Trădare! România se deschide către Asia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România iese din solipsismul portocaliu care vedea doar până la Bruxelles şi se uită spre Asia. Turneul premierului Victor Ponta, însoţit de deschideri economice nebănuite, prin cel mai dinamic continent al lumii, este un semnal al repunerii României pe harta lumii. Nu era acest lucru o trădare de ţară şi o distrugere a democraţiei în viziunea tribală a ideologilor portocalii?

Ani de zile am stat închişi la noi acasă şi am ignorat Asia pe motiv că aşa trebuie. Orice în afară de Bruxelles era ciumat şi ”politically incorrect”. Şi în timp ce alte ţări europene făceau pelerinaj în China şi în alte ţări îndepărtate, România se punea singură la colţ ca să dea bine, ca să arate ce europeană e. Numai pomenirea cuvintelor China, Rusia sau Asia în perioada pedelistă era suficientă pentru a fi acuzat de trădare de ţară şi de încălcare a democraţiei. Pare neverosimil, dar exact aşa a fost tratată diplomaţia românească în perioada PDL. În exact momentul în care PSD şi-a asumat deschiderea României spre pieţele internaţionale, altele decât cele europene, a fost acuzată de toate relele de pe lume de către ideologii portocalii.

Acum isteria că PSD scoate România din UE şi o mută în Asia s-a mai potolit. Până şi un adversar înverşunat ai PSD-ului, precum Vasile Blaga, s-a dus să facă frumos în China realizând că există viaţă şi dincolo de Dâmboviţa. Dacă PSD ar fi făcut acest lucru când era în opoziţie, ar fi fost acuzat imediat că vinde ţara chinezilor, că este anti-european şi că acţionează ca duşman de clasă al capitalismului. Nu e de mirare această împărţire în bune şi rele a ţărilor lumii, în divizarea de tipul ai noştri şi ai lor. Mulţi dintre ideologii portocalii (acum nu ştiu ce culoare mai au) au supt învăţătura din manualele comuniste, aşa încât a fost uşor pentru ei să mute accentul de pe duşmanul de clasă capitalist pe duşmanul de clasă rus, asiatic, chinez sau non-european în general.

Numai pomenirea cuvintelor China, Rusia sau Asia în perioada pedelistă era suficientă pentru a fi acuzat de trădare de ţară şi de încălcare a democraţiei.

Epoca marilor realizări externe în care guvernanţii stăteau la ei acasă pentru că în rest nu-i primea nimeni şi se mai duceau la Bruxelles unde erau aşezaţi la colţul mesei a trecut, din fericire. Premierul Victor Ponta străbate Asia în căutare de parteneriate şi investiţii, iar veştile despre dorinţa ţărilor asiatice de a veni spre România au început să apară. Aşadar şi asiaticii sunt oameni şi putem stabili relaţii şi cu statele lor. Ce mirare! Dacă era să ne luăm după PDL, lumea se termina la Marea Mediterană, iar orice privire măcar pe furiş dincolo de Alpi era echivalentă cu adulterul în cadrul unei căsătorii cu Europa. Tratată în acest fel, fireşte că politica externă a României în perioada de tristă amintire era sublimă, dar lipsea cu desăvârşire. Dar cine să fi văzut existenţa lumii largi şi a posibilităţilor care se deschid acolo pentru România, Baconschi? Boc? Ei vedeau numai până la Cotroceni.

Cred că turneul asiatic al premierului reprezintă numai începutul unei noi viziuni a politicii externe. România va descoperi încă multe ţări de care nu aveam voie să vorbim în perioada pedelistă pentru că nu aveau pedigree din punct de vedere al talibanilor portocalii. Pentru că da, aşa tratau România decidenţii de la acea oră: ca pe o societate tribală care nu avea voie să se uite nici în stânga, nici în dreapta, pentru că încălca principiile de partid şi de stat.  Iar privirea spre spaţiul non-european era echivalentă cu apostazia...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite