Sentinţa în dosarul incendiului de la maternitatea Giuleşti se dă pe 9 iulie
0Judecătoria Sectorului 6 va da pe 9 iulie 2013 sentinţa în dosarul incendiului de la maternitatea Giuleşti din Capitală, care nu va fi însă definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. Procurorii au cerut pedepse mari, cu executare, pentru asistenta Florentina Cârstea, pentru fostul manager al spitalului „Panait Sârbu“ Bogdan Marinescu, şi pentru medicul Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei Neonatologie.
Judecătorul de caz a rămas în pronunţare în acest dosar, marţi, şi a arătat că va lua o decizie într-o zi destinată relaţiilor cu publicul, respectiv marţi sau joi. Ulterior, magistratul a stabilit ca decizia să fie dată în 9 iulie, potrivit Mediafax.
Judecarea dosarului a fost finalizată marţi, când procurorul a cerut pedepse mari cu executare pentru cei judecaţi, în vreme ce avocaţii au cerut fie achitarea, fie condamnarea la pedepse mici cu suspendare.
Avocatul asistentei Florentina Cîrstea a cerut achitarea clientei sale pe motiv că întreaga vină o poartă şeful Secţiei neonatologie a Spitalului „Panait Sârbu“, medicul Adrian Ioan Toma. Acesta a arătat că nu există legătură de cauzalitate între lipsa clientei sale din salonul de unde a izbucnit incendiul şi producerea efectivă a acestuia.
Acuzarea a arătat că neglijenţa celor judecaţi în acest caz, respectiv a asistentei, a directorului spitalului şi a celorlaţi inculpaţi, a dus, printr-un concurs de evenimente nefericite, la curmarea mai multor vieţi şi la vătămarea gravă a unor nou-născuţi.
Care sunt acuzele procurorilor
Procurorul de şedinţă a arătat că, pentru neglijenţa de care a dat dovadă şi pentru celelalte fapte de care este acuzată, asistenta Florentina Cârstea trebuie să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoare în regim de detenţie, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege.
În acelaşi sens, procurorul a cerut pedepse orientate spre maximum pentru medicii Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei neonatologie, şi Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu“, dar şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar, respectiv şeful serviciului tehnic Vasile Dima şi electricianul Gigel Oprea.
Procurorul a arătat că toţi cei judecaţi au o vină clară şi bine definită, pentru care trebuie să răspundă în faţa legii.
Astfel, despre doctorii Toma şi Marinescu, procurorul a arătat că aceştia nu şi-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau în calitate de oficiali ai spitalului, acesta fiind şi un motiv pentru care incendiul nu a fost prevenit şi nu a putut fi stins în cel mai scurt timp.
Totodată, procurorul a arătat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părţilor vătămate din acest caz, sumele considerabile de bani cerute drept daune de părţi urmând să fie plătite în solidar de inculpaţii din dosar.
Şase nou-născuţi au murit
În 16 august 2010, au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor.
Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu“.
Incendiul de la „maternitatea groazei“ a izbucnit pe 16 august 2010
Incendiul a izbucnit pe 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu".
Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.