Corlăţean: Ne dorim o decizie pe Schengen până la finalul anului. Nu vedem legătura cu MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe Titus Corlăţean FOTO Adevărul
Ministrul de Externe Titus Corlăţean FOTO Adevărul

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat, luni, că România a îndeplinit criteriile de aderare la Spaţiul Schengen şi  a adăugat că nu există vreo legătură între acest dosar şi raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.

„Am făcut cunoscută determinarea autorităţilor române pentru continuarea reformelor şi asigurarea independenţei justiţiei. Pe de altă parte, am subliniat - şi aceasta este poziţia de principiu, cunoscută a României - faptul că noi nu vedem o legătură între două subiecte care sunt importante: MCV şi Schengen, fiind procese care sunt guvernate de propriile reguli şi raţiuni“, a declarat şeful diplomaţiei române, în conferinţa de presă comună cu omologul său olandez, Franz Timmermans.

În ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul Corlăţean a precizat că rămâne „o prioritate şi un drept legitim al României“.

„Noi am făcut eforturile pentru a îndeplini criterile din acquis-ul Schengen şi bineînţeles că, la momentul în care condiţiile politice pentru umanimitatea deciziei în UE vor fi întrunite, noi suntem extrem de interesaţi ca această decizie să poată fi adoptată în formula celor doi paşi, sperăm înainte de finalul acestui an“, a punctat ministrul de Externe.

La rândul său, Timmermans a declarat că raportul MCV publicat la 22 ianuarie conţine “câteva elemente foarte încurajatoare”.

“Poziţia noastră este întotdeauna aceeaşi, suntem stricţi şi ştim că uneori suntem priviţi cu încruntare pentru că suntem stricţi, dar suntem şi corecţi. Şi cred că acolo unde vedem paşi înainte în România trebuie să recunoaştem acest lucru”, a spus şeful diplomaţiei olandeze.

Totodată, el a anunţat că Haga va face o “evaluare completă” a raportului, după care va discuta la Bruxelles, “în spiritul cooperării şi al dorinţei de a rezolva împreună problemele”.

În ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, Timmermans s-a mărginit să declare că Olanda a luat notă de poziţia autorităţilor de la Bucureşti.

“Înţeleg pe deplin ceea ce spuneţi, suntem pregătiţi să ne uităm la dezvoltările pozitive. (...) Guvernul olandez va aborda acest lucru (n.r.: dorinţa României de a adera la Schengen în 2014) în stilul clasic, cu o atitudine corectă şi sper ca asta să ducă la rezultate pozitive”, a conchis el.

Olanda este ţara care s-a opus cel mai adesea aderării României şi Bulgariei la Schengen, făcând legătura între acest dosar şi rapoarte pozitive pe MCV.

Citeşte şi:

„The Economist” despre MCV: Bulgaria rămâne în urmă, „România are o primăvară înaintea sa”

Într-un articol publicat pe un blog găzduit de ediţia online a celebrei publicaţii britanice de business „The Economist”, România este prezentată drept „o ţară care a implementat modificări legislative necesare şi mult-aşteptate, îmbunătăţind în acelaşi timp, de asemenea, cooperarea între instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei”.

Valeriu Zgonea a văzut alt raport MCV

Cea mai insolentă reacţie faţă de raportul Comisiei Europene privind justiţia din România, publicat miercuri, a venit de la Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Zgonea unul dintre principalii actori în ceea ce s-a numit „marţea neagră”, episod criticat în raport în cel mai dur mod posibil în limbaj diplomatic.

UPDATE Comisia Europeană publică noul raport MCV: Parlamentarii să respecte independenţa Justiţiei

Comisia Europeană publică marţi un nou raport MCV pentru România, document care conţine critici la adresa Parlamentului, în special din cauza amendamentelor la Codul Penal, dar şi aprecieri la adresa DNA, ANI, CSM sau ICCJ, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, care a obţinut un draft al raportului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite