apropo de bunele noastre intenţii, nu se putea pentru că UDMR nu a fost un partener corect nici măcar din momentul semnării angajamentului dintre trei oameni.

A fost un angajament semnat între trei oameni: eu, Ponta şi Kelemen Hunor.

Era vorba de intenţia de a construi împreună o guvernare, pe nişte elemente, pe nişte principii.

Acordul n-a fost pus în aplicare, pentru că cineva nu şi-a respectat.


Ei ştiu că noi nu vom schimba niciodată articolul 1 din Constituţiei. Cuvântul „naţional” nu schimbă cu nimic viaţa nici a românilor, nici a maghiarilor.

O minimă înţelegere putea să existe, dar răspunsul lor a fost: „Noi vrem ministere”.

Despre posibilitatea revocării unor miniştri de Băsescu:

Dacă va încălca din nou Constituţia, nu există decât un singur răspuns: suspendarea.

Nu mă aştept să revoce miniştri.

Decizia de ieri, de numire a lui Ponta, arată că Băsescu se află în deplinătatea facultăţilor de tot felul.

Acest guvern are cea mai solidă majoritate din '90 încoace, însă are în schimb cea mai grea foaie de parcurs, în 2013.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite