Un lider terorist a fost prins în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un important lider terorist Kongra-gel ar fi fost prins în România FOTO Shutterstock
Un important lider terorist Kongra-gel ar fi fost prins în România FOTO Shutterstock

Serviciul Român de Informaţii a colaborat la prinderea unui important lider al organizaţiei teroriste Kongra-gel, fosta PKK - ramura România. Acesta este cetăţean german de etnie kurdă şi se ocupa cu finanţarea organizaţiei.

UPDATE: Potrivit unor surse din SRI miercuri, Kurt Muslum, de 47 de ani, a fost declarat indezirabil, pe o perioadă de 10 ani, de către Curtea de Apel Bucureşti, urmând să fie extrădat. 

"Dispune luarea în custodie publică a pârâtului până la punerea în executare a măsurii, dar nu mai mult de 18 luni. Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare", se arată în minuta Curţii. 

Muslum poate face contestaţie la Curtea Supremă, care va decide definitiv în cazul său.

Cercetările au stabilit că bărbatul se ocupa de finanţarea formaţiunii teroriste din care făcea parte, banii obţinuţi ca urmare a activităţii firmelor sale din România fiind transferaţi către Turcia.

"Am stabilit cu certitudine că a comis fapte ce au adus ameninţări siguranţei naţionale. Cu ajutorul altor conaţionali finanţa organizaţia teroristă. În plus, prin activităţile sale din ţara noastră şi prin afacerile, legale şi ilegale, pe care le avea aici, obţinea profit pe care de cele mai multe ori nu îl declara, iar banii erau trimişi în Turcia", au explicat sursele citate.

Ce este Kongra-Gel

Congresul Poporului din Kurdinstan (Kongra-Gel), fostul Partid Muncitoresc din Kurdistan (PKK), este un grup separatist kurd, activ mai ales în partea de nord a Irakului şi în sud-estul Turciei. 

Alcătuit, în mare parte, din kurzi turci, grupul a început, în 1984, o campanie armată violentă împotriva forţelor de securitate turce şi a autorităţilor guvernamentale. În scurt timp, şi localnicii din regiunea sud-estică a Turciei care nu agreau ideologia PKK au devenit ţinte ale separatiştilor kurzi. Gruparea clasificată drept organizaţie teroristă a cauzat, până în prezent, aproximativ 45.000 de morţi.

O ramură a actualei reţele Kongra-Gel (KGK) este organizaţia „Vulturii pentru Libertate Kurdistanului” (TAK) care a început, în anul 2005, să folosească tactici teroriste, inclusiv atentate sinucigaşe, care vizau destinaţii turistice din Turcia pentru a prejudicia economia naţională.

În iulie 2011 a avut loc, în provincia Diyarbakir, o confruntare între forţele turce şi KGK, soldată cu moartea a 13 soldaţi turci. În septembrie 2011, membrii TAK au ucis trei oameni într-un bombardament din Ankara.

De asemenea, Kongra-Gel a intensificat campania de răpire a angajaţilor statului şi a soldaţilor turci, care a inclus şi o răpire fără precedent a unui deputat din Parlamentul de la Ankara, în august 2011. . 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite