VIDEO Mesajul românului răpit în luna aprilie de o grupare jihadistă în Burkina Faso. MAE confirmă că în înregistrarea video este Iulian Gherguţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Gherguţ, românul răpit în luna aprilie de o grupare jihadistă în Burkina Faso, a transmis un mesaj familiei şi autorităţilor române
Iulian Gherguţ, românul răpit în luna aprilie de o grupare jihadistă în Burkina Faso, a transmis un mesaj familiei şi autorităţilor române

Au fost publicate primele imagini cu Iulian Gherghuţ, românul răpit în luna aprilie de o grupare jihadistă din Burkina Faso. Românul a transmis un mesaj familiei, companiei la care era angajat şi guvernelor României şi celui din Burkona Faso. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că Iulian Gherguţ este cel care apare în materialul video şi transmite că verifică autenticitatea înregistrării.

În înregistrarea dată publicităţii sâmbătă, românul Iulian Gherguţ se prezintă, transmite salutări părinţilor săi şi cere companiei la care era angajat, Pan African, Guvernului din Burkina Faso şi celui al României să fie eliberat cât mai repede şi să asiste la negocierile pentru eliberarea sa. 

Mesajul integral transmis de românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie în Burkina Faso: 

„Numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Astăzi este 18 august 2015. Eu am fost răpit în Tambao de gruparea Al-Mourabitoune. Eu cer familiei mele doar să mă ajute să fiu eliberat. Îi salut pe mama mea Cecilia şi pe tatăl meu George. Cer directorului firmei Pan African, domnul Suleyman, şi Guvernului Burkina Faso şi cel al României să pot fi eliberat cît mai repede posibil şi să asiste la negocieri“, este mesajul transmis de românul Iulian Gherguţ în limba franceză. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o precizare imediat după publicarea înregistrării video cu Iulian Gherguţ, în care „ confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză“. Redăm mai jos precizarea MAE.  

„Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României", aprobată de şedinţa CSAT din 3 iulie 2013, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic. Celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat. Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate. Familia cetăţeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituţională cu privire la apariţia materialului video. În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operaţii de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituţională va continua efortul său, prin instituţiile sale componente, conform competenţelor fiecăreia, pentru eliberarea cetăţeanului român.“

„Gruparea Al-Mourabitoune invită Guvernul român să acorde o atenţie serioasă dosarului negocierilor cu privire la ostaticul român care este în mâinile noastre. Guvernul român va fi responsabil în totalitate pentru soarta ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia oferită de a-şi elibera cetăţeanul. Gruparea Al-Mourabitoune confirmă loialitatea faţă de Abu Bakir Al Bagdadi (n.r. liderul Statului Islamic) şi neagă faptul că ar fi aderat la Al-Qaida“, acesta este mesajul lui Adnane Aboul Walid Al-Sahraoui, liderul Al-Mouarbitoune.

Iulian Gherguţ a fost răpit în luna aprilie de o grupare jihadistă. Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate.

Iulian Gherguţ este originar din comuna nemţeană Săbăoani, satul Traian. Localitatea este una dintre cele mai bogate din Moldova, populată majoritar de etnici catolici. Iulian Gherguţ, în vârstă de 39 de ani, este plecat de mai mulţi ani din localitatea natală, iar anul trecut s-a căsătorit cu o tânără din Bucureşti.

Potrivit unor apropiaţi din Săbăoani, Iulian Gherguţ era plecat de mai multă vreme la muncă în Anglia, unde muncea ca taximetrist. Se pare că a fost recrutat la Londra pentru a lucra la securitatea minei de mangan din Tambao, Burkina Faso. 

Familia din Săbăoani a fost informată de autorităţile române despre răpirea lui Iulian Gherguţ. Majoritatea membrilor, inclusiv părinţii, sunt plecaţi la muncă peste hotare.

Persoane înarmate l-au răpit la 4 aprilie pe românul Iulian Gherguţ, care lucra la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat imediat după răpire că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost luat ostatic şi dus în statul vecin Mali.

Potrivit unor surse militare, ostaticul român a fost dus în nordul statului Mali, fiind căutat în mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt şi alte forţe speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Acţiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite