Tragedia din Colectiv. Procurorii cer completarea expertizei din dosar pentru a lămuri anumite neconcordanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului General au cerut completarea expertizei din dosarul „Colectiv”, asta după ce ar fi descoperit unele neconcordanţe între verificările făcute de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) şi expertiza INSEMEX Petroşani. Pe 30 octombrie 2015, un incendiu a izbucnit în clubul bucureştean, bilanţul tragediei ajungând la 64 de morţi.

Suplimentul de expertiză este necesar întrucât între datele transmise până acum în urma expertizelor există neconcordanţe, arată news.ro.

Printre aspectele care ar urma să fie lămurite sunt: tipul artificiilor, viteza de propagare a flăcărilor în urma incendiului, gazelle şi toxinele din clubul Colectiv, în urma probelor de aer ce vor fi analizate în laborator.

Parchetul General a cerut ca, până la 1 aprilie, să fie întocmit un singur raport.

Raportul INSEMEX

Potrivit raportului întocmit de Securitate Minieră şi Protecţie Anti-Explozivă Petroşani (INSPEMEX), mai multe persoane s-au ascuns în toaletele din Colectiv, însă acestea au murit din cauza căldurii şi a gazelor toxice. 

De asemena,experţii au arătat că în club temperatura a depăşit 600 de grade Celsius, în timp ce la nivelul tavanului au fost peste 1.000 de grade.

Mai mult, viteza de propagare a flăcărilor de fost de 2,3 metri pe secundă, astfel că jumătate de tavan s-a aprins instantaneu.

Experţii INSEMEX arată că artificiile au ars fix 15 secunde iar după şapte secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar atunci Andrei Găluţ. solistul trupei Goodbye to Gravity, a cerut un extinctor.

Colaj imagini clubul colectiv dupa incendiu

Expertiză tehnico-judiciară: Patronii clubului au comandat anumite materiale, însă au primit altceva

De altfel potrivit unui raport de expertiză tehnico-judiciar realizat la cererea Parchetului General, firma care s-a ocupat de renovarea clubului ar fi livrat alte produse decât cele comandate.

În document se precizează că principala problemă a fost legată de izolaţia fonică, existând diferenţe între documentele fiscale. Mai exact, patroniii clubului Colectiv ar fi comandat un anume material, însă ar fi primit altceva.

De asemenea, expertul mai precizează în raport că executanţii lucrărilor au montat materiale necorespunzătoare, combustibile. Totodată, au fost constatate şi nereguli privind modul în care erau amplasate aparatele de ventilaţie.

Tragedia din Colectiv. Bilanţul a ajuns la 64 de morţi 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal în acest caz care a fost preluat de Parchetul General. Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea - au fost puşi sub control judiciar, asta după ce au fost atât în arest preventiv, cât şi în arest la domiciliu. 

Pe de altă parte, Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia sunt şi ei urmăriţi penal.

Cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI, sunt şi ei urmăriţi penal. De asemenea, ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.   

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone,  a ajuns şi el în atenţia procurorilor anticorupţie, care au deschis un dosar penal pe numele acestuia. Alături de el, alte două funcţionare din cadrul instituţiei sunt vizate de anchetă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Noi detalii privind tragedia din Colectiv: containerul de la ieşirea din club a funcţionat ca o cameră de gazare - concluziile raportului INSEMEX

CONCLUZII Incendiul din Colectiv a durat doar două minute şi jumătate, timp în care au murit 27 de persoane

Tragedia din Colectiv. Patronii clubului bucureştean, citaţi la Parchetul General

Tragedia din Colectiv. Bilanţul tragic a ajuns la 64 de morţi după ce încă un rănit a murit luni la Spitalul Floreasca

RAPORT ISU a trimis iniţial la Colectiv două echipaje medicale. La al doilea apel, s-a decis să se aştepte ca primele echipaje să ajungă la faţa locului

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite