Cioloş, în faţa Parlamentului, despre reforma administraţiei: Lupta anticorupţie tinde să fie principalul instrument de modernizare a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, în faţa deputaţilor că statul are nevoie de reforma administraţiei publice, de modernizare a instituţiilor şi de încercare a profesionalizării personalului public. În plus, acesta a punctat faptul că în prezent lupta anticorupţie ar fi principalul instrument de modernizare a statului.

Dacian Cioloş a mers luni în faţa deputaţilor pentru a lansa dezbaterile privind tema reformei administraţiei publice, un obiectiv pe care acesta l-a menţionat încă de când a avut loc votul de învestire a Guvernului în luna noiembrie. 

 „Reforma administraţiei e un proiect care priveşte întreaga societate românească. E o premisă a recâştigării încrederii în stat. În ultima perioada există mai multe semne de interogaţie privind reforma statului. Cred că am avea de câştigat prin această reformă a administraţiei publice, prin transparentizare şi clarificare. 

România nu se poate moderniza fără o reformă a administraţiei publice locale şi centrale. Degeaba avem proiecte de dezvoltare economică cu potenţial dacă nu avem o administraţie publică în măsură să dubleze acest proiect de dezvoltare economică“, a declarat Cioloş de la tribuna Parlamentului.

„Lupta anticorupţie tinde să fie principalul instrument de modernizare a statului când ar trebui să fie doar un instrument de însănătoşire.Reforma administraţiei îşi propune să prevină problemele de corupţie şi să le corecteze de la rădăcina. 

Cetăţenii sunt din ce în ce mai exigenţi în ceea ce priveşte modul în care loc cheltuirea banilor publice. Trebuie să aibă loc o prioritizarea a politicilor publice. Vă propune aici o discuţie despre cum putem face o relaţie sănătoasă între responsabilitatea administrativă şi responsabilitatea politică“, a adăugat premierul.

În plus, Cioloş a avorbat şi tema incompatibilităţilor celor din administraţia publică şi locală. 

„Vrem să tratăm şi o altă problemă: chestiunea privind incompatibilităţile în adminsitraţie. Ştiu că e un proiect la care ANI lucrează şi e important să-l luăm în discuţie cât mai repede şi să lăsăm în spate ambiguităţile care lasă în spate administraţie.

Propunerile de reformă se bazează pe mai multe documente strategice şi analitice. Nu am pornit noi de la zero aceste documente. Există câteva documente pe care le-am găsit la Guvern. La acestea am mai adăugat experienţa proprie din cele patru luni pe guvernare. Am identificat trei piloni principali : funcţia publică, administraţia publică centrală şi al treilea pilon, administraţia publică locală“, a precizat Dacian Cioloş. 

De asemenea, Dacian Cioloş a punctat faptul că trebuie să existe o definire cât mai bună a tuturor funcţiilor, să fie delimitări clare ale nivelului până unde se poate merge cu influenţa politicului. Relaţia dintre politic şi administraţie ar trebui, potrivit lui Cioloş, să fie redefinit în asemenea măsură încât politicul să lase administraţia să pună în practică deciziile de guvernare. 

Scenariile lui Cioloş

Cioloş a propus şi trei scenarii privind funcţionarea administraţiei în ceea ce priveşte resursele umane: „În primul scenariu propunem ca pe lângă nivelul de demnitar să integrăm în această categorie şi prefecţii şi subprefecţii.Asta înseamnă că prefecţii şi subprefecţii vin alături de categoria miniştrilor şi secretarilor de stat. Adică, vin cu Guvernul, pleacă cu Guvernul”, a declarat liderul de la Palatul Victoria.

Al doilea scenariu, „puţin mai provocator. Prespupune a realităţii de facto în modul în care se face real recrutarea pe posturi de conducere dar cu intrducerea unor reguli transparente şi obiective. Coborârea numirilor nu doar la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat, prefecţilor, ci şi la directori de deconcentrate şi agenţii“, a subliniat Cioloş

Al treilea scenariu: „Un status quo îmbunătăţit. Rămâne legislaţia de acum, cu nivel politic la ministru şi secretar de stat, air de la prefecţi rămân înalţi funcţionaru publici şi mai jos simpli funcţionari publici“, a adăugat premierul.

ALDE, mulţumit de principiile enunţate de Cioloş

„Vreau să vă asigur că ALDE va fi foarte activ în procesul de dezbatere publică lansat de dumneavoastră. Vă spun de la început că după discuţiile avute chiar în Camerea Deputaţilor s-a înţeles un mesaj important: funcţiile de prefecţi să facă parte (n.r.-în urma reformei administraţiei publice) din categoria funcţiilor de asumaţi politici“, a declarat, la rândul său copreşedintele ALDE, Danile Constantin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite