Când va putea fi arestat Hrebenciuc. De ce gestul Eminenţei rozalii a PSD poate fi o simplă manevră de tergiversare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, dar procurorii nu-l vor putea încarcera până când decizia nu va fi publicată în Monitorul Oficial, traseu ce se poate întinde uşor până după alegerile prezidenţiale.

Viorel Hrebenciuc, fosta eminenţă cenuşie a PSD, a demisionat marţi din Camera Deputaţilor, exact în ziua în care Comisia Juridică trebuia să spună dacă poate fi arestat preventiv, aşa cum au cerut procurorii DNA. „Este perfect adevărat, am decis să demisionez. Vreau să-mi păstrez demnitatea, aşa cum am avut-o toată viaţa. Dacă vă uitaţi atent, astea sunt discuţii pe care le faci la cafea, cum faceţi şi dumneavoastră. Nu, nu regret nimic din ce am vorbit“, a spus Hrebenciuc despre stenogramele în care îi promitea lui Dan Şova şefia PSD, în schimbul unei legi a amnistiei şi graţierii. 

Prin demisie, Hrebenciuc rămâne fără imunitate parlamentară, adică procurorii DNA pot cere arestarea lui fără a mai avea nevoie de permisiunea Parlamentului. Numai că acesta nu a demisionat oficial din Camera Deputaţilor, ci doar verbal. Asta înseamnă că procurorii încă nu se pot atinge de el, pentru că „sforarul PSD“ se foloseşte în continuare de imunitate.  Până când? 

Răspunsul prevede trei paşi. Mai întâi, demisia lui Hrebenciuc trebuie citită în plenul Camerei Deputaţilor. Al doilea pas: deputaţii  trebuie să adopte o hotărâre prin care vacantează locul lui Hrebenciuc din Parlament. Pasul trei: hotărârea se trimite spre Monitorul Oficial, care se află în subordinea Guvernului. Deci demisia intră în vigoare în momentul publicării hotărârii. Abia atunci procurorii îl vor putea reţine pe Hrebenciuc şi îl vor putea duce în faţa judecătorului cu propunere de arestare preventivă. Chiar dacă pare un proces rapid, cei trei paşi ar putea fi făcuţi cu mare lentoare. 

Demisia, abia la iarnă

Deocamdată, Parlamentul este în vacanţă pentru alegerile prezidenţiale, însă luni este programată o şedinţă de plen, pentru a se vota ridicarea imunităţii deputatului PC Ion Diniţă. Dar pentru a se ţine şedinţa trebuie să se întrunească cvorumul de prezenţă, un hop destul de greu de trecut. Spre exemplu, în urmă cu două zile nu s-au strâns destui deputaţi şi de aceea cazul Ion Diniţă a fost amânat o săptămână. În plus, lunea viitoare va începe ultima săptămână de campanie electorală şi e greu de crezut că deputaţii vor veni la Bucureşti pentru a lua act de demisia lui Hrebenciuc. 

Apoi urmează primul tur al alegerilor prezidenţiale, apoi alte două săptămâni de campanie electorală, după care scrutinul final.  Deci prima şedinţă a plenului Camerei ar putea să se ţină abia la sfârşitul lunii noiembrie. Însă nici atunci nu este sigur că Hrebenciuc va rămâne fără mandat, pentru că Biroul Permanent al Camerei ar putea să amâne pe o perioadă nedefinită introducerea pe ordinea de zi a unui vot privind demisia „Guzganului rozaliu“. Această practică de tergiversare a tot folosit-o PSD, chiar cu legea amnistiei şi graţierii, pe care au refuzat în nenumărate rânduri să o introducă pe ordinea de zi pentru a fi respinsă. Iar acum vedem din stenogramele DNA că Hrebenciuc şi Şova negociau tocmai o altă lege a amnistiei. 

În plus, până la sfârşitul lui decembrie, şi în funcţie de rezultatul alegerilor, Hrebenciuc s-ar putea răzgândi, iar demisia ar putea rămâne doar la nivel de declaraţie. Aşadar, DNA mai are de aşteptat până când Hrebenciuc se va scutura de armura imunităţii. Deocamdată, declaraţia lui Viorel Hrebenciuc, că „s-a oferit cu demnitate“ Justiţiei, este doar un slogan de campanie.

Ce spune Ponta

Primul care a sărit să aplaude gestul lui Hrebenciuc a fost chiar şeful său de partid, Victor Ponta. 

„Decizia personală a domnului Hrebenciuc este un semnal foarte clar ca discuţiile despre Justiţie să nu intre în campania electorală. Nu mai există niciun fel de blocaj în actul de Justiţie. Domnul Hrebenciuc a arătat că nu vrea să fie folosit în campania electorală“, a spus Ponta. Demisia lui Hrebenciuc îi mai aduce un mare avantaj liderului PSD: ca deputat, Ponta nu va mai trebui să voteze pro sau contra ridicării imunităţii „eminenţei rozalii“. ; 

Cine îl va judeca pe Hrebenciuc

Demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc nu îl scapă pe acesta de Curtea Supremă în cazul unor eventuale trimiteri în judecată. Asta pentru că atât în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, cât şi cel în care este acuzat de trafic de influenţă după ce a fost interceptat cum negocia cu Dan Şova anihilarea Justiţiei sunt implicaţi şi alţi parlamentari. Astfel, în primul este cercetat şi deputatul Ioan Adam, iar în al doilea este urmărit penal chiar senatorul Dan Şova. Dosarele în care este suspectat Hrebenciuc ar putea ajunge la Tribunalul Bucureşti doar dacă „partenerii săi de dosare” îşi pierd şi ei calitatea de parlamentar. 

Ioan Adam, salvat pe moment

Marţi, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor trebuia să dea aviz pentru arestarea deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. Însă deputaţii jurişti s-au arătat „derutaţi“ de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament: au amânat şedinţa fără a da un raport, deşi Ioan Adam nu avea nicio legătură cu demisia lui Hrebenciuc. Practic, Comisia Juridică trebuia să ignore faptul că în dosar apare numele lui Hrebenciuc (proaspăt demisionar) şi să dea aviz – pozitiv sau negativ –  privind arestarea lui Adam. Raportul Comisiei se face individual, nu colectiv. Însă deputaţii jurişti au mai tras puţin de timp şi au întrebat conducerea Camerei ce trebuie să facă în continuare. „Am hotărât cu cinci voturi la şapte să trimitem la Biroul Permanent al Camerei pentru a ne spune dacă activitatea Comisiei merge mai departe în acest caz sau dacă se încheie odată cu demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc. Acum aşteptăm de la conducere un nou termen“, a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice, deşi Valeriu Zgonea fixase ca termen-limită pentru depunerea raportului ziua de azi.

Citeşte şi:

Dosarul „Eminenţa Rozalie”. Fostul şef al DGA Ionel Georgescu, audiat la DNA

Ionel Georgescu, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), s-a prezentat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite