Adevărul Live. Cristea, despre dezvăluirea lui Băsescu: Reacţia lui Ponta a fost bună. Electoratul lui este rezistent la astfel de mesaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darie Cristea, director de cercetare al INSCOP Research, a explica la posibilul efect în sondaje al dezvăluirii pe care Traian Băsescu a facut-o aseară despre apartenenţa lui Victor Ponta la Serviciul de Informaţii Externe (SIE).


Despre dezvăluirea preşedintelui:

Darie Cristea: Depinde şi de probe. Discuţia despre cine a colaborat sau nu cu serviciile secrete nu este aceeaşi despre cineva care a colaborat cu fosta Securitate. În ziua de astăzi o anumită relaţia cu serviciile secrete nu este o chestiune care să compromită pe cineva. Românii sunt mari amatori de poveşti cu servicii secrete. Atâta vreme cât nu ajunge într-o zonă în care să ni se spună ce fapte abominabile a făcut cel care colaborează cu un serviciu, nu văd problema. Poate fi ceva de la eroism sau poate să nu fie nimic. 

Reacţia lui Victor Ponta a fost bună. Cel mai simplu mod în care poţi lucra cu aşa ceva, dacă ne punem în locul prim-ministrului, este să bagatelizezi aşa ceva. E greu de crezut că în două săptămâni poate să apară ceva care să statueze într-un fel sau altul această presupusă relaţie anunţată de preşedinte. Şi dacă ar exista o relaţie în acest sens documentele de acest tip nu circulă. E şi o mitologie a ofiţerului acoperit. A fost şi cazul cu Turcescu.  

Dacă vorbim de un ofiţer acoperit, vorbim, de fapt, de un om cu identitate protejată, în care s-a investit un pic de educaţie din partea serviciilor respective.

Ar putea să-i adauge un plus de maturitate. Problema este cum se raportează lumea la mesajul preşedintelui. Nu e o treabă care să dea un efect electoral foarte mare. Nu cred că vor apărea cine ştie ce documente spectaculoase.  Nu se vorbeşte despre ce mare chestie au făcut aceşti acoperiţi ca să fie relevant pentru public. Este o chestie însă care dinamizează campanie.

Avem o campanie extrem de centrată pe oameni. Electoratul lui Ponta este mai omogen şi mai rezistent la astfel de mesaje. Publicul nu va înţelege mare lucru, presupunând că vorbim de o problemă reală. Capcana este pentru stafful lui Victor Ponta. Cred că vor încerca să bagatelizeze discuţia.

Legăturile făcute de Traian Băsescu pot fi interesante. A lăsat însă sugestia că ştie mai multe, dar asta rămâne de văzut. El a făcut o declaraţie. În ultimă instanţă, care este atacul la Victor Ponta?

Problema este dacă Ponta şi stafful de campanie ştiu să scoată această problemă de pe ecrane.

Comparaţia cu dezvăluirea lui Patriciu din 2009

Toată lumea a crezut că cel mai bine a prins explicaţia cu pixelul albastru. Era ceva destul de vizibil. În realitatea, pregătirea opiniei publice venea din altă parte. Eu auzeam nişte oameni care spuneau: ce bine i-au făcut nesimţitului.

Ca strategie, dacă ne gândim astfel, eu cred că era mai de efect dacă apăreai cu o declaraţie susţinută de documente.



Despre sondajul INSCOP Research privind reducerea mandatului preşedintelui:

Pentru ca alegerile să aibă utilitate e normal să nu avem alegeri odată la un an jumătate. O prezenţă a alegerilor prezidenţiale odată cu cele parlamentare ar putea creşte prezenţa.

Singura problemă este cum ajungi la un astfel de mandat. Este o problemă juridică şi o modalitate tehnică prin care să se reducă decalajul.

Varianta reducerii mandatului prezidenţial (a cărui durată este de cinci ani, potrivit Constituţiei) la patru ani se bucură de un sprijin puternic în rândul românilor. Aproape 70% din respondenţi cred că reducerea mandatului la patru ani este o idee bună, arată studiul realizat de INSCOP Research în perioada 2-8 octombrie 2014.  Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.095 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite