„Cadou“ de Crăciun pentru politicieni. Conflictul de interese, prescris după 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat proiectul iniţiat de Cătălin Rădulescu privind prescrierea după trei ani a conflictului de interese săvârşit de funcţionari publici. Legea a fost declarată neconstituţională de CCR, PSD-ALDE propunând acum o schimbare de exprimare: „răspunderea civilă sau administrativă pentru conflictul de interese” va expira după trei ani. Senatul va fi forul decizional pentru această iniţiativă.

Proiectul de lege a trecut cu 197 de voturi „pentru“ şi 2 „împotrivă“, în timp ce 13 s-au abţinut.  

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat marţi un raport pozitiv, cu 14 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”, pentru  modificărea legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, proiect iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Legea declarată de CCR neconstituţională prevedea iniţial ca faptele de incompatibilitate şi conflict de interese săvârşite de funcţionarii publici să fie prescrise în termen de trei ani de la data săvârşirii lor. 

PSD-ALDE a modificat însă textul legislativ şi a introdus pe ordinea de zi suplimentară a Comisiei Juridice noua formă a proiectului. USR şi PNL au contestat modificarea, spunând că decizia CCR este în continuare nerespectată.

„Curtea ne mai spune şi cum ar trebui să arate noua lege. Nici textul pe care îl propuneţi astăzi nu este în acord cu decizia CCR, e posibil ca la un viitor control să fie iar o sesizare de neconstituţionalitate”, a precizat deputatul PNL Ioan Cupşa. 

„Ceea ce face acest text e să legifereze şi mai neclar şi mai puţin precis decât cel iniţial. Dacă la cel iniţial era vorba de fapte şi de răspundere, acum avem o exprimare pe care n-am mai întâlnit-o pe nicăieri în legislaţie şi care nu e clară pentru că nu se stabileşte un termen special de prescripţie. Problema e dacă stabilim o prescripţie specială doar pentru această categorie de răspundere juridică. Acest text schimbă complet conţinutul textului iniţial”, a adăugat şi deputatul USR Stelian Ion.

Potrivit amendamentului adoptat de PSD-ALDE, „răspunderea civilă sau administrativă pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în funcţii publice” se vor prescrie după trei ani. 

„Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea deminităţilor publice sau funcţiilor publice este înlătură, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art 2517 din legea nr.287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare", se arată în forma modificată de PSD în urma deciziei CCR.

„Efectul este în primul rând ca instanţele să aibă posibilitatea să tină cont de termenul de prescripţie, care era prevăzut şi înainte în Codul Civil. Vorbim de termenul de trei ani. Codul Civil îl are reglementat. Foarte multe dintre instanţe în sentinţele date nu au ţinut cont de el. CCR a spus că termenul este în regulă, că trebuie avut în vedere un termen, numai că nu fapta se prescrie, ci răspunderea. De fapt, asta a fost şi argumentaţia CCR. Este constituţională susţinerea doar că nu fapta se prescrie, ci răspunderea", a explicat Nicuşor Halici, potrivit Mediafax. 

Articolul declarat iniţial neconstituţional de CCR arăta astfel: „Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite