Cine scapă de acuzaţia de conflict de interese după decizia CCR pe „Legea Iordache“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache, autorul legii. FOTo Inquam Photos
Florin Iordache, autorul legii. FOTo Inquam Photos

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că sunt constituţionale modificările la Legea privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care prevăd ca interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 să înceteaze. În urma acestei decizii, nume grele din politică, precum Iancu Iulian, Mădălin Voicu sau Steluţa Cătăniciu vor scăpa de acuzaţiile ANI.

Parlamentul a adoptat. la sfârşitul lunii decembrie, la iniţiativa deputatului PSD Florin Iordache, modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept. Joi, CCR a stabilit că în urma analizei sesizărilor privind posibila neconstituţionalitate a legii a stabilit că actul normativ este în regulă. 

O altă prevedere a legii, care până la urmă a fost scoasă din forma finală, arată că demnitarii găsiţi vinovaţi de conflict de interese sau incompatibilitate nu mai pot ocupa aceeaşi funcţie „pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate“.. Practic, aşa cum a fost formulat articolul se înţelege că restricţia de trei ani de zile se aplică doar pentru funcţia ocupată la data comiterii infracţiunii. 

Printre parlamentarii care în perioada 2007-2013 au avut probleme cu ANI în ceea ce priveşte conflictul de interese au fost Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE), Marian Neacşu (fost deputat PSD) sau Oana Niculescu-Mizil (fost deputat PSD). 

Sute de aleşi vor scăpa de acuzaţiile pentru perioada 2007-2013

De asemenea, ar mai scăpa odată cu adoptarea acestei legi şi alte câteva sute de aleşi, fie că sunt deputaţi, senatori, primari sau şefi de CJ, aleşi care vor scăpa parţial de problema conflictului de interese. Decizii definitive în ceea ce priveşte sancţionare acestora de către ANI au, potrivit unei liste date de instituţie la solicitarea „România curată“, parlamentarii Emanoil Savin (PSD), Cornel Resmeriţă (PSD) şi Iusein Ibram (minorităţi). 

Printre cei care vor scăpa de acuzaţiile ANI şi care în prezent au procese cu instituţia pe rolul instanţelor sunt următorii parlamentari: Iancu Iulian (PSD), Ion Mocioalcă (PSD), Ion Călin (PSD) Adrian Oros (PNL), George Ionescu (PNL), Miron Ignat (grupul minorităţilor), Laurenţiu Nistor (PSD) sau Corneliu Olar (PNL). 

Nume cunoscute pe lista celor care vor scăpa de acuzaţiile ANI sunt şi Felix Stroe (fost ministru al Transporturilor), Şerban Mihăilescu (fost senator), Mădălin Voicu (fost deputat) sau Ion Călinoiu (preşedinte de CJ). 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite