Tudorel Toader, înaintea misiunii MCV: „Preluăm preşedinţia Consiliului UE în 2019, sperăm noi să nu avem preşedinţia şi tutela MCV-ului în acelaşi timp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader - depunere jurământ - 23 feb 2017 / FOTO David Muntean
Tudorel Toader - depunere jurământ - 23 feb 2017 / FOTO David Muntean

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar dori ca anul acesta România să scape de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), mai ales că România va prelua, în primul semestru din 2019, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. România este monitorizată de Comisia Europeană la capitolul Justiţie şi Afaceri Interne, de la 1 ianuarie 2007, de când a devenit stat membru al UE.

Întrebat de jurnalişti, vineri, la „Festivalul de folclor pentru deţinuţ”i, dacă România scapă de Mecanismul de Cooperare şi Verificare  anul acesta, Tudorel Toader a declarat: „Eu pot să vă spun că, sigur, aş dori, dar decizia, sigur, nu este a mea (...). Noi avem şi un interes — să spun — până la urmă o determinare suplimentară a faptului că în primul semestru din 2019 preluăm preşedinţia rotativă (a Consiliului UE — n.r.) şi sperăm noi să nu avem preşedinţia şi tutela MCV-ului în acelaşi timp. Da, sunt optimist că aşa vor sta lucrurile”.

El a spus că joi au avut loc două şedinţe. „A fost o şedinţă lărgită cu cei care fac parte din componenţa comisiei de MCV, după care am rămas într-o întrevedere mai restrânsă cu preşedinta CSM, cu vicepreşedinta Înaltei Curţi, cu procurorul general, cu procurorul şef de la DNA. Au fost discuţii foarte bune, foarte aplicate, foarte lămuritoare de natură a avea fiecare instituţie participantă la îndeplinirea celor douăsprezece recomandări, de îndeplinirea fiecărei cerinţe, fiecărei recomandări, când vine 18 (septembrie — n.r.) acum şi vine misiune de verificare a MCV-ului să arătăm foaia de progres de la ultima vizită, din 3-5 mai, dacă nu greşesc", a afirmat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres. Întrebat de jurnalişti dacă lucrurile stau bine, el a răspuns că da. „Vă asigur că stăm foarte bine”, a declarat Tudorel Toader.

Ce este Mecanismul de Cooperare şi de Verificare

România este monitorizată de Comisia Europeană la capitolul Justiţie şi Afaceri Interne, de la 1 ianuarie 2007, de când a devenit stat membru al UE. Monitorizarea României în domeniul Justiţiei a intervenit în contextul în care, la 1 ianuarie 2007, în România persistau anumite deficienţe în domeniul reformei sistemului de justiţie şi al luptei împotriva corupţiei, care puteau împiedica, în opinia oficialilor europeni, aplicarea efectivă a legislaţiei, a politicilor şi a programelor europene, scrie ec.europa.eu.

Comisia a introdus astfel un mecanism fără precedent, de cooperare şi verificare aplicat doar Bulgariei şi României, în vederea monitorizării evoluţiilor în domeniile Justiţie şi Afaceri interne. Mecanismul de Cooperare şi de Verificare instituit asupra României este reglementat prin Decizia nr. 2006/928/CE a Comisiei, din 13 decembrie 2006.
În cadrul acestui mecanism, Comisia şi-a asumat obligaţia de a sprijini România în vederea remedierii deficienţelor din justiţie, dar şi de a verifica periodic progresele în raport cu cele patru obiective de referinţă stabilite pentru reforma sistemului de justiţie şi pentru lupta împotriva corupţiei.

Cele patru obiective de referinţă pe care România trebuie să le atingă, pentru a fi ridicată monitorizarea asupra României, sunt:

  • consolidarea capacităţii şi răspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, prin asigurarea unei transparenţe şi eficienţe sporite a actului de justiţie (1);
  • instituirea unei agenţii de integritate cu responsabilităţi legate de verificarea averii, a incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, care să conducă la aplicarea unor sancţiuni disuasive (2);
  • înlăturarea corupţiei la nivel înalt (3);
  • înlăturarea corupţiei la nivelul administraţiilor locale (4).

În vederea realizării monitorizării pe Justiţie şi Afaceri Interne, Comisia Europeană elaborează, anual, rapoarte, în care analizează evoluţiile şi face recomandări pentru îmbunătăţirea celor patru capitole.

Întâlnirea de la Ministerul Justiţiei

Procurorul general Augustin Lazăr, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi preşedintele CSM, Mariana Ghena, mai mulţi oficiali din parchete, instanţe şi Ministerul Justiţiei, au participat , joi, la Ministerul Justiţiei, la o şedinţă cu ministrul Tudorel Toader, premergătoare sosirii în România a comisiei de evaluare a CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Au fost discutate şi agreate agenda misiunii MCV, modul de întocmire a contribuţiilor la elaborarea raportului de progrese şi stadiul contribuţiilor fiecărei instituţii, stadiul progreselor realizate, probleme întâmpinate şi modul de soluţionare a acestora. Toţi cei prezenţi au exprimat angajamentul de cooperare şi de unire a eforturilor pentru realizarea obiectivului comun de îndeplinire a recomandărilor MCV şi de finalizare a acestuia cât mai curând posibil”, arată Ministerul Justiţiei, într-un comunica de presă, postat pe site-ul instituţiei.

Sursa citată arată că ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a subliniat că, în calitatea sa de coordonator al afacerilor europene, va continua să menţină un dialog intens cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru prezentarea progreselor României în domeniile vizate de MCV. „A reafirmat angajamentul de strânsă cooperare interinstituţională şi de construire a unui mesaj unitar şi coerent, fiind amintit scopul Guvernului României de a lua toate măsurile ce se impun pentru finalizarea MCV înainte de preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019”, susţine MJ.

S-au prezentat progresele înregistrate

Toţi reprezentanţii instituţiilor participanţi la întâlnire au realizat prezentări ale progreselor înregistrate în mod corespunzător fiecărei recomandări din Raportul MCV şi competenţelor specifice.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a enunţat, cu titlu de concluzii, următoarele etape ale pregătirii misiunii MCV ce va avea loc în a doua jumătate a acestei luni. „S-a agreat de către participanţi abordarea unitară în privinţa acţiunilor vizând problematica MCV”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite