Băsescu: De aproape o lună, Iulian Gherguţ a fost răpit în Burkina Faso. Ponta şi Iohannis, treziţi-vă şi puneţi în mişcare toată forţa instituţiilor statului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu îi critică pe actualul şef al statului, Klaus Iohannis, şi pe premierul Victor Ponta pentru pasivitatea cu care tratează răpirea românului Iulian Gherguţ în Burkina Faso.

„De aproape o lună, cetăţeanul român Iulian Gherguţ a fost răpit în Burkina Faso. Este drept că preşedintele ţării şi premierul îşi aduc aminte de acest lucru doar dacă sunt întrebaţi de presă. Şi pe acest fond, de cîteva zile în spaţiul public revine episodul răpirii ziariştilor din Irak. Aşa că, domnilor Ponta şi Iohannis, treziţi-vă şi puneţi în mişcare toată forţa instituţiilor statului. Dacă nu ştiţi, vă spun eu că este imposibil să nu avem resurse în Africa de Vest. Nu faceţi din Iulian Gherguţ simbolul neputinţei voastre şi a României, pentru că vor plăti români nevinovaţi, nu voi“, a scris Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

În acest context, fostul preşedinte a arătat că răpirea unor cetăţeni români înseamnă o agresiune teroristă la adresa statului. „Probabil cei care l-au ajutat pe Omar Haysam să fugă din ţară n-or să-mi ierte niciodată că mi-am asumat recuperarea ziariştilor cu devoalarea acţiunii ticăloase a unui sirian devenit cetăţean român şi la un pas să devină deputat PSD. Dar dacă ceva le-a stîrnit furia, acest lucru a fost readucerea în ţară a lui Omar Haysam. Dacă aş mai fi avut ceva timp şi Mohamed Munaf, alt ticălos, ar fi fost recuperat cu toată cetăţenia lui americană. Eu am tratat răpirea cetăţenilor români ca fiind o agresiune teroristă la adresa statului şi am acţionat în consecinţă. Alţii îşi ascund indiferenţa şi neputinţa la umbra celulelor de criză de la MAE sau a unor palavragii obsedaţi chemaţi pe la televiziuni. Dar reţineţi : dacă grupările teroriste vor simţi că suntem indiferenţi sau neputincioşi, vom avea tot mai mulţi cetăţeni răpiţi aiurea prin lume“, a mai spus Băsescu.

Iulian Gherguţ, cetăţeanul român dispărut în Burkina Faso, a fost răpit probabil de o grupare tuaregă condusă de un apropiat al fostului preşedinte Blaise Compaoré şi afiliată organizaţiei teroriste Al-Qaida în Maghrebul Islamic, afirmă un politician local, Etienne Traore, citat de cotidianul Le Pays.

"Cred că vor urma şi alte răpiri. Îl suspectez pe Moustafa Ould Chafi, care dispune de reţele tuarege, că încearcă să destabilizeze situaţia din Burkina Faso pentru a-i face pe plac prietenului său, (fostul preşedinte) Blaise Compaoré, care mizează acum pe o politică a stigmatizării".

Moustafa Ould Chafi este un disident din Mauritania considerat insurgent şi acuzat că ar fi un membru influent al organizaţiei teroriste Al-Qaida Maghrebul Islamic (AQMI).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite