UPDATE Un nou cutremur s-a produs luni dimineaţă în zona Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou cutremur de 2,6 pe scara Richter s-a produs, luni dimineaţă, în zona seismică Vrancea. Acesta s-a produs la o adâncime de 98 de kilometri.

UPDATE Un alt cutremur de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs luni, la 18.48, în zona seismică Vrancea, epicentrul fiind în judeţul Buzău.

Seismul s-a produs la o adâncime de 139 de kilometri, iar oraşele cele mai apropiate de epicentrul acestuia sunt Covasna (38 de kilometri), Râmnicu Sărat (51 de kilometri), Târgu Secuiesc (53 de kilometri), Vălenii de Munte (56 de kilometri) şi Buzău (57 de kilometri).

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), seismul s-a produs luni dimineaţă la ora locală 4.10. Cele mai apropiate oraşe au fost Covasna (36 de kilometri), Târgu Secuiescu (48 de kilometri), Focşani (48 de kilometri), Râmnicu Sărat (51 de kilometri) şi Mărăşeşti (56 de kilometri).

Un cutremur de 5 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă seara, în zona seismică Vrancea, acesta fiind cel mai puternic seism de la începutul anului. 

Directorul ştiinţific din INFP Mircea Radulian a precizat că seismul s-a simţit în toată zona Vrancea, în Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, în Capitală, la Iaşi şi chiar în Dobrogea, iar în afara ţării a putut fi simţit în Republica Moldova şi Ucraina.

Al şaptelea cutremur de peste 4 produs în Vrancea 

El a mai arătat că, în condiţiile în care este al şaptelea cutremur de peste 4 pe scara Richter produs anul acesta în zona Vrancea, iar tot anul trecut au fost nouă astfel de seisme, se poate vorbi de o oarecare intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii, iar în ultimii ani a fost sub medie.

Cinci cutremure sâmbătă

Seismul de sâmbătă seară a fost precedat de patru cutremure mai mici înregistrate în aceeaşi zi, primul la ora 03.55, cu o magnitudine de 4,3. Celelalte trei au avut intensitate mică şi ca atare ele nu au intrat în raportarea INFP ca având activităţi notabile. 

Anul acesta, în Vrancea s-au mai produs cinci cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter: 12 ianuarie (magnitudinea 4,4 ), 23 ianuarie (4,7), 3 februarie (4,3), 24 februarie (4,4), 26 martie (4,6).

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 pe scara Richter, la 21 noiembrie (4,4), 15 octombrie (4,7), 11 august (4,5), 28 iulie (4), 12 iulie (4,1), 20 iunie (4,2), 21 aprilie (4,2) şi 6 martie (4,2).

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mircea Radulian: Se poate vorbi de o intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii

Cutremurul produs sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut 5 pe scara Richter şi este cel mai puternic de la începutul anului, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a fost anunţat iniţial de INFP ca având 5 grade, iar la scurt timp a fost evaluat la 4,9 grade. În prezent, pe site-ul institutului, se arată că seismul a avut magnitudine de 5 pe scara Richter.

Cutremur de 5 grade în Vrancea. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

Un cutremur de 5 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 134 de kilometri şi s-a resimţit şi în Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite