Tudor Chiuariu s-a autosuspendat din PNL după ultimele acuzaţii de corupţie. Ludovic Orban: Singura soluţie era demisia din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Justiţiei, actualmente senator, Tudor Chiuariu FOTO Adevărul
Fostul ministru al Justiţiei, actualmente senator, Tudor Chiuariu FOTO Adevărul

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a decis să se autosuspende din Partidul Naţional Liberal până la clarificarea acuzaţiilor aduse împotriva sa în dosarul privind retrocedările ilegale, menţionând că face acest gest pentru a nu oferi prilejul unor atacuri la adresa PNL. Ludovic Orban consideră, însă, că singura soluţie ar fi fost demisia din partid.

”Am luat decizia de a mă autosuspenda din Partidul Naţional Liberal, până la clarificarea situaţiei legate de acuzaţiile formulate săptămâna trecută. Fac acest gest pentru că nu vreau ca acuzaţii nefondate să fie prilej de atacuri politice împotriva PNL, partidul în care am intrat acum 18 ani şi de care se leagă întreaga mea activitate politică. Le mulţumesc colegilor pentru sprijinul moral. Rămân fidel ideilor şi valorilor liberale, pe care le-am promovat în toate funcţiile politice şi demnităţile publice pe care le-am deţinut”, se arată într-un comunicat semnat de Tudor Chiuariu.

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul "Poşta Română".

Ludovic Orban consideră că Tudor Chiuariu ar fi trebuit, de fapt să demisioneze din partid. 

”Instituţia autosuspendării conform Statutului marelui Partid Naţional Liberal există numai în situaţii în care un membru al PNL ocupă o funcţie care este incompatibilă fie cu calitatea de membru, fie cu funcţia pe care o deţine în partid, ceea ce nu este cazul domnului Chiuariu. Singura soluţie statutară pe care ar fi putut să o aleagă Tudor Chiuariu era demisia din partid”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

El a fost întrebat dacă în această situaţie ar trebui ca la următoarea şedinţă a conducerii PNL să se decidă excluderea sau să se opteze pentru o altă cale de pierdere a calităţii de membru, respective radierea.

”Sigur, aici trebuie analizată în Biroul Politic situaţia, după părerea mea poate fi aplicat articolul 22, alineat 2, litera g, care prevede pierderea calităţii de membru prin radiere, ca urmare a unei condamnări pentru infracţiuni de corupţie”, a mai spus Orban.

Şi liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti a comentat autosuspendarea din PNL a lui Tudor Chiuariu.

”E doar membru în Comisia juridică, a fost preşedinte, s-a retras din funcţia de preşedinte, a rămas membru. Va trebuie să fie o discuţie cu domnul Chiuariu, să vedem în ce măsură mai este sau nu mai este oportună prezenţa sa în Comisia juridică (...) Cred însă că domnul Chiuariu, fiind autosuspendat din PNL, din câte îmi spuneţi dumneavoastră, el îşi poate continua activitatea în grupul parlamentar PNL ca parlamentar independent şi să vedem în ce comisie îşi va desfăşura activitatea”, a răspuns liderul senatorilor PNL.

El a fost întrebat ce ar trebui să facă Tudor Chiuariu din punctul său de vedere.

”Eu cred, e o chestiune personală, grupul va hotărî chestiunea aceasta în mod cât se poate de firesc şi de democratic, eu cred că domnul Chiuariu trebuie să activeze ca parlamentar independent în grupul PNL, într-o altă comisie decât Comisia juridică”, a mai spus Haşotti.


Întâlnire de taină cu prefectul

Procurorii DNA susţin că Tudor Chiuariu este o piesă importantă din puzzle-ul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt implicate mai multe personaje importante, printre care Paltin Sturdza, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul său Andrei Hrebenciuc şi deputatul Ioan Adam.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Tudor Chiuariu şi-a asumat, în anul 2012, un rol esenţial în grupul infracţional organizat coordonat de Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, folosindu-şi influenţa politică dată de calitatea de deputat şi fost ministru al Justiţiei asupra prefectului judeţului Bacău de la acea vreme, Claudiu Octavian Şerban, pentru a urgenta reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 de hectare de teren forestier, conform unor surse judiciare.

Din probele strânse de anchetatori rezultă că Chiuariu s-a întâlnit într-un cadru privat cu prefectul Şerban, fost coleg de partid, căruia i-a cerut să urgenteze punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna privind respectiva suprafaţă de pădure.

În plus, Tudor Chiuariu este acuzat că s-a numărat printre iniţiatorii unei alte întâlniri în cadru neoficial, desfăşurată la locuinţa primarului din Slănic Moldova, Andrei Şerban, unde a fost invitat şi directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelase. Scopul întâlnirii a fost acela de a-l asigura pe Paltin Gheorghe Sturdza că cei solicitaţi sunt dispuşi să răspundă solicitărilor parlamentarului.

Senatorul Tudor Chiuariu este urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat în dosarul de corupţie legat de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie Braşov au dispus control judiciar pe o durată de 30 de zile faţă de Tudor Chiuariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite