„Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”. Condus de cine?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
iohannis

Citatul din titlu îi aparţine preşedintelui Iohannis, în urma tragediei de la Constanţa. Ce înseamnă un stat? Instituţiile sale conduse de aleşi, puţini, cei mai mulţi numiţi. Cum la noi încă funcţionează „sindromul tătucului” (mai clar: „peştele de la cap se împute”), instituţiile lucrează cum le impune şeful să lucreze. Şi cât de calificaţi sunt salariaţii.

La noi, şefii sunt aproape exclusiv din clientela politică a partidelor aflate la guvernare. Politruci şi habarnişti. Asta am moştenit de la comunişti, asta facem şi acum.

Conducerea statului român în ultimii doi ani

Iohannis, Orban, Cîţu,  Barna,  Ciolos, Kelemen Hunor.  Primul an cu  un parlament dominat de PSD, al doilea an cu parlament dominat de coaliţia de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR.

Tragediile din spitale şi cele aduse de COVID-19 sunt o parte a rezultatelor acestei conduceri. Altă parte, la fel de importantă, este dată de rezultatele din economie şi din alte domenii:

  • Datoria publică a crescut de la 35 la 51% din PIB;
  • Deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 10% din PIB;
  • Inflaţia a trecut de 5%;
  • Criza energetică mondială nu are măsuri de atenuare în România;
  • Jumătate din populaţia ţării este afectată de sărăcie, în special pensionarii;
  • Campania de vaccinare a eşuat lamentabil, dacă doar 30% din populaţie s-a vaccinat;
  • Investiţiile în infrastructură sunt departe de ce trebuie României.
  • Instituţiile statului au continuat să fie ocupate, căpuşate, de politruci habarnişti din clientele de partid, rude, amante, prieteni ai celor aflaţi în fruntea statului şi instituţiilor.
  • Educaţia este exact în locul în care a lăsat-o PSD. Învăţământul online a fost un dezastru.
  • Nu e clar cine va face reformele cerute de PNRR.

Sigur, nu toate aceste probleme puteau fi rezolvate în doi ani. Dar majoritatea nici nu au fost începute.

Ce ne aşteaptă acum

Cum caracteriza situaţia actuală un coleg de bloguri de la Adevărul, Cristian Unteanu, suntem în faţa „furtunii perfecte”.

Guvern interimar. Nu avem o guvernare stabilă, de marţi încolo avem un guvern interimar. Dacă e să ne luăm după declaraţiile lui Cîţu şi ale liderilor PNL, papagali a ce spune Iohannis, vom sta aşa până în 2024. O inepţie mai mare nici că am mai auzit.

Florin Cîţu: Eu am arătat că pot să mă dau la o parte când a fost interesul PNL. Dar astăzi suntem în altă situaţie, astăzi sunt preşedintele PNL şi nu voi permite nimănui, dar nimănui din interior sau din exterior să încerce să îngenuncheze PNL. „Dacă alţii vor acest lucru vor merge în Parlament USR PLUS cu PSD şi AUR şi vor da jos Guvernul şi vom merge la negocieri, dar eu vă spun că nu se va schimba nimic. Mai mult, PNL nu va putea face guvernare niciodată cu cei care au dat jos Guvernul Partidului Naţional Liberal”.

Dan Vilceanu anunţă că nimeni nu-l va da jos pe Citu: „Vă garantez că nimeni nu va lua locul domnului Citu. Acum vorbim de preşedintele PNL”.

Rareş Bogdan dă asigurări, Florin Citu NU va fi schimbat: „Sub diverse formule, noi vom fi la guvernare încă trei ani şi jumătate”.

Că ei judecă aşa, n-ar fi o problemă. Dar repetă papagaliceşte ce le spune Iohannis.

Iohannis însuşi confirmă această posibilitate când califică astfel USR PLUS:

"Guvernarea nu este un loc al ironiilor şi al gâlcevii nesfârşite, în care unii parteneri se comportă ca şi cum ar fi pe reţelele de socializare, iar când apare primul impas îşi iau lucrurile şi pleacă. Guvernarea înseamnă tenacitate, dialog real cu cetăţenii. Cine nu e pregătit pentru aşa ceva, nu poate guverna România.".

Iohannis ignoră faptul că premierul Cîţu a şters pe jos cu cei de la  USR PLUS când, într-o singură zi, a încălcat grosolan acordul de guvernare. L-a demis pe Stelian Ion, fără nici un avertisment, şi  a promovat un PNDL 3 conceput astfel încât să permită furturile din banii alocaţi. Gen 2000 de euro un bec, cum s-a întâmplat în PNDL 1 şi 2. Toate s-au petrecut cu acordul lui Iohannis, care îi urăşte pe cei de la USR PLUS, pentru că nu-i execută fără crâcnire ordinele.

Argumentul că este dreptul constituţional al premierului nu stă în picioare aici, fiind vorba de o coaliţie de guvernare, în care trebuia să ţină cont de acordul de guvernare al coaliţiei.

Dacă Iohannis nu înţelege ce responsabilităţi constituţionale are, vom ajunge la o criză politică fără precedent. Guvern minoritar cine ştie cât, alegeri anticipate, criză guvernamentală săptămâni şi luni de zile, posibila suspendare a preşedintelui. Este tot ce ne mai lipsea!

Criza energetică mondială

România nu are cum să evite această criză. Costurile energiei au crescut la cer, ameninţarea fiind ca familiile fără venituri mari, jumătate din populaţie, să îngheţe de frig în case, mai ales dacă ne va lovi o iarnă aspră. Am făcut ceva să prevenim această situaţie? Nimic. Se tot discută de protejarea consumatorului „vulnerabil”, dar de unde bani?

Riscul ca România să devină nefinanţabilă

În ciuda optimismului guvernanţilor, agenţia Fitch ne trage de urechi şi ne spune că nu mergem pe un drum bun şi s-ar putea să pierdem încrederea investitorilor. Am mai trăit scenariul acesta, în 2010. Dar nu am învăţat nimic.

Premierul Cîţu a dat afară şefi de la USR PLUS, şi şi-a pus propriile slugi obediente

Încă o dovadă că îşi doreşte guvern minoritar. L-a dat afară şi pe Vlad Berbecar, pentru că nu a controlat spitalul de Constanţa, deşi tot el interzisese evaluarea spitalelor în timpul pandemiei. Demiterea tuturor şefilor proveniţi de la USR PLUS este dovada cea mai bună ca Iohannis-Cîţu nu mai vor refacerea coaliţiei.

După alegerea lui Dacian Ciolos la şefia USR PLUS, este imposibilă refacerea coaliţiei cu Florin Cîţu premier.

Concluzie

 Eşecul total al statului român, pe cale să se producă, îl are ca autor principal pe preşedintele Iohannis. A avut „partidul meu”, „guvernul meu” şi a ales să joace doar pe mâna lui Cîţu. Fără să respecte Constituţia, motiv pentru care ar putea fi suspendat.

Vom vedea după moţiune de cenzură de marţi, până unde va împinge Iohannis eşecul statului român.

Iohannis: „Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru naţiunea română.

Câţi români mai trebuie să moară pentru ca statul român să nu mai eşueze în misiunea sa fundamentală, de a-şi proteja cetăţenii?  Să ne spună presedintele Iohannis!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite