Ce rol joacă Traian Băsescu în campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit analiştilor, Traian Băsescu a intrat în campanie electorală după doar trei zile de la debutul ei, prilejul fiindu-i dat de prima declaraţie de la Palatul Cotroceni, după referendumul din 29 iulie.

Pe 12 noiembrie, şeful statului a dat startul atacurilor dure la adresa USL, lovindu-i unde îi doare mai tare: nominalizarea premierului.

Replicile celor de la USL nu au întârziat să apară, aceştia ameninţând cu o nouă suspendare în eventualitatea în care Victor Ponta nu va fi numit premier.

În cele aproape trei săptămâni care s-au scurs de la debutul campaniei electorale, Traian Băsescu a ieşit public de şase ori. Ce-i drept, cele mai multe declaraţii s-au axat pe probleme de politică externă, în contextul Consiliului European. Însă în aproape toate ieşirile publice a lovit şi în liderii USL. La o emisiune de la B1, şeful statului l-a ironizat pe Crin Antonescu pentru aşa-zisa oboseală de care este acuzat în presă: „Înteleg că domnul Antonescu a dat al 8793-lea avertisment, după care a căzut pe spate şi a adormit“. Despre Victor Ponta a spus că este „bolnav de minciună“, acuzându-l de limbaj dublu.

„Ţin să remarc, totul are o limită în tratamentul pe care-l accept de la mincinoşi. Am văzut interviuri în care premierul vorbeşte de lecţia pe care a învăţat-o în vară şi cum doreşte coabitarea. (..) Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică. A apărut al doilea, Ponta. Îi invit pe Ponta să fie cinstit“, declara Băsescu pe 26 decembrie.

Pentru a nu fi acuzat că le face campanie electorală candidaţilor ARD, şeful statului a lovit „uşor, şi în candidaţii alianţei. „Privesc la partide şi toate vin, care cu reduceri de TVA, care cu reduceri de cote unice, care cu toate ofertele pământului. Niciunul nu aşază un buget realist, să vedem că există baza corectă de realizare a acestor reduceri de care vorbeşte toată lumea“, preciza Băsescu.

Analistul Bogdan Ficeac a explicat pentru adevărul.ro rolul pe care Traian Băsescu îl joacă în campanie.

„Declaraţiile frecvente de la Palatul Cotroceni, chipurile pentru a lămuri probleme care ţin de partea economică, de bugetul european, sunt un pretext pentru a-i face pe USL-işti să reacţioneze“, explică Bogdan Ficeac.
Iar instigarea USL-iştilor la reacţii vehemente are scopul, spune analistul, de a-i face să piardă electorat.

„Certurile nu prind bine la public şi asta s-a văzut la referendum, votul românilor fiind unul mai mult de enervare. Acum se urmăreşte acelaşi lucru. Cum vă explicaţi că Guvernul USL a mărit salariile şi a dat înapoi cei 5% (n.r. – de la începutul anului, Guvernul a impozitat cu 5,5% - contribuţie la fondul asigurărilor de sănătate - toate pensiile de peste 740 de lei) tăiaţi ilegal de la pensionari şi totuşi a scăzut 5%  în sondaje?“, se întreabă Bogdan Ficeac.

Potrivit analistului, după alegerile locale, PDL, rebrănduitcu ARD, prea târziu şi neinspirat, nu mai poate scădea în sondaje şi, prin urmare, se încearcă, ca la alegerile din iarnă, USL să fie adus sub pragul de 50%.

În acest context, Traian Băsescu va avea justificarea de a nu-l mai numi premier pe Victor Ponta . În ultima vreme, discuţiile pe tema viitorului premier au agitat spiritele. USL, prin vocea lui Crin Antonescu, i-a transmis şefului statului că este pasibil de o nouă suspendare, dacă nu-l va reconfirma pe Victor Ponta în funcţia de prim-ministru.

Traian Băsescu nu s-a lăsat impresionat, replicând că va alege un premier în interes naţional. Ba, mai mult, şi-a intensificat atacurile la adresa celor doi copreşedinţi USL. Într-o emisiune la postul B1, şeful statului a spus despre Crin Antonescu că este „bolnav de somn“ şi a dezvăluit modul în care se comportă Victor Ponta într-o întâlnire în spatele uşilor închise, numindu-l mitoman şi pisic.

„Când vine la mine, când suntem între noi doi, se comportă ca un pisic, «da, domnule preşedinte, da domnu' preşedinte». Nu vă spun prostii şi sunt şeful statului, acestui om trebuia să-i dau de pe faţă masca, când e în faţa mea e ca un pisicuţ, când e cu alţii e zmeu“, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Firesc, atât Ponta, cât şi Antonescu au replicat. Liderul PNL a ameninţat din nou cu suspendarea şi i-a transmis şefului statului că este „perfect sănătos“, nu este „bolnav de nimic, nici măcar de somn“ şi că preşedintele nu poate ignora „un vot copleşitor“. Victor Ponta, în schimb, le-a cerut ziariştilor, care l-au întrebat cum răspunde la atacul lui Băsescu, să-l întrebe de ce este nervos.

„Pisica blândă zgârie rău. Ia întrebaţi-l, de ce e aşa nervos? E clar că Traian Băsescu simte că vine 9 decembrie şi că oamenii o să-i dea răspunsul final pentru 9 decembrie. E supărat pe toată lumea“, a explicat Ponta atitudinea lui Traian Băsescu. 

Sociologul Alfred Bulai este de părere că ar fi fost moral ca Traian Băsescu să stea în banca lui, mai ales că şeful statului are un nivel mic de încredere şi, prin urmare, nu le este de niciun ajutor celor de la ARD. Potrivit sociologului, cea mai importantă problemă în acest moment nu este faptul că şeful statului se implică în campania electorală, ci că ne confruntăm cu cea mai proastă campanie electorală din ultimii 23 de ani. „Marea problemă este că nu avem campanie, în sensul de dezbateri pe probleme importante care interesează pe români. Întreaga campanie s-a redus la disputa dintre ARD şi USL, care nu este importantă“, a explicat sociologul Alfred Bulai pentru adevarul.ro.

Până la alegerile parlamentare din 9 decembrie mai sunt 9 zile, timp îndeajuns pentru a asista şi la alte ciocniri electorale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite