Antony Blinken: Admirăm lupta împotriva corupţiei din România. DNA, un model pentru ţările din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, a declarat duminică, la o întâlnire cu presa, că Statele Unite ale Americii admiră lupta dusă în ţara noastră împotriva corupţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) fiind „un fel de model“ pentru statele din regiune ce au probleme asemănătoare.

„Dorinţa puternică din partea românilor de a scăpa de corupţie, de a avea un guvern deschis şi transparent este vizibilă, iar liderii politici trebuie să reacţioneze la acest lucru dacă vor să aibă succes. Acestea sunt însă decizii pe care românii trebuie să le ia. (...) Admirăm lupta împotriva corupţiei din România, în special DNA a avut mult succes. Devine un fel de model pentru ţările din regiune care au probleme similare“, a afirmat Blinken, potrivit Agerpres.

Adjunctul secretarului de stat american a adăugat că pentru a fi rezolvate aproape toate probleme ce ţin de corupţia în administraţie e nevoie de timp şi trebuie răbdare. „Investigările, condamnările au avut impact semnificativ. Dar aceasta este doar o parte din răspuns. E nevoie de timp pentru a schimba administraţia, pentru a face guvernul mai deschis, mai transparent. Acesta este modul sistemic de prevenţie a corupţiei, nu doar prin acţiuni punctuale“. a  adăugat t Blinken.

Adjunctul secretarului de stat american se află într-un turneu european, în contextul pregătirilor în curs pentru Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie.Oficialul american s-a întâlnit în România cu premierul Dacian Cioloş şi cu membri ai Guvernului, dar şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ce a discutat Blinken cu Iohannis

Preşedintele României şi demnitarul american au apreciat dinamica actuală a relaţiilor bilaterale îndreptate spre dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât pe dimensiunea de securitate şi cea economică, dar şi pe celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic‎, se araătă într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

În cadrul întrevederii, Preşedintele Iohannis a evidenţiat aspectele de securitate şi apărare de interes pentru România în contextul Summitului din Polonia, cu accent pe asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre. Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa consolidării prezenţei aliate în mod echilibrat, pe întreg flancul estic al NATO, şi relevanţa Iniţiativei de Reasigurare Europeană promovate de Preşedintele Obama. Preşedintele României a subliniat, totodată, că ţara noastră înţelege, ca aliat NATO, în contextul complicat de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică, să acţioneze responsabil, ca furnizor de securitate.

La rândul său, adjunctul secretarului de stat american a reconfirmat angajamentul SUA în cadrul NATO pentru întărirea corespunzătoare a întregului flanc estic. Anthony Blinken a transmis aprecieri pentru rolul activ al României în cadrul NATO şi implicarea ţării noastre în combaterea ameninţărilor pe flancurile estic şi sudic ale Alianţei. De asemenea, a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuţia României prin baza Deveselu, subliniind importanţa declarării capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite