Corina Creţu, despre situaţia din Grecia: Avem un dialog permanent cu autorităţile elene. Suntem cu sufletul alături de poporul grec în aceste momente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu, comisar european. FOTO AFP
Corina Creţu, comisar european. FOTO AFP

Comisarul european Corina Creţu a declarat, vineri, că ea şi Comisia Europeană au un dialog permanent cu oficialii eleni şi că sunt alături poporul grec, în contextul în care Grecia e afectată de un val de incendii în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 85 de persoane.

„Suntem cu tot sufletul alături de poporul grec în aceste momente atât de dificile. Avem un dialog permanent cu autorităţile elene şi, prin intermediul serviciilor Direcţiei Generale pentru Politică Regională (DG Regio), le oferim asistenţa de specialitate necesară pentru o accelerare a procedurii de accesare a Fondului de solidaritate al UE (FSUE). În prezent, autorităţile elene fac o estimare a pagubelor cauzate de incendii, în baza căreia vor trimite Comisiei cererea pentru obţinerea de fonduri. Imediat ce vom constata îndeplinirea condiţiilor necesare pentru utilizarea acestui instrument, suntem gata să facem tot ceea ce este posibil pentru ca o primă tranşă de finanţare să fie plătită cât mai rapid“, a declarat comisarul european Corina Creţu.

De asemenea, reprezentanta României în Comisia Europeană a punctat faptul că a discutat cu oficialii eleni şi că dacă aceştia vor putea cere modificarea programelor operaţionale dedicate Greciei. „În plus, odată ce condiţiile de accesare a Fondului de solidaritate sunt îndeplinite, există şi posibilitatea ca Grecia să beneficieze de o rată de co-finanţare de 95% pentru lucrările de reconstrucţie finanţate prin intermediul politicii de coeziune. Şi, nu în ultimul rând, aşa cum le-am transmis premierului Tsipras şi ministrului Haritsis, atât eu, cât şi serviciile mele suntem pregătiţi să modificăm programele operaţionale dedicate Greciei, în cadrul politicii de coeziune, în baza unei solicitări din partea autorităţilor elene. Astfel vom putea redirecţiona fonduri europene şi către relansarea activităţii economice în zonele afectate“, a completat Creţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite