Batista pe ţambal în PSD. Ghiţă, Şova şi Vanghelie au fost suspendaţi de faţadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Ghiţă, Dan Şova şi Marian Vanghelie au fost suspendaţi din toate funcţiile pe care le deţineau în PSD, dar sancţiunea este doar una de imagine, pentru că cei trei nu aveau atribuţii în partid.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, ieri, la finalul unei şedinţe-fulger a Biroului Permanent Naţional (BPN) că Dan Şova, Sebastian Ghiţă şi Marian Vanghelie sunt suspendaţi din toate funcţiile pe care aceştia le deţineau în partid, până pe data de 18 noiembrie, adică exact până după alegerile prezidenţiale.

Sancţiunile nu vor avea un impact puternic, deoarece cei trei nu deţineau funcţii relevante în PSD, care implică atribuţii executive. Spre exemplu, Dan Şova era vicepreşedinte, însă nu avea în subordine o organizaţie judeţeană sau de sector. În plus, Şova a mai fost suspendat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD.

Marian Vanghelie era tot vicepreşedinte, dar rolul său în partid era unul minor, pentru că se afla în conflict cu Victor Ponta. Sebastian Ghiţă era preşedintele PSD Online, o funcţie inventată special pentru el, care îi oferea accesul la şedinţele conducerii PSD. Acum, toţi cei trei nu vor mai face parte din Biroul Permanent Naţional al partidului. Aceasta este, de fapt, „marea“ suspendare. „Este foarte clar că există prejudicii de imagine, că oamenii aceştia sunt colegii noştri, dar trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de a face cu campania electorală în mod direct şi că, din acest punct de vedere, sunt suspendaţi din toate funcţiile din partid“, a explicat Ponta dojana pe care le-a administrat-o colegilor săi de partid, dintre care doi – Şova şi Ghiţă – îi sunt buni prieteni.

În plus, Vanghelie, Şova şi Ghiţă rămân în continuare membri de partid, la fel cum şi Viorel Hrebenciuc rămâne membru PSD, chiar dacă DNA are cătuşele pregătite pentru a-l aresta. „Calitatea de membru de partid se pierde odată cu o decizie a Justiţiei. Toţi oamenii sunt nevinovaţi până când există o decizie a instanţei“, a spus Ponta. Liviu Dragnea, cel pe care Hrebenciuc nu-l voia preşedinte al PSD, a comentat scurt stenogramele în care apar Hrebenciuc şi Şova. „Mare noroc pentru unii  că prostia nu este infracţiune“, a spus Dragnea.

Vanghelie şi paparazii

Marian Vanghelie a fost suspendat din PSD în urma unui banal conflict cu o echipă de paparazzi, despre care credea că i-au fost puşi pe urme de către colegul său de partid Sebastian Ghiţă. Luni seară, postul Kanal D a publicat un filmuleţ în care Marian Vanghelie îi înjură pe Victor Ponta şi pe Sebastian Ghiţă. Aflat la un restaurant cu prietena sa, Oana Mizil, şi cu familia Geoană, Vanghelie a observat că este urmărit de paparazzi şi a început să-i înjure ca la uşa cortului. „F... m... în gură cu Ghiţă şi cu Ponta al vostru“, s-a dezlănţuit Vanghelie. Ieri, înaintea şedinţei BPN, Vanghelie a încercat să-şi nuanţeze declaraţia, susţinând că injuriile au fost aruncate la nervi. „Nu, nu, acolo nu aţi înţeles bine. Nu îl înjuram pe domnul Ponta. «Fir-aţi ai dracu voi» golanii ăştia, golanii ăia....“, s-a scuzat Vanghelie. Apoi, a recunoscut: „Am zis şi de Ponta, ce naiba, că doar se aude. Dar era doar o adăugare. Cred că Ghiţă îi creează probleme lui Ponta“.

Deşi a fost suspendat din partid, această sancţiune nu l-a afectat prea mult pe edilul Sectorului 5. „Am experienţe în a mă autosuspenda. Funcţia mea se numeşte Marian Vanghelie“, a mai spus primarul, care are un conflict mai vechi cu premierul Ponta. În 2010, la Congresul PSD în care Ponta a fost ales preşedinte, Vanghelie l-a susţinut pe Mircea Geoană. Imediat, în 2011, Ponta l-a debarcat pe Vanghelie din funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti. „N-am nevoie nici de grătarele lui, nici de telefoanele lui. Dacă nu înţelege lucrul ăsta, o să meargă la PDL sau unde vrea el“, spunea atunci Ponta.

Indisciplinatul Ghiţă

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost suspendat din PSD din cauza unei declaraţii pe care a dat-o luni seară şi în care cerea ca Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc să fie suspendaţi din partid. „Conform deciziei de la Orăştie enunţată de preşedintele Ponta, cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD. Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus“, preciza Ghiţă. Solicitarea lui Ghiţă a venit în urma scandalului declanşat de apariţia unor stenograme în care Viorel Hrebenciuc îi promitea lui Dan Şova că va trage sfori pentru ca acesta să ajungă şef la PSD după „epoca post-Ponta“.

Potrivit lui Victor Ponta, Sebastian Ghiţă nu avea mandat din partea partidului pentru a lansa astfel de declaraţii. „ Orice coleg care-şi dă cu părerea în public în această perioadă trebuie sancţionat. E o perioadă în care trebuie disciplină, atât. Am fost ca un tată de familie care nu a avut prea mult timp pentru familie şi a constatat că nu era prea multă ordine“, a spus Ponta. 

Interpretarea lui Mazăre

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, dă o interpretare proprie scandalului izbucnit pe fondul apariţiei stenogramelor cu discuţia dintre Şova şi Hrebenciuc. „Ce-am citit eu în stenograme erau discuţii între doi oameni politici, aşa se fac susţinerile peste tot pe planeta asta. Toţi primarii intervin pe lângă şeful de partid din judeţul respectiv şi pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean ca să aibă susţinere la miniştri să primească fonduri pentru lucrările pe care le au. O lege a amnistiei poate să-l vizeze de la el până la Bercea şi alţii care sunt nevinovaţi”, a explicat Mazăre. ;

Şova, Ghiţă şi Vanghelie vor fi iertaţi sau  excluşi din  partid în data de 18 noiembrie

Am experienţe în a mă autosuspenda. Funcţia mea se numeşte Marian Vanghelie.

Marian Vanghelie,  vicepreşedinte PSD

Mare noroc pentru unii că prostia nu este infracţiune.

Liviu Dragnea, preşedinte executiv PSD

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. PSD s-a curăţat, Vanghelie - măturat; Iohannis a pedalat

Liderul PSD Victor Ponta a făcut curăţenie în partid, după ce mai vrednicul DNA i-a scuturat pe Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova. Copilul rebel al partidului, Marian Vanghelie, a căzut şi el victimă taifunului din Kiseleff.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite