VIDEO Victor Ponta, la un pas de excludere din Barou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O decizie în ceea ce priveşte viitorul avocatului Ponta a fost amânată pentru 6 septembrie. Foto: Eduard Enea/Adevărul
O decizie în ceea ce priveşte viitorul avocatului Ponta a fost amânată pentru 6 septembrie. Foto: Eduard Enea/Adevărul

Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în privinţa solicitării Monicăi Macovei, care a cerut ca Victor Ponta să fie exclus din Barou după ce i-a fost retras titlul de doctor, adică exact acel titlu care i-a asigurat fostului premier intrarea în colegiul avocaţilor, fără examen. Specialiştii în Drept sunt de părere că acestea sunt ultimele zile ale lui Ponta în barou

Baroul Bucureşti a decis să reia pe data de 6 septembrie dezbaterile pe tema excluderii fostului premier Victor Ponta din avocatură, motivând că este nevoie să asculte şi punctul de vedere al europarlamentarului Monica Macovei din „curtoazie profesională”. 

Avocatul Daniel Fenechiu, membru al Consiliului Baroului Bucureşti, a explicat pentru „Adevărul“ de ce s-a amânat decizia în cazul lui Victor Ponta. 

„S-a luat decizia ca, în conformitate cu principiul confraternităţii profesionale, să fie ascultate ambele părţi. Am ascultat punctul de vedere al dl. Ponta, s-a apreciat că ar fi neelegant pentru d-na Monica Macovei, care nu a putut să vină. A fost invitată la şedinţa de săptămâna viitoare pentru a fi ascultată. Deci, din curtoazie profesională“, a spus Daniel Fenechiu.

Practic, europarlamentarul Monica Macovei este cea care a cerut, pe 2 august, Baroului Bucureşti, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Victor Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de „doctor în drept”, titlu care i-a fost retras. 

„Vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a dl Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât domnul Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirmă Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti. 

Ponta la Baroul Bucureşti FOTO Eduard Enea

Şeful Baroului Bucureşti, Ion Dragne, susţine că nu s-au mai confruntat până acum cu o astfel de situaţie, . Foto: Eduard Enea/Adevărul

      

Daniel Fenechiu a ţinut să precizeze că decizia pe care trebuie să o ia Baroul Bucureşti nu este una grea. „Decizia va fi foarte uşoară. E o procedură judiciară în curs, în care persoana împotriva căreia a fost depusă plângerea (Victor Ponta-n.r.) a făcut o cerere de suspendare până se va lua o decizie în instanţa de contencios administrativ, iar pe de altă parte, din perspectivă legală, revocarea unui titlu produce efecte doar pentru viitor. Deci titlul este revocat de la data rămânerii definitive a deciziei luată de ministru. Atunci se poate prefigura care va fi decizia Baroului“, a precizat avocatul.  

Lui Ponta i-au trebuit doar 15 minute la Barou

Ieri, cu câteva ore înainte să sosească la Baroul Bucureşti, Victor Ponta şi-a făcut timp să răspundă şi demersului iniţiat împotriva lui de Macovei printr-o postare ironică pe pagina sa de Facebook. „Eu cred ca Monica Macovei a plecat in Coreea de Nord - ca doar acolo mai e Justiţie cum ii place ei!”, a postat fostul premier pe internet în jurul prânzului, chiar la debutul şedinţei Consiliului Baroului.

VIDEO Victor Ponta, la un pas de excludere din Barou

În realitate, Monica Macovei nu a putut participa la şedinţa de miercuri pentru că se afla la o sesiune extraordinară a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, în calitate de raportor al Parlamentului European la Bruxelles. Europarlamentarul a trimis însă la Barou o solicitare de reprogramare a audierii sale.

       

Ponta însă s-a prezentat la audieri. El a ajuns înainte de ora 14.00, la Baroul Bucureşti şi s-a declarat dezamăgit de faptul că o instituţie respectabilă este aruncată în lupta politică. „Îmi pare rău că o instituţie respectabilă şi respectată, aşa cum e Baroul, este folosită de doamna Macovei în dispute politice", a declarat Victor Ponta la intrare în sediul Baroului.

Întâlnirea cu membrii Baroului a durat mai puţin de 15 minute. La ieşire, fostul premier a explicat şi de ce. „În cadrul consiliului sunt oameni care cunosc foarte bine prevederile legale, nu era nevoie să-o conving eu sau să spun foarte mult. Aveau textele în faţă şi cred că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt 100% clare.”

Baroul să ia exemplu de la CSM

Reacţiile specialiştilor în drept nu s-au lăsat aşteptate. Tot pe o reţea de socializare şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest caz şi Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraţilor (CSM). „Văd că sunt unii care susţin că un act administrativ nu ar produce efecte dacă cel împotriva căruia s-a dat l-a contestat în justiţie. Recent a fost un caz la CSM privind doi magistraţi revocaţi din funcţiile de conducere, azi este un caz la Barou privind un avocat căruia i s-a retras titlul de doctor.”

Conducerea Baroului, prin vocea preşedintelui Ion Dragne, susţine că nu s-au mai confruntat până acum cu o astfel de situaţie, însă Cristi Dănileţ, în aceeaşi postare, a indicat şi cadrul legal pentru soluţionarea unei astfel de cereri de revocare. „Legea spune că actul administrativ este EXECUTORIU, dacă nu există o hotărâre a instanţei de contencios administrativ care să fi suspendat executarea acestuia. În cazul magistraţilor, CSM a decis acum o săptămână că hotărârea de revocare a lor din funcţia de conducere este executorie. Temei legal: art. 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ.”

            

Ponta se ţine cu dinţii de titlu

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a propus pe 30 iunie retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, pentru că teza sa de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice. Ponta a constestat decizia dar, în urma unei noi analize, Consiliul General al CNATDCU a transmis Ministerului Educaţiei decizia finală, prin care a menţinut hotărârea că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta este un pagiat. Drept urmare, pe 1 august, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a emis ordinul de ministru prin care i-a fost retras titlul ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta. 

Lăsat fără titlu şi cu premisele pierderii postului din Barou, dar şi a dreptului de a preda, Victor Ponta a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de „suspendare executare act administrativ ordin. nr. 4662/01.08.2016”. Mai pe scurt, cere revocarea ordinului de ministru prin care i se retrage titlul de doctor.

Ce riscă fostul premier

Fostul premier Victor Ponta încearcă tot ce-I posibil pentru a evita excluderea din Barou, pentru că dacă se va întâmpla asta riscă să fie obligat să restituie drepturile băneşti pe care şi le-a însuşit prin profesia de avocat, în baza unui titlu fals. De altfel, specialiştii în Drept susţin că organele judiciare trebuia să preia cazul şi să i se ceară drepturile înapoi, pentru că a câştigat bani dintr-o carieră bazată pe fals. 

„Victor Ponta încearcă astfel să evite posibilele probleme pe care le-ar aduce după sine retragerea titlului de doctor, fie excluderea din Barou, fie acţiuni în instanţă, fie returnarea unor sume de bani. Altfel nu văd de ce şi-ar susţine în continuare nevinovăţia, pentru că este clar că a plagiat”, a comentat, pentru „Adevărul”, analistul politic Adrian Zăbavă.

Cabinetul de avocatură al premierului a câştigat până în martie 2010 (ultima declaraţie de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură) suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite