Cioloş merge săptămâna viitoare în Germania, iar Iohannis se va întâlni cu Angela Merkel, în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Octav Ganea / Inquam Photos
FOTO Octav Ganea / Inquam Photos

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică, 28 august, că va avea săptămâna viitoare o vizită în Germania, în trei landuri, pe teme cu profil economic, el anunţând că şi preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni în perioada următoare cu cancelarul german Angela Merkel.

Dacian Cioloş a anunţat că săptămâna viitoare se va afla în vizită în Germania, în trei landuri, pentru a avea mai multe întâlniri cu profil economic, cu companii germane care au investit deja în România şi care urmează să investească.

Astfel, premierul a spus că va merge în landul Bavaria, în landul Brandenburg şi în landul Nord-Westfalia. 

”Relaţia noastră cu Germania continuă, şi continuă în mod dinamic, nu doar la nivel politic, ci şi la nivel economic”, a mai spus Cioloş. 

Premierul a vorbit şi despre axa Bucureşti-Varşovia, pe care doreşte să o realizeze, arătând că nu este doar o contrapondere la vechea Europă, ci se doreşte o modalitate de a echilibra lucrurile în Uniunea Europeană, fără a adânci falia dintre vechea şi noua Europă.

”Am discutat cu cancelarul germaniei, Angela Merkel, încă din ianuarie, când am avut vizita la Berlin, şi când dânsa m-a întrebat cum îmi explic această atitudine a unor lideri politici din Europa de Est, vizavi de unele teme şi decizii la nivel european, şi i-am spus că, din punctul meu de vedere şi cu experienţa pe care o am, există o anumită frustrare cu privire la faptul că aceste ţări nu sunt suficient implicate în mod practic în procesul decizional european”, a spus Cioloş.

El a adăugat: ”Dânsa mi-a răspuns: Sigur, nimeni nu vă opreşte să fiţi parte a acestui proces decizonal, dar asta prespune să fiţi mai activi, mai dinamici”.

Cioloş a menţionat că ceea ce se doreşte este ca, alături de polonezi şi alţi partaneri din zonă, să se pregătească nu doar idei, ci şi teme de compromis, pe principalele subiecte care se discută, arătând că ieşirea Marii Britanii din Uniunea  Europeană va aduce în discuţie viitorul bugetului european, politici comunitare europene.

”România va fi parte a acestui proces de consultări, inclusiv cu Germania”, a afirmat Dacian Cioloş, menţionând că preşedintele Klaus Iohannis este în contact cu Angela Merkel şi vor avea o întâlnire, în perioada următoare.

Cioloş a făcut referire şi la vizita pe care preşedintele Francois Hollande o va face în România, înainte de Summit-ul European de la Bratislava. 

Premierul a menţionat că România se află într-un proces amplu de consultări. ”Fiţi fără grijă că nu vom rămâne în afara jocului, important este nu doar să ne întâlnim, ci să avem şi idei”, a precizat el, adăugând că este important să existe discuţii inclusiv la noi acasăîn România, chiar dacă este an electoral, pentru a avea o abordare coerentă la nivel european. 

Premierul a vorbit şi despre relaţia României cu Republica Moldova, arătând că ţara noastră sprijină parcursul european al acestei ţări. 

”Inclusiv de la partide din opoziţie, aşa zis pro-ruse, am avut semnale că nu îşi doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova şi că doresc să menţină această legătură şi orientare spre reformă”, a declarat Dacian Cioloş, adăugând că cel mai bun mod al României de a ajuta în acest proces este de a arăta că această apropiere de Uniunea Europeană aduce rezultate şi bunăstare pentru cetăţenii moldoveni. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite