Vâlcov: În subordinea Ministerului Justiţiei va fi înfiinţată o agenţie specială care va colecta prejudiciile constatate de instanţe. Numai DNA a obţinut hotărâri pentru 310 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi a anunţat că DNA are hotărâri definitive pentru recuperarea a 310 milioane de euro, dar Fiscul nu recuperează prejudiciile  FOTO Mediafax
Laura Codruţa Kovesi a anunţat că DNA are hotărâri definitive pentru recuperarea a 310 milioane de euro, dar Fiscul nu recuperează prejudiciile  FOTO Mediafax

În subordinea Ministerului Justiţiei va fi înfiinţată o agenţie specială, care să colecteze, pe model francez, prejudiciile şi daunele constatate de către instanţe prin sentinţe definitive şi irevocabile, a declarat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.

Anunţul vine în contexul contrelor dintre Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pe de o parte, şi premierul Victor Ponta şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pe de altă parte, în privinţa reuperării sumelor dispuse de instanţe.

Laura Codruţa Kovesi a anunţat la bilanţul DNA că instituţia a instrumentat dosare în urma cărora justiţia a dispus irevocabil confiscarea unor bunuri în valoare de peste 310 milioane de euro, preşedintele Klaus Iohannis afirmând că ANAF a colectat doar 10% din aceste sume, ceea ce este ”inacceptabil”.

Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că la bilanţul DNA ”a fost, aşa, o mică păcăleală”. ”Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanţa hotărâri definitive şi irevocabile şi nu se spune că sechestrul e o maşină care, în loc să valoreze 100.000 euro, valorează 5.000 euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta, la RTV.

Această declaraţie a dus la replica Laurei Kodruţa Kovesi, care l-a acuzat pe Ponta că a creat o confuzie gravă în opinia publică. 

Replica DNA a fost însă una pe măsură. „Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”, potrivit unui comunicat DNA.

 

Fiscul s-a scuzat cu faptul că există dosare cu firme-fantomă sau cu autori necunoscuţi, ceea ce ar bloca valorificarea, fraudulenţii vând bunurile înainte de a le fi confiscate, în vreme ce alte bunuri sunt cedate prin divorţuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite