VIDEO Operaţiunea „Fabrika”: 14 culturi de canabis au fost găsite în Bucureşti şi în două judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au descoperit 14 culturi de canabis FOTO Arhivă Adevărul
Anchetatorii au descoperit 14 culturi de canabis FOTO Arhivă Adevărul

O importantă reţea de traficanţi de droguri din România a fost destructurată de poliţişti în urma unei operaţiuni numite „Fabrika” ce a ajuns la final. Suspecţii acţionau în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară, fiind găsite 14 culturi de canabis.

Potrivit unui comunicat emis vineri de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), gruparea era specializată în cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea şi distribuirea canabisului, în această activitate fiind implicate mai multe persoane, respectiv asociaţi, administratori şi angajaţi la două societăţi comerciale.

Procurorii au stabilit că, în perioada 2013-2014, persoanele în cauză, folosindu-se de două societăţi comerciale (cu trei puncte de lucru în sectoarele 1, 2 şi 3, precum şi de patru site-uri web de promovare şi distribuire a produselor societăţilor), sub paravanul desfăşurării unor activităţi comerciale licite, distribuiau seminţe de cannabis, nutrienţi şi echipamente specifice înfiinţării si dezvoltării culturilor indoor si outdoor de canabis.

De asemenea, membrii grupului sunt suspectaţi şi că ar fi asigurat şi consultanţă ori consiliere cu privire la modul de însămânţare, cultivare, recoltare, uscare şi procesare a culturilor de canabis.

„Activitatea de documentare a activităţii infracţionale desfăşurată de membrii grupului infracţional organizat a vizat, în prima etapă, identificarea şi descoperirea culturilor indoor înfiinţate şi întreţinute de persoane care au procurat substanţele, seminţele şi echipamentele necesare de la cele două societăţi comerciale. Astfel, au fost descoperite 14 culturi indoor, în Bucureşti şi în judeţele Dolj şi Teleorman, cu 990 plante de canabis (masă vegetală aproximativ 125 kilograme), precum şi 41,5 kilograme canabis pregătit pentru vânzare. Cantităţile de canabis rezultate erau distribuite în Capitală, în special, în zona Centrului Vechi”, se arată în documentul citat.

Anchetatorii au finalizat această operaţiune pe 7 august 2014, efectuându-se trei percheziţii domiciliare la adresele unde funcţionau cele trei puncte de lucru ale societăţilor comerciale. Oamenii legii au ridicat peste 29.000 de seminţe de canabis (în valoare de aproape 1.020.000 de lei), echipamente de întreţinere, preparare, instalaţii de iluminat, de filtrare a aerului, de umidificare, de irigare programată, de reflectare a luminii, de ermetizare, de încălzire pentru cultivarea indoor a plantelor de canabis, nutrienţi, stimulatori de creştere etc. (în valoare de peste 650.000 de lei). 

De asemenea, aceştia au mai ridicat şi 1.180 de euro, 9.155 de lei, trei laptop-uri, cinci hard diskuri, şase telefoane mobile şi şase cartele SIM.

În urma percheziţiilor la punctele de lucru au fost depistate şi identificate mai multe persoane care îşi procurau produse de la societăţile respective, acestea fiind duse la sediul DIICOT pentru audieri.

Procurorii au dispus cercetarea în stare de reţinere a patru persoane (asociaţi şi administratori ai societăţilor comerciale implicate)  şi cercetarea în libertate a celorlalte persoane, pentru complicitate şi instigare la infracţiunea de „cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpãrarea sau deţinerea drogurilor de risc, fãrã drept”. Totodată, cele două persoane juridice implicate au fost puse sub acuzare.

La operaţiunea „Fabrika” au participat procurori DIICOT de la Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti şi Serviciul Antidrog — Biroul Zonal 2.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite