Baronii PSD l-au convins pe Victor Ponta: Putem schimba votul indirect pentru alegerea preşedinţilor de CJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Marian Iliescu
Victor Ponta FOTO Marian Iliescu

Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, i-a convocat, pentru joi, pe şefii de Consilii Judeţene, pentru o întâlnire la Palatul Parlamentului. Oprişan i-a chemat la şedinţă şi pe liderul PSD Victor Ponta, dar şi pe secundul său, Liviu Dragnea, pentru a discuta o problemă care îi nemulţumeşte pe baronii locali: sistemul de alegere a şefilor de CJ.

Întâlnirea dintre Oprişan, baronii locali din toate partidele, Victor Ponta şi Liviu Dragnea a durat mai bine de două ore. Primul punct pe ordinea de zi se referea la o problemă despre care Oprişan a mai vorbit: modalitatea alegerii preşedinţilor de CJ.

Concret, Comisia de Cod Electoral a stabilit, la una dintre şedinţele prezidate de şeful forului, Valeriu Zgonea, că şefii de CJ vor fi aleşi prin vot indirect, de către membrii Consiliilor Judeţene. Modificarea l-a înfuriat pe Marian Oprişan, care a pledat pentru rămânerea la vot uninominal direct.

În cele din urmă, opinia lui Oprişan pare să fi găsit teren fertil.

Ponta a precizat, după întâlnirea cu şefii de CJ,  că a avut o discuţie cu preşedinţii de despre posibila modificare a legii electorale în ceea ce priveşte modul de alegere.

„Am explicat care e stadiul actual, ce s-a discutat în Comisia de Cod electoral, cum s-a votat prima dată, a doua oară, a treia oară. Sunt opinii diferite între preşedinţii de CJ, iar aceste opinii au fost şi în cadrul Comisiei. PSD a propus o formulă, PNL o altă formulă. Nu s-a format majoritate nici pentru una, nici pentru alta, pentru că e nevoie de două treimi. S-a ajuns la o soluţie de compromis, nu ştiu dacă e cea mai bună”, a spus Ponta, împăciuitor.

Întrebat dacă se poate modifica această „soluţie de compromis”, adoptată în comisia de Cod electoral şi care constă în votul indirect la alegerea preşedinţilor de CJ, Ponta a răspuns afirmativ.„Dacă există un acord între partidele politice, sigur că, mai departe, putem să schimbăm această decizie”, a precizat Ponta.

Oprişan: Dacă se schimbă legea, nu mai candidez

La ieşirea de la şedinţă, Marian Oprişan a avertizat că trei sferturi dintre colegii lui nu vor mai candida în 2016 dacă modalitatea de alegere va fi indirectă. Mai mult, a spus el, modificarea l-ar determina şi pe el să se retragă.

„Toţi preşedinţii de Consilii Judeţene optează pentru una sau alta din variantele care se referă la alegerea prin vot direct (cu un tur sau cu două tururi, n.r.)”, a spus Oprişan.

Întrebat ce părere are despre varianta susţinută iniţial de PNL, de alegere a preşedinţilor de CJ în două tururi, Oprişan a precizat că orice variantă în care cetăţenii participă la viaţa publică este mai bună decât alegerea indirectă. Oprişan a spus că el susţine varianta PSD, de alegere într-un tur.

Totodată, el le-a cerut preşedintelui Iohannis şi copreşedinţilor PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga să analizeze foarte bine propunerea Comisiei de Cod electoral privind votul indirect şi să revină asupra ei.

„De suferit vor avea viitorii preşedinţi de CJ, nu ei în special, ci comunităţile pe care le au de administrat, pentru că în loc de un baron local - eu resping cu tărie această titulatură - va avea în spatele lui încă 21 sau 22 de baronaşi mai mici”, a menţionat Oprişan.

Sistemul de alegere a preşedinţilor de CJ este, în prezent, prin vot uninominal, direct şi secret. PNL susţine alegerea preşedinţilor de CJ în mod direct, în două tururi, în timp ce PSD a vorbit, până la intervenţia lui Oprişan, despre un vot al consilierilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite