Un drum naţional din Bacău, blocat de 10.000 de pelerini maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de unguri au venit la Şumuleu Ciuc la pelerinajul de Rusalii catolice FOTO Mediafax
Mii de unguri au venit la Şumuleu Ciuc la pelerinajul de Rusalii catolice FOTO Mediafax

Traficul pe drumul DN 12C din judeţul Bacău a fost blocat după ce peste 10.000 de maghiari din ţară şi din Ungaria au mers în pelerinaj, duminică, până la fosta graniţă a Imperiului Austro-Ungar din comuna Ghimeş-Făget. Circulaţia a fost perturbată mai multe ore din cauza procesiunii.

Circulaţia rutieră pe DN 12 C, care face legătura între Miercurea Ciuc şi Ghimeş-Făget a fost perturbată timp de aproximativ şase ore, din cauza numărului foarte mare de autoturisme şi autocare cu turişti.

Peste cinci mii de pelerini din Ungaria, veniţi sâmbătă la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, au ajuns, duminică, cu trenurile „Expresul de Şumuleu” şi „Rapidul Secuiesc”, precum şi cu zeci de autocare, în localitatea Ghimeş-Făget, ei fiind aşteptaţi de sute de localnici îmbrăcaţi în costumele populare ceangăieşti, care au început să cânte imnul Ungariei la vederea oaspeţilor din ţara vecină.

De la gară, aceştia s-au alăturat pelerinilor localnici şi, după un drum de aproape doi kilometri parcurşi pe jos, în procesiune, au sosit la ruinele Cetăţii Rakoczi, construită în 1624 ca vamă şi unitate de grăniceri, şi la vechile fortificaţii de graniţă, cunoscute de maghiarime sub numele de „Graniţa de o mie de ani”.

În apropierea acestora au mai vizitat cantonul-muzeu care a purtat numărul 30 pe vremea Ungariei Mari, cel mai estic punct al Căilor Ferate Maghiare înainte de 1918 şi „Monumentul Istoric al Tuturor Maghiarilor”, compus din cinci stâlpi funerari sculptaţi în lemn, reprezentând Ungaria cu cele patru zone istorice pe care le-a pierdut în urma Tratatului de la Trianon.

Apoi au participat la slujba religioasă oficiată în aer liber, la Biserica Contumaţi - cea mai veche din zonă.

„Am venit din Gyor în special pentru pelerinajul de la Şumuleu, iar azi am ajuns la Graniţa de o mie de ani. Este foarte plăcut aici, pe înălţimile ruinelor cetăţii, ca să nu mai vorbim de istoria noastră comună. De aici vedem trecutul naţiunii noastre şi retrăim acele momente istorice, este un sentiment înălţător”, relatează Mediafax.

Potrivit organizatorilor, la pelerinajul de la Ghimeş-Făgat au participat peste 10.000 de persoane.

Pelerinii din Ungaria se vor întoarce acasă, luni, trenurile „Expresul de Şumuleu” şi „Rapidul Secuiesc” urmând să pornească la ora 5.25 din gara Siculeni.

Citeşte mai multe ştiri pe acest subiect:

100.000 de pelerini, aşteptaţi la Şumuleu Ciuc. Preşedintele şi vicepremierul Ungariei se află printre participanţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite