Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Ppoporului a contestat, la CCR, O.U.G. privind insolvenţa
Avocatul Ppoporului a contestat, la CCR, O.U.G. privind insolvenţa

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie, anunţă Mediafax.

Contestaţia intervine în contextul în care O.U.G. privind insolvenţa a fost criticată în repetate rânduri, atât de către jurnalişti, cât şi de reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în cursul unei declaraţii de presă, că Articolul 81 al O.U.G. este neconstituţional şi a indicat articolele din Legea fundamentală care ar fi încălcate prin adoptarea ordonanţei.

De asemenea, a pus la îndoială activitatea Avocatului Poporului care, potrivit liderului de la Cotroceni, nu ar fi contestat niciuna dintre ordonanţele de urgenţă ale Cabinetului Victor Ponta.

Preşedintele s-a arătat, în primul rând, nemulţumit de prevederea referitoare la numirea Avocatului Poporului, inclusă în acordul de colaborare instituţională.

 „Numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul grupurilor parlamentare. Ştim toţi că s-a spus că asta e soluţia, iar efectul îl vedem. Sunt 96 de OUG emise de Guvernul Ponta, niciuna atacată de Avocatul Poporului, inclusiv cea care încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor, principiu consfinţit de Constituţie şi care se referă la Legea insolvenţei, tratamentul aplicat televiziunilor şi radiourilor, care este special. Din păcate, Avocatul Poporului a anunţat astăzi că reflectează, că va discuta. Cum este posibil să nu iei Articolul 16 din Constituţie şi să vezi în ce măsură corespunde acestui articol? Dânsul gândeşte“, a declarat Băsescu.

În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, potrivit Mediafax.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului“.

De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Avocatul Poporului, Crişu Anastasiu, declara marţi, pentru Mediafax, că a început să analizeze ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate privind Codul insolvenţei.

Uniunea Judecătorilor din România a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolvenţei controlului la Curtea Constituţională, susţinând că actul normativ încalcă dispoziţiile Articolului 115 din Constituţie, care limitează situaţiile în care Guvernul poate emite ordonanţă de urgenţă.

Prevederile articolului 81 din Codul insolvenţei au fost de asemnenea criticate, vineri, de mai multe ONG-uri, ca Reporteri fără Frontiere, ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, care au susţinut că aceste dispoziţii pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaurează un regim discriminatoriu şi creează premisele unor posibile abuzuri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite