În urma lor: cea mai mare Moschee din Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că interesele politice şi economice sunt peste limita raţionalului naţional. Iar România poate deveni un şantier pentru oricine are bani şi idei. Scriam în articolul „Neootomanismul turc prinde contur şi la Bucureşti“ postat pe blogul Adevărul că nu înţeleg de ce se va construi cea mai mare Moschee din Europa la Bucureşti, de ce acum, de ce pe banii statului turc?

Traian Băsescu a intuit de această dată pericolul acestui proiect şi l-a combătut. Nu ştiu de unde are fostul preşedinte informaţia că pe lângă această Mare Moschee va funcţiona şi o Universitate cu 6.000 de studenţi, dar în cazul în care această informaţie este credibilă, într-adevăr avem o problemă.

Într-un spirit balcanic toţi actorii implicaţi se ceartă, dar uită esenţialul. Victor Ponta ca oaspete al lui Recep Tayyip Erdoğan, cel care a venit cu ideea şi banii, scrie şi el pe facebook: 

„Regret şi îmi pare rău că există încă în ţara noastră iresponsabili care se joacă cu lucruri atât de sensibile şi importante cum sunt pacea, respectul şi solidaritatea interconfesională!”

De ce nu ne spune Victor Ponta ce legătură are pacea, respectul şi de ce ar fi românii solidari cu comunitatea turco-tătară prin acceptarea construirii acestei moschei în Bucureşti unde nu cred că există mai mult de 100 de musulmani de origine română? Să înţelegem că din toată Europa doar în România sunt importante pacea, respectul cât şi solidaritatea? Londonezii, parizienii sau cei din Roma nu sunt solidari interconfesionali? Sau modelul de urmat este către est unde într-adevăr se construiesc construcţii demne de epoca faraonilor?

Nu credeam că pot trăi vremuri când un prim-ministru – fie el temporar suspendat – musafir al preşedintelui turc de peste o lună susţine în continuare de la Istanbul construirea celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti.

Chiar dacă semnalul de alarmă tras de fostul preşedinte mi se pare binevenit, nu mă miră că acesta în calitate de preşedinte al Românilor le-a oferit şi el teren turcilor – cum zice Muftiul - doar că acum fiind în calitate de fost preşedinte speculează. Dar acelaşi lucru îl face şi Muftiul Iusuf. Victor Ponta nu numai că a preluat ideea, dar a şi semnat hotărârea prin care oferă acest teren. Aşa cum Moscheea din Constanţa se numeşte Carol I poate cea din Bucureşti se va numi Victor Ponta.

Dincolo de ironie sunt neplăcut surprins de poziţionarea politicienilor şi gazetarilor noştri care nu văd care este problema. De fapt nu mai surprinde pe nimeni că nu văd, că nu pricep sau pricep şi se fac că nu văd. Auzeam la televizor idei precum: să construiască Moscheea, dar să ne dea sabia lui Ştefan cel Mare înapoi sau Traian Băsescu după ce a promis el terenul vine şi se ia de Ponta.

Discuţii despre pace, respect, solidaritate tot auzim. Aş prefera să aud discuţii despre construirea celui mai mare monument national care să celebreze 100 de ani de la Marea Unire, despre sărbătorirea limbii române sau despre identitatea şi unitatea poporului român.

Cu siguranţă o problemă a comunităţii musulmane este lipsa unui cimitir. Este o veche problemă, găsită în documentele din secolul trecut. Din discuţiile cu fostul ambasador de acum ceva vreme am aflat că şi acesta a transmis la Ankara propunerea ca statul turc să construiască un cimitir la marginea Bucureştiului. Cum, în comparaţie cu construirea unei Moschei, cea a unui cimitir nu este profitabilă din punct de vedere economic, ideea pare lăsată în suspensie.

Muftiul român ştie foarte bine că cei care vor să se roage se pot ruga în lăcaşele de cult deja existente sau oriunde. Nu lipsa celui mai mare lăcaş de cult din Europa îi va împiedica.

Imami doar cu liceul

Observam că pentru comunitatea musulmană din România muftiul Iusuf a acces în cea mai importantă funcţie la doar 28 de ani, ceea ce îl face să devină probabil cel mai tânăr muftiu din lume. Poate şi din această cauză a ales să-i răspundă fostului preşedinte Traian Băsescu prin intermediul mass-media uitând, se pare, că nu declaraţiile politice sunt preocuparea unui înalt prelat. Dar ce nu face omul pentru propriul interes?

Muftiul Iusuf Murat în loc să se preocupe de găsirea mijloacelor necesare înfiinţării unei facultăţi – la Constanţa – în care viitorii imami să poată studia islamul şi să devină „preoţi” ca peste tot în lume, la noi imamii=preoţii după terminarea liceului teologic – ajung imami. Ceea ce-mi dă posibilitatea să-mi pun întrebarea ce fel de imami şi câtă educaţie pot acumula aceştia pentru a deveni apoi păstorii comunităţii lor?

Muftiul Iusuf Murat şi-a aprofundat studiile în Turcia, la Edirne şi Samsun. De aici rezultă că este un bun cunoscător al mentalităţii şi tradiţiilor turceşti, nostalgic poate al spiritualităţii promovate de Imperiul Otoman. Să fie el cel care a avut ideea construirii celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti sau Recep Tayyip Erdoğan i-a propus?

Din declaraţia Muftiului citim:

„Eu sunt la fel de bun român, cetăţean loial ţării mele ca şi fostul preşedinte Băsescu. Bunicul meu este erou, căzut pe câmpul de luptă în slujba patriei în cel de-Al Doilea Război Mondial şi cei din familia mea au luptat în toate războaiele pentru apărarea şi întregirea patriei. De asemenea, în România modernă se regăsesc în toate structurile de decizie şi putere funcţionari fideli statului, angajaţi atât în structurile Ministerului Apărării Naţionale, cât şi ale Ministerului de Interne, în Guvern şi Parlament. Şi, în acest context, nu înţeleg, în acest caz, de ce trebuie ca fostul preşedinte să afirme public că trebuie analizată în CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman?"

Oare daca Muftiul Iusuf este un bun român nu ar fi trebuit să refuze proiectul turcilor? Să fi militat pentru construirea unei moschei la Bucureşti, dar din fonduri naţionale? Să promoveze idealurile şi demnitatea celor care s-au jertfit pentru a avea această Românie astăzi, poate împotriva celor care azi vin şi ne cumpără. Sau declaraţia a apărut de teamă ca cineva să-l asculte pe Traian Băsescu şi proiectul să fie blocat în CSAT?

Indiferent cine a avut ideea, Turcia ca putere regională se străduieşte să-şi dezvolte controlul în Balcani. Mare susţinătoare a desfiinţării Iugoslaviei, Turcia a militat pentru independenţa Bosniei Herzegovina şi înfiinţarea statului Kosovo. Tot turcii au investit sume considerabile de bani în aceste state, armata turcă sub drapel NATO este încă prezentă acolo. În Constituţia Republicii Kosovo figurează un articol în care limba turcă este a II-a limbă. Albania, Bulgaria, Macedonia sunt state cu comunităţi musulmane importante – ceea ce îi conferă Turciei statutul de frate mai mare.

Poate românii printre care mă număr şi eu vor să ştie răspunsul la următoarele întrebări:

1.     Cum poţi fi independent conducând cea mai mare Moschee din Europa, într-un oraş unde nu există comunitate musulmană, dar finanţată din banii turcilor?

2.     Turcii plătesc şi ne lasă nouă românilor dreptul de a hotărî singuri?

3.     Muftiul Iusuf Murat va fi singurul care va conduce acest lăcaş?

4.     Dacă Muftiul sau Recep Tayyip Erdoğan vor să deschidă şcoli numite Medrese, se vor deschide?

Entuziasmul şi nostalgia turcilor nu cunoaşte limite. Când turcii vor citi în mass-media lor că la Bucureşti au construit cea mai mare Moschee din Europa cu siguranţă vor fi încântaţi. Eventual se vor încuraja: hai că mai este un pic până la Viena!

Până atunci Muftiul Iusuf Murat combate propagarea extremismului confesional şi caută mijloacele prin care să ajungă Muftiul diasporei musulmane din România. Economic este mai profitabil!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite