SRI: „Octombrie Roşu“, cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, afirmă purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

Acesta a menţionat pentru Mediafax că SRI a identificat activităţi derulate de entităţi cibernetice ostile care urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional, culegerea de informaţii confidenţiale, informaţii de politică externă a României, resursele naturale, politica în Zona Mării Negre, politica în domeniul economic.

“Considerăm că acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani. Estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României", a spus Sava.

Conform acestuia, SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac la momentul desfăşurării lui, adică în 2011, şi a întreprins, în cooperare, măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.

"Acest atac poate fi privit şi din perspectiva noastră de membri UE şi NATO. Observăm, din punct de vedere al SRI, că s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se acţionează asupra statelor cu tehnologii de ultimă generaţie şi în zona informaţională. Considerăm că este o turnură de moment asupra modului de acţiune a reţelelor de spionaj în cyber spaţiu", a spus Sava.

SRI, în calitate de autoritate naţională în cyber intelligence, acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în cooperare cu celelalte instituţii ale statului român şi cu partenerii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat, a mai spus Sava.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite