Calvarul copilului de șase ani care ar fi fost vândut unui cetățean german. Micuțul a revenit în România

0
Publicat:

Băieţelul în vârstă de șase ani din comuna Dănciuleşti, care ar fi fost vândut unui cetăţean german, a ajuns în dimineața zilei de marți, 30 aprilie, la asistentul maternal din Gorj.

Băiețelul în vârstă de șase ani a revenit în România Foto. DGASPC Gorj
Băiețelul în vârstă de șase ani a revenit în România Foto. DGASPC Gorj

Acesta a fost preluat de reprezentanții instituțiilor statului român din Germania, acolo unde a fost dus de un cetățean german și de un român, pentru a fi adoptat.

Pe drum, copilul a fost vesel, comunicativ, vioi, plin de energie. Acesta a rămas în grija unei asistente maternale profesioniste, la care sora sa, în vârstă de 8 ani, se află din ziua în care autorităţile române au aflat despre acest caz.

Copilul s-a întâlnit cu sora sa, care a fost luat în grija statului.  El a fost însoţit de psihologul din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, Lidia Bîrsan, care s-a ocupat de acest caz. R

eprezentanții DGASPC Gorj spun că micuţul are anumite traume legate de înstrăinare și de faptul că a fost despărţit de fraţi, dar că poate trece peste ele cu ajutorul de specialitate. De altfel, micuţul a intrat deja într-un program de consiliere psihologică.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție s-a deplasat în Germania. 

Demersurile necesare repatrierii au fost sprijinite în mod direct de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, care s-a deplasat personal în Germania“, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Gorj.

Cetățeanul german și părinții neagă că s-au plătit bani

Copilul provine dintr-o familie foarte săracă și cu mulți copii din comuna Dănciulești. Rudele familiei susțin că ar fi fost vândut pentru o sumă de bani, dar părinții și avocatul cetățeanului german susțin că nu s-a întâmplat acest lucru. Cetățeanul german a venit în România la invitația unor români angajați la firma sa și s-a atașat de copil, pentru că se afla aproape de locul unde acesta era cazat, susține avocatul.

Copilul a părăsit România în baza unei procuri făcute pe numele unui cetățean român, coleg de serviciu cu germanul. Acum, cu sprijinul cetățeanului german, locuința familiei din Dănciulești este modernizată pentru ca minorii să se poată întoarce în familie. 

DIICOT anchetează acest caz

DIICOT a deschis o anchetă cu privire la acest caz, după ce au existat informații furnizate de rudele familiei că s-ar fi achitat o sumă de bani pentru adopția copilului.

A fost înregistrată la data de 08.04.2024, o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de trafic de minori, urmare a unei sesizări formulate de către Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Gorj. Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite