Liberalii depun astăzi legea votului prin corespondenţă. Care sunt propunerile PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu FOTO Adevărul
Alina Gorghiu FOTO Adevărul

Liderii PNL Alina Gorghiu şi Mihai Voicu au prezentat, astăzi, într-o conferinţă de presă, principalele prevederi ale noii propuneri legislative privind votul prin corespondenţă, proiect pe care liberalii îl vor depune la Parlament astăzi. Gorghiu a vorbit şi despre subiectul alocaţiilor pentru copii, pe tema căruia a intrat în conflict cu premierul Victor Ponta, şi i-a solicitat acestuia să dubleze suma, "aşa cum a făcut pe Twitter".

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a prezentat modul în care ar decurge votul prin corespondenţă, potrivit noului proiect de lege pe care PNL îl va depune astăzi la Parlament. 


Ce prevede votul prin corespondenţă

Mihai Voicu: PNL a redactat acest proiect de lege, toţi parlamentarii PNL l-au semnat. Acest proiect va fi transmis către toate grupurile parlamentare pentru observaţii, inclusiv la cabinetul domnului Zgonea şi mai ales la cabinetul domnului Ponta.

Credem că revoluţia la urne din noiembrie 2014 ne obligă să legiferăm votul prin corespondenţă.

Este un vot alternativ, aşadar nu exclude votul obişnuit, normal prin prezenţa la urne într-o secţie de votare organizată în străinătate. Trebuie dublat de măsuri privind organizarea secţiilor de votare din străinătate. Susţinem transferul organizării secţiilor de la Guvern la AEP. Cererea adresată AEP însoţită de simple copii ale documentelor se înaintează AEP. Odată ce acest registru e finalizat, AEP începe transmiterea documentelor de vot.

Alegătorii vor primi un plic care conţine instrucţiuni ca să evităm orice posibilitate de eroare în exercitarea votului. AEP emite un certificat de alegător privind votul prin corespondenţă. Certificatul de alegător ajunge la alegător, e semnat şi ştampilat de AEP. Există o declaraţie pe proprie răspundere care are rolul de a certifica, prin semnătură, că votul a fost exprimat prin condiţii legale, adică singur, neinfluenţat de nimeni.

Următoarea etapă este votul. În loc de ştampilă de vot, primeşte un timbru de autocolant care imită ştampila de vot. Dezlipeşte autocolantul şi lipeşte timbrul în patrulaterul cu numele candidatului preferat. Primeşte şi un sigiliu pe care îl aplică pe plic, astfel încât destinatarul să poată verifica securitatea şi secretul acestui vot. 

AEP va efectua o licitaţie adresată operatorilor poştali care doresc să asigure expedierea şi returnarea acestor plicuri. 


Despre alocaţiile pentru copii

Alina Gorghiu: Vreau să înţeleagă toţi pesediştii de la Ponta în jos că alocaţia copiilor, în România, nu a mai fost mărită de şase ani şi se situează sub media europeană de 100 de euro. În Ungaria, nivelul alocaţiilor pentru copii se ridică la 63 de euro lunar şi 101 pentru copii cu dizabilităţi. Cei 42 de lei alocaţi copiilor din România înseamnă mai puţin de zece euro. Şi bulgarii au alocaţie pentru copii mai mare ca în România, au ajuns la 13 euro.

Alocaţia nu este corelată nici cu inflaţia, nici cu coşul zilnic, mai ales cu necesităţile unui copil la hrană, întreţinere şi studii. Valoarea alocaţiei reprezintă doar 4% din salariul minim. Dacă Ponta a dublat deja pe Twitter alocaţiile, vreau să îl rog să facă acest lucru şi în viaţa reală. I-am arătat cât este cuponul şi îi cer să formalizeze dublarea alocaţiilor printr-un proiect de lege. Există în Parlament un proiect depus de noi. Sunt convinsă că măreaţa statistică în privinţa OUG ale Guvernului Ponta nu va fi stricată de OUG prin care să mărească aceste alocaţii. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite